Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2909 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Trubky a potrubí

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Martaz Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 05.čvc.2020
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Martaz Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Trubky a potrubí
    Zasláno: 05.čvc.2020 v 15:25
Zdravím všechny a moc prosím o pomoc

Začal jsem teď pracovat v prostředí trubky a potrubí a řeším pár problému.

1) Je nějaký rychlý a praktický způsob jak vytvořit izolaci kolem trubek? Povedlo se mi nakopírovat trasu kterou jsem použil pro trubky a pak jsem ji chtěl znovu "naplnit" (tou izolací), ale bohužel nebylo možné tuto kopii použit jako trasu pro nové potrubí.

2) Potřeboval bych na potrubí připojit ventil o dimenzi 300, ale v knihovně je max 250. A tyto prvky z knihovny nabízí poměrně pohodlný způsob vkládání armatur - potrubí se samo rozdělí, přidají se příruby, atd. (určitě znáte). V měm případě jsem musel stáhnout nějaký ten větší ventil z internetu a vkládat ho tam s prominutím trochu "prasácky" přes vazby atd. a to už není tak konfortní a precizní. Je případně nějaká možnost jak rozšířit tuto základní knihovnu i o větší dimenze armatur? Nebo třeba nějak zvětšit ty menší armatury s tím, že by je tam šlo stále vkládat tím pohodlným způsobem (jinak mi píše: lze pouze vkládat tvařené součásti)? Hodily by se mi např. i armatury s el. pohonem a ty v zákl. knihovně taky nejsou.

Neřešil jste prosím někdo podobné problémy? Díky moc za všechny odpovědi.

P.S. Nejsem ještě v programu úplně zdatný, tak se předem omlouvám, jestli jsem nedostatečně popsal uvedené problémy.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 324
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.čvc.2020 v 09:12
Potrubí jsem v Inventoru dělal několik let a přes počáteční odezvy o malé vhodnosti Inventoru k této práci to šlo docela dobře, je nutné si určité věci osvojit. 
IZOLACE- to jsem nedokázal, Inventor neumí táhnout dva profily po jedné trase/3D křivce. Extra funkce na to není. 
Lze vytvořit pracnou  obálku, je to ale neefektivní a needitovatelné. Pak jen mimo prostředí potrubí natáhnout novou křivku a v té udělat taženou izolaci. 
KNIHOVNA- s ní se pracuje dobře, je ale málo bohatá. Chybějící prvky je potřeba namodelovat / stáhnout a vložit do vlastní knihovny, tady jiná cesta moc nevede. Ucelená knihovna jako taková byla k sehnání snad jen pro PP. 
Tvorba vlastní knihovny je snadná. 

Navíc moc nedoporučuji vkládat prvky do trasy, ale trasu tahat mezi ustavenými prvky na kratší úseky. To ale zkušenost ukáže. 
Do trasy jsem automaticky vkládal pouze kolena a t kusy. Vše ostatní ručně s připojením. 

Osobně jsem měl ale největší problém s editací tras, posunem či kopií. To je opravdu dost obtížné, netrefil li jsem se ihned napoprvé. Často to končilo smazáním a udělením trasy znova. 

Dnes toto dělám v Solid Edge (hlavně díky politice Autodesku) kde vše výše uvedené je možné a většinou snadněji včetně více profilů na jedné trase, velice snadné editace a hodně bohaté knihovny. Nicméně speciální prvky a armatury dělám opět sám, nebo ze souboru z webových knihoven kterých je docela dost. 
To je ale jiné téma. 

Knihoven výrobců je “moře” ......
 



Upravil rys-kt4 - 06.čvc.2020 v 09:26
JanB.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 324
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.čvc.2020 v 14:21
řeč je o Inventoru v. 2016, 
+ náhled na nové znázornění izolací


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 37298/izolace.png


JanB.
Zpět nahoru
Martaz Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 05.čvc.2020
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Martaz Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.čvc.2020 v 11:25
Díky moc za reakci, rady pomohly. Po hodinách trápení jsem do konstrukce potrubí v Inventoru přece jen trochu pronikl. Mně se nakonec osvědčil postup: Udělat kus trasy, vložit přírubu, vložit armaturu, pokračovat v trase. Původně jsem ještě postupoval tak, že jsem jednoduše navazbil armaturu s přírubami na potrubí a pak oříznul trubku pomocí vložení dvou uzlů. Tomu všemu ale překáží nemožnost přichytit uzel na vloženou armaturu (nevnímá její geometrii). Kóta 760 je právě vzdálenost dvou uzlů, mezi kterými jsem odstranil trasu.  To byla ale jen taková nouzovka, teď to tak nedělám. 


