Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 4461 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Vkládání dveří

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
VojtechC Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.zář.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Revit2020
Stav: Offline
Bodů: 31
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VojtechC Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Vkládání dveří
    Zasláno: 05.bře.2021 v 14:52
Zdravím Vás,

mám záludnou otázku, u které doufám, že mi někdo z Vás dokáže od pasu říct v čem je zakopaný pes. 

Delší dobu se snažím vytvořit rodiny dveří, které by dobře fungovaly s mou šablonou a způsobem práce.

Narazil jsem na problém při umisťování jednotlivých instancí dveří do projektu. Stěny připojuji k úrovni hrubé podlahy, kterou odsazuji o tl. čisté. Mé nové dveře, které do takové stěny vložím a nastavím parametr, který by měl vytvořit otvor i v části čisté podlahy mi celé dveře zvedne o nastavěný rozměr (viz přiložený obrázek)

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 98445/01_2021-03-05_14-29-18.png


Očividně by to mělo jít udělat tak, aby se mi dveře umístily do úrovně podlaží (výška parapetu = 0) a otvor by se mi zvětšil směrem dolů o nastavený rozměr. Jako příklad přikládám screenshot dveří, které jsem stáhl v rámci šablony - CZ-Sablona_projektu_CSN, kde to takhle funguje.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 98445/02_2021-03-05_14-48-49.png



Děkuji, V.C.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3642
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.bře.2021 v 18:15
Od boku - co se stane, když v rodině dveří potáhnete stěnu za konec směrem dolů? Zůstanou všechny parametry na místě, nebo je něco ukotveno ke spodní hraně stěny namísto referenci podlaží?
Zpět nahoru
VojtechC Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.zář.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Revit2020
Stav: Offline
Bodů: 31
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VojtechC Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2021 v 20:10
Vše zůstalo na svém místě, veškeré kóty jsou napojeny na referenci podlaží. Trochu mě překvapilo, že samotná stěna nebyla připojená k referenci podlaží, ale ani její připojení neudělalo žádný rozdíl.

Ani v šabloně pro nové dveře tato stěna připojená není. Každopádně při posunutí touto stěnou, tak jak píšete, se ukážou zajímavé vazby (viz níže).. To bych chápal spíše jako špatné zavazbení kót, ale třeba je to takhle správně.. Ale to je už asi mimo mé chápání. Budu rád když mi to pomůžete rozlousknout.


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 98445/03_2021-03-06_20-05-55.png


Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3642
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2021 v 22:21
Tak si zkontrolujte, zda u roviny, která určuje výšku podlahy (ta spodní hrana), není ve vlastnostech zaškrtnuto, že určuje počátek.
Zpět nahoru
VojtechC Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.zář.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Revit2020
Stav: Offline
Bodů: 31
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VojtechC Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.bře.2021 v 23:35
Opět jsem vycházel z šablony pro tvorbu dveří a z dveří z CZ-Sablona_projektu_CSN. Ani v jednom případě jsem nenašel rovinu, která by byla v pohledech označená jako definující počátek. Proto jsem žádnou takovou rovinu ve svých rodinách neměl. Udělal jsem si tedy novou rovinu v úrovni referenčního podlaží, připnul ji k tomu a označil. Teď už to funguje přesně tak, jak potřebuji.. Jenom mi pořád vrtá hlavou proč to v jiných rodinách funguje i přes to, že jsem tam takovou rodinu nenašel.

Každopádně děkuji za Váš čas.
V.C.
Zpět nahoru
VojtechC Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.zář.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Revit2020
Stav: Offline
Bodů: 31
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VojtechC Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.čvc.2021 v 13:36
Zdravím Vás,

měl bych další dotaz. Při vkládání dveří do modelu se mi zobrazují dočasné kóty, kterými jsem schopný upřesnit polohu prvku. Když pak označím dveře jiné, dočasné kóty se nezobrazí. Podobně se mi chovají i okna. Nejde je posouvat ani přepsáním klasických kót, jedinou možností je posouvání funkcí přesunout (MV). U jiných prvků tento problém není.

Máte s tím prosím zkušenost? Předpokládám že to ovlivňuje nastavení referenčních rovin v rodině..
Děkuji, V.C.
Zpět nahoru
splonk Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 25.lis.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD/ACA'19, RVT'18 20
Stav: Offline
Bodů: 1087
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace splonk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.čvc.2021 v 14:56
zkuste prosím, na zelené (kontextové)  liště kliknout na český ekvivalent slova "Activate dimensions"...

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 1753/2021_07_01_05.png


JASponza

ACA (AutoCAD) 2019,
RVT 18, 20

Win 10 x64
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3642
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.čvc.2021 v 15:02
Asi jediné místo, kde se v modelu dají nastavovat dočasné kóty je Manage > Additional Settings > Temporary Dimensions.  Jinak jak píše Josip. Pokud se nedá dveřmi hýbat přepisem trvalých kót, pak je potřeba si taky zkontrolovat, jestli se vám kóta chytla na hranu dveří nebo na hranu stěny, do které jsou dveře osazené, to je rozdíl.
Zpět nahoru
VojtechC Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.zář.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Revit2020
Stav: Offline
Bodů: 31
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VojtechC Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čvc.2021 v 08:59
Aktivovat kóty, jak jednoduché.. děkuji Smile. Stejně by mě ale zajímalo, proč se to nenabízí rovnou bez nutnosti aktivovace. 

Přepis trvalých kót funguje, ale opět je musím nejdříve aktivovat.. 
Zpět nahoru
splonk Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 25.lis.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD/ACA'19, RVT'18 20
Stav: Offline
Bodů: 1087
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace splonk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čvc.2021 v 10:30
Tuším, že když je v pohledu vic entit, tak si Revit tímto pomůže... v rychlosti... pokud ne, tak nevím... ;-)
JASponza

ACA (AutoCAD) 2019,
RVT 18, 20

Win 10 x64
Zpět nahoru
VojtechC Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.zář.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Revit2020
Stav: Offline
Bodů: 31
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VojtechC Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.čvc.2021 v 08:13
Bohužel to dělá i v čistém projektu, kde mám pouze stěnu a jedny dveře. Ale je pravda, že rodiny dveří mám trochu větší.. 
Zpět nahoru
statecny Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Revit, Plant 3D, Navisworks, Advance Steel,BIM 360
Stav: Offline
Bodů: 488
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (2) Poděkování2   Citace statecny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.čvc.2021 v 10:24
Původně odeslal(a) VojtechC VojtechC napsal(a):

Stejně by mě ale zajímalo, proč se to nenabízí rovnou bez nutnosti aktivovace. 

Pokud Revitu zabere výpočet zobrazení dočasných kót více jak 200 milisekund, tak je nezobrazí a je nutné je aktivovat ručně. Může se to stát i při samotném oknu nebo dveřích, pokud je rodina dveří nebo okna obsáhlá co se týká množství hmot a vnořených rodin.
Václav Statečný

Arkance Systems CZ s.r.o.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 13007:Proč mi Revit nezobrazí dočasné kóty při vkládání oken nebo dveří?
Tip 3503:Snadné přepnutí orientace dveří či stěny.
Tip 6128:Nastavení kroku pro vkládání nebo kreslení prvků v Revitu.
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,297 sekund.