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 97622/p2.JPG




Upravil Martaz - 10.čvc.2020 v 11:32
Zpět nahoru
Martaz Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 05.čvc.2020
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor 2020
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Martaz Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.čvc.2020 v 11:31
Jinak taková další nepříjemná věc, která se mi moc nepovedla vyřešit. Když občas nemám přehled o délkách jednotlivých tras a armatur, tak by mi pomohla možnost vytvořit vazbu na geometrii jiného potrubí, tak jak je to na obrázku - např. nastavit výšku tvořené trasy, aby sahala k ose toho potrubí, ke kterému jsem se potřeboval připojit. Mohl bych jen poprosit o stručný návod na tvorbu té izolace? 

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 97622/p1.JPG




Upravil Martaz - 10.čvc.2020 v 11:34
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 324
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.čvc.2020 v 16:35
Pokud použijete příruby apod., které jste nevložil přímo z OC, ale z webu apod., je potřeba pro jejich "vnímání" udělat konfiguraci pro potrubní systém (v nástrojích Inventoru to je) dřív, než ji vložíte do vlastního OC.

Upravil rys-kt4 - 10.čvc.2020 v 17:52
JanB.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 324
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.čvc.2020 v 17:21
Ohledně vazeb na sousední potrubí radu nemám, to Inventor asi neumí a  jakémukoliv vazbení jsem se já rázně vyhýbal. (To jde v Solid Edge již během vytváření 3d trasy-osy potrubí nástrojem XpresRoute)
Inventor totiž velmi dobře umí, udělat v potrubí pěkný šmodrchanec, uhnete li trochu nějakým prvkem stranou  nebo jste mimo pravý úhel (právě i vlivem jakéhokoliv vazbení). To byl kámen úrazu, pokud jsem se snažil více zakótovávat trasu a hlavně následně kóty měnit.
Každá trasa by optimálně měla být nejen jednoduchá, ale krom koncových bodů i vazbami na okolí nezávislá.
Nakonec bylo nejlepší - pokud možno nekótovat, nebo jen minimálně  a trasy vůči sobě srovnat "naoko". Však potrubáři při instalaci na nějaký milimetr také nehledí, i když je jejich výsledek nakonec perfektní.
Každopádně je potřeba si potrubní systém předem dobře rozvrhnout a dělat pokud možno krátké a jednoduché dílčí trasy, z kterých následně budete zřejmě dělat i výkresy. (V daném systému dělám běžně 20 i 50 tras ...)
Trasy lze velmi dobře podle PID schématu ve 3D obarvit a popsat v celkovém sestavení. (Po tomhle jednoduchém barvení tras (v pohledové reprezentaci) se mi hodně stýská, Solid Edge to sice také umí, ale tady o hodně složitějším postupem.)
Ad. izolace:
To co jsem přiložil je bohužel ze Solid Edge, který po trase stávajícího potrubí umí natáhnout další "trubku" s předem zadaným průměrem, sílou stěny a rádiusem ohybu. (Pak už trubce dám jenom materiál a vzhled izolace)

Nakonec ale nevím, pokud používáte Inventor 2020tku, neumí náhodou izolace již v této verzi? Možná jsem někde zahlédl něco jiného, ale určitě prozkoumejte jeho možnosti hlouběji.

V opačném případě:
- klidně bych se na izolace i vykašlal a vyřešil ji popisem v dílčím i celkovém výkresu (tak jsem to dříve v klidu dělal také)
- v případě potřeby tedy lepšího efektu - natáhnout po trase novou i zavazbenou křivku a na ní vysunout izolaci (profil-trubku) tak, aby bylo možné  zadat i nějaký rádius ohybu bez potřeby tyto rádiusy dělat přímo na křivce.
Každopádně ale vysunutí profilu izolace dělejte v prostředí potrubí nebo klidně i v prostředí rámových konstrukcí - protože pak neztratíte možnost dělat rozpis potrubí, kde budou celkové součty délek jak trubek, tak i izolací. Obyčejná tažená součást toto samozřejmě neposkytne bez ručního zjištění délky křivky a ručních součtů.
(Rámové konstrukce používám např. pro flexi hadice a jde to dobře (v SE))

A nakonec, Inventor ani Solid Edge nejsou nativní "potrubáři", ale potrubí dělají doplňkově, i když každý poněkud jinak. 
Proto nějakou velkou automatizaci v tvorbě potrubí a její editaci ale nehledejte.
To ale neznamená, že neumí provést profesionální a efektní výsledek, jen je potřeba neustále hledat a zkoušet různé postupy k docílení požadované představy. 


Žádný učený "odtamtaď" nespadl.....  SmileWinkSmile


Upravil rys-kt4 - 11.čvc.2020 v 19:16
JanB.
Zpět nahoru
nausd Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support

CAD Studio

Přihlášen: 21.pro.2010
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace nausd Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.čvc.2020 v 13:09
Dobrý den,
1. pokud by jste chtěl doplnit knihovnu o větší rozměr dané komponenty v knihovně je nutné mít danou rodinu knihovny zkopírovanou do své knihovny která je pro čtení. Tedy vytvořit si knihovnu pro čtení a z ní těžit. Problémem většiny firem je, že nemají Inventor nastavený a to se týká především knihoven obsahového centra.
2. pokud máte díl s internetu je možné mu přiřadit uzly přes záložku Správa = Trubky a potrubí (Publikování trubek a potrubí) a vložit díl do sestavy přes Umístit Tvarovku
nebo
Díl takto upravený přímo na publikovat do knihovny

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 29789/2020-07-13_13h02_22.png


3. pokud jde o využití stejné trasy ve verzi 2020 funguje na 100% ve verzi je malá chyba, kdy neposkytuje automatické názvy při kopii, vada byla nahlášena, čeká se na update.
v sestavě je nutné být na správně úrovni potáhnout přes levé tlačítko celou sestavu s trasou a vytvořit kopii přes pravé tlačítko na sestavu a = Přizpůsobit. Potom se vytvoří kopie trasy na kterou lze navázat jiné naplnění trasy. Není to sice úplně ideální, ale je to možné.
Další chybou uživatelů je, že nevytváří Ideastation, kdy je možné doplnit do programu uživatelské požadavky.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 29789/Přizpůsobit.PNG


4. Pokud vytvoříte trasu ve verzi 2021 je tam možnost převést automatickou trasu na náčrt s kótami. Tedy použijete automatický návrh a pak zakliknete dle obrázku. Potom když posunete komponenty, tak se trasa přizpůsobí a nezdeformuje se její rozložení mimo stanovený rozsah.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 29789/uvolneni_trasy.PNG



S pozdravem Dušan Nauš
Zpět nahoru
nausd Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support

CAD Studio

Přihlášen: 21.pro.2010
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace nausd Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.čvc.2020 v 13:12
Dále pro složitější práci s potrubními trasami doporučme Plant 3D (součást PDMC) tedy součást balíčku.
S pozdravem Dušan Nauš
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 19.led.2006
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2)
Stav: Offline
Bodů: 923
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Cheff Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.čvc.2020 v 10:43
Trochu bych doplnil nějaké zkušenosti ze starých verzí a velkých projektů...
Automatické trasování jsme téměř výhradně nepoužívali a "trasovali ručně" - u starých verzí si člověk musel zvyknout hned po vytvoření "trajektorie" jeho vazby vymazat a nahradit je vlastními (používali jsme "stanový tábor" - model s předpřipravenými hlavními směry, ke kterým se vazbilo). Novější verze zvládají alespoň rovnoběžnost se základními osami. - Na potrubce to vypadá, že začínají dost šlapat.
Ale základem k dobré práci byla/je VLASTNÍ DOBRÁ knihovna, pak šly dělat i fabriky...

Zde bych doplnil Dušana Nauše - ano hodně firem začíná na nativní nebo nekompletní knihovně, že se to pak doladí = ŠPATNĚ. Ve výsledku to vezme násobně více práce než pořádná příprava nové knihovny! (Knihovna se může rozvíjet s projektem, ale dobrý základ je téměř nutnost, pro zpracování výpisů a podobně). Chce to vytvořit alespoň styly s potrubím (kolena, trubky, příruby...)

K práci s Plant 3d měla nevýhodu v "neparametričnosti potrubí" resp. na úpravy hotových výkresů... To tehdá prostě neuměla, takže nebyla příliš použitelná. Jako prezentace krásné, ale pokud člověk zabřehl do detailů... (ale též je to info ze starých verzí á 2015)
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 324
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.čvc.2020 v 13:38
Ano, ano, knihovny jsou základ a i vlastní přidaná hodnota. Přidávám hlas......
Na obrázku je jen část potřebných dříve vytvořených knihoven. Při přechodu na nový SW bylo toto opět stěžejní. Navíc i díky krátkému "krizovému" jarnímu volnu jsem přípravě a převodu nových vlastních knihoven věnoval hodně času. 
Navíc ohledně elegance a lehkosti tvorby a zálohování knihoven nemá Inventor z mého pohledu  konkurenci.

(I když hlavní weby s 3D modely již směřují k přímému vkládání do CADu, není to pořád časově srovnatelné s modely z vlastních knihoven, u kterých lze navíc dobře řídit popisy a názvy souborů, což je z webu pořád ještě při přímém vložení nedostatečné.)
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 37298/libraries.png



Upravil rys-kt4 - 21.čvc.2020 v 13:44
JanB.
Zpět nahoru
statecny Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Revit, Plant 3D, Navisworks, Advance Steel,BIM 360
Stav: Offline
Bodů: 469
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace statecny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.čvc.2020 v 08:13
Původně odeslal(a) Cheff Cheff napsal(a):


K práci s Plant 3d měla nevýhodu v "neparametričnosti potrubí" resp. na úpravy hotových výkresů... To tehdá prostě neuměla, takže nebyla příliš použitelná. Jako prezentace krásné, ale pokud člověk zabřehl do detailů... (ale též je to info ze starých verzí á 2015)
Nejsem si jist co přesně máte na mysli "neparametričností" potrubí na výkresech, ale v Plant 3D jsou výkresy a vždy byly jen 2D obrazem 3D modelu a při změně v modelu se výkresy dají aktualizovat. 
S Plant 3D mám bohaté zkušenosti a pokud mohu obecně porovnat tvorbu trubek v Inventoru a Plant 3D, tak v Inventoru se trubky používají jen na menší části pro propojení částí uvnitř strojního zařízení, Plant 3D je spíše na větší celky kde máte desítky tras.


Václav Statečný

CAD Studio s.r.o.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 324
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.čvc.2020 v 09:10
Zde si dovolím malinko polemizovat že toto není rada na pomoc tazateli, zajímaly ho především knihovny a jejich zpracování pro Inventor, popř. jak v Inventoru provést izolaci potrubí!

Plant3D je možná dobrý pro stavbu chemiček, nedělá li konstruktér/projektant nic jiného. Navíc je postaven na archaické platformě Autocadu, i když modernizované, ale tím pádem opět s velkým rizikem zpětné kompatibility. (Plant 3D ale neznám, pokud bych mu křivdil.)
Konstruktér ale potřebuje častěji univerzální 3D CAD, s kterým zvládne potřebnou šíři úkolů a to i těch potrubních či elektro. Inventor, potažmo i Solid Edge velkou fabriku v klidu zvládnou, nejen pouhé lokální propojení, pravda, chemičku či  jadernou elektrárnu nejspíš asi ne.
Proto mám za to, že střední univerzální CADy (Inv + SE) mají pro běžnou praxi ve své plné výbavě daleko větší hodnotu než specialista nad Autocadem.

A co se knihoven týče, tak příkladem je třeba aktuálně nová verze Solid Edge 2021, která již v těle integruje webovou knihovnu 3DFindit.com (dříve Partcommunity/Cadenas). To je docela správná odpověď na potřebu rozšíření knihoven i do budoucna bez potřeby modelovat všechny potřebné prvky ať sám, nebo tvůrcem CADu, když tyto modely již ve webových knihovnách dávno existují.
(Čímž i reviduji svůj předchozí příspěvek.)



Upravil rys-kt4 - 22.čvc.2020 v 09:23
JanB.
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 19.led.2006
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2)
Stav: Offline
Bodů: 923
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Cheff Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.čvc.2020 v 12:03
Též ještě odskočím k Plantu: U nás byl problém ve změnách na již vytvořených potrubích a jejich výkresech. Pokud jsem měl výkres s 50ti trasami a měnila se pozice jedné z nich, tak jestli si pamatuji dobře, musel jsem v Plantu dělat nový výkres = z pohledu konstruktéra kresliče blbost. - Problémy nebyly při tvorbě, ale při následných možných opravách již hotových tras (výkresů). Nebo se do již hotového výkresu jedna trasa přidávala a pod. (Pokud mám na výkrese odpracováno 5h, a potřebuji jen malou změnu, tak to tehdy nebylo možné rozumě provést. Ale to je HODNĚ LET zpět - tehdá Plant začínal... V Inv to bylo otázkou několika spadlých značek a os)

Zpět k dotazu. Ano knihovny jdou celkem jednoduše editovat a rozšiřovat. Mě osobně se vyplatilo zahodit všechny nativní modely a vytvořit si rodiny vlastní. Protože co projekt, to jiné rozměry ventilů a přírub...

K tvorbě dobrého modelu např. ventilu je dobré si uvědomit, co od toho člověk očekává jestli potřebuje 100% věrnost s reálem, nebo většinou "přibližný objem s maximálními rozměry a reálnými přípoji". U nás to bylo vždy to druhé. Proto se mi vyplatilo připravit si plně parametrický model, kde jsem zadával maximální rozměry armatur (ty co šli vyčíst z katalogu) a dimenzi (pouze DN). O zbytek se "postarala dobrá parametrizace". K podobnému ventilu bylo dobré "znát jeho stavbu" a při modelování postupovat, tak abych např u promítnutých entit, o zdroj nepřišel (např nepromítám hrany) - tedy modely "VELMI ROBUSTNÍ" vůči změnám. Pak pár modelů pokrylo celou ventilovou škálu (1 model na šoupátka, jiný na kulové ventily - společný základ i pro filtry...). Při takovéto knihovně je pak její správa z 90% otázkou úprav tabulek, protože jen upravujete známé rozměry případně sem tam přidáte/odeberete rotaci/vysunutí a máte nový základ.

Pokud Vám chybí jen jeden rozměr, tak bych to v rámci rychlosti řešil přidáním řádku do patřičné rodiny (tabulky ventilu), kam "narvu" vhodné rozměry, aby původní model fungoval...

Na tvorbu modelů a jejich rozměrových variant nejdříve může hodně pomoci iSoučást -> tam se relativně snadno odzkouší, zda model funguje a následně se importuje do OC (při zachování "opublikování" přípojů).

Ad Izolace, jediné co mě zatím napadlo a používali jsme to v rámci možností byl o vytvoření stylu "izolace", kde se použily modely se zapnutými rovinami obalující původní modely potrubí (ale to bylo v dobách nemožnosti znovu použít již hotovou trasu...) Jinak bych postupoval jako "rys-kt4"
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 12527:Proč mi nejde měnit délka segmentu potrubí a trubek změnou kóty?
Tip 4872:Vytvoření trubky v kontextu sestavy Inventoru.
Tip 12076:Při trasování trubek mi Revit nepovolí nakreslit úhel menší než 5°.
Tip 11366:Změna referenčního podlaží u tras potrubí a trubek včetně tvarovek v Revitu.
Tip 4006:Volba ISOGEN výstupu v modulu Trubky a potrubí (Inventor Professional) není dostupná.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,438 sekund.