ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.099.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Registrujte se na konferenci CADfórum 2025 - automatizace navrhování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoChyba při načítání souboru čar

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
miroslav.kopriv Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 22.čvc.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2007 LT
Stav: Offline
Bodů: 16
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Chyba při načítání souboru čar
    Zasláno: 03.dub.2009 v 10:41
Dobrý den,
chtěl bych Vás požádat o radu. Mám soubor tvarů např: a.shx. Pokud si otevřu jakýkoliv soubor *.dwg, kde používám tvary z a.shx, tvary v čarách se mi zobrazují a vše je v pořádku.
Nedávno mi kolega zaslal soubor XXX.dwg, chtěl jsem v něm použít čáry z mého již zmíněného souboru a.shx. Avšak při načítání souboru čar mi hlásí chybu na každém 2.řádku definice typů čar. mohli byste mi poradit, v čem může být problém? Děkuji.
Mirek
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21978
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2009 v 10:47
Asi máte chybně zapsané ty definice čar - bylo by potřeba vidět ten LIN soubor.
Vazba mezi DWG a LIN souborem ale neexistuje - kromě okamžiku ručního načtení čar. Tedy jinak řečeno, definice čar jsou uloženy v DWG souboru, neodakazují se na externí .LIN.
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2022
Bodů: 2578
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2009 v 10:48
Můžete to chyybové hlášení blíže specifikovat?

Upravil Mantlík - 03.dub.2009 v 10:48
J. Mantlík

Zpět nahoru
Nováček
Nováček

Používám:
AutoCAD 2007 LT
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2009 v 11:27

Dobrý den,

děkuji za reakci. Chybové hlášení je prosté:

Chybná definice "např" VODPI na řádku 8 v souboru C:\.....\insite.lin.

Ale jde o to, že ten stejný lin využívám také v jiných souborech dwg a tam mi to chybnou definici tvaru nepíše. Není možnost nějaké chyby kódování či něco podobne? Děkuji.

Zpět nahoru
koutnak Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 20.bře.2006
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
ACAD 2013; Cadkon+ MEP 2018
Bodů: 474
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2009 v 12:06
To vypadá, jakoby nebyl dostupný insite.shx, na který se definice čar v insite.lin odkazují. Ale jestli se vám to v jiných výkresech ve stejném AutoCADu zobrazuje ... . Jste si naprosto jistý, že když otevíráte výkres s už načtenými čarami z insite.lin, že se Vás ACAD neptá, kde má hledat insite.shx? Že mu chybí?

Upravil koutnak - 03.dub.2009 v 12:07
Radim Koutňák
Zpět nahoru
Ferdinand Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2004 (EN) na Windows XP
Bodů: 1906
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2009 v 12:38

- Zkoušeli jste to ve stejné jazykové mutaci cadu anebo v rozílné?

- Není použita někde v souboru lin či shx diakritika?
-FerTh-
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Bodů: 1675
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2009 v 12:59
pokud je v care pouzito pismo, tak je potreba mit styl pisma nadefinovany take v souboru.

Napr.
*GPOD907,----lPE 225-----lPE 225----
A,15,-3.25,["lPE D 225x20,5",standard,s=1,r=0.0,x=-0.15,y=-0.05],-3.25

v teto care je pouzit styl "standard". Pokud takovy styl neni v souboru definovan, tak to vyhodi chybu.
Zpět nahoru
Nováček
Nováček

Používám:
AutoCAD 2007 LT
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2009 v 13:32
Soubory *.lin a *.shx jsou zapsány správně a fungují. Jedinný odkaz je na soubor *.shx, jiné odvolávky nejsou, ani na typy styly písma a pod.
Tento problém se vyskytuje bez rozdílu mutace ACADu, jak anglická verze tak i česká verze. Diakritika je použita v popisném textu (komentáři) jednotlivých typů čar, ale to by vadit nemělo, navíc ACAD hlásí chybu až na 6. řádku, tedy tam, kde je přímo definice typu čáry.. A,7.0,-3.0,...
Přijde mi, že při otevření tohoto problematického souboru (*.dwg) je nějakým způsobem aktivována pouze anglická jazyková sada a pokud je v *.shx použita diakritika, což bohužel nezjistím, neboť originální *.shp nemám, potom se ACAD není schopen dostat k příslušnému tvaru a vyhodí chybu..

Zpět nahoru
koutnak Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2009 v 14:11
Zkoušel jsem všechny čáry z insite.lin načíst do anglické verze AutoCADu a nebyl s tím žádný problém. Takže diakritikou v *.shp to nebude. Zkuste si zkontrolovat, jestli insite.shx máte v adresáři fonts.
Mám zkušenost, že některé výkresy, které při tvorbě prošly nějakou zahraniční nástavbou, mají některé věci jakoby natvrdo zadané a nedá se nimi nic udělat. Např. použitý kótovací styl se nedá nijak upravit. Jestli toto není taky nějaký takový problém.
Jediná rada, kterou se vám mohu pokusit pomoci je, vybrat všechny entity na výkrese a vložit je do nového výkresu volbou "vložit na původní souřadnice". Třeba to pomůže.
Radim Koutňák
Zpět nahoru
Ferdinand Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2004 (EN) na Windows XP
Bodů: 1906
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2009 v 14:28
Nějaká (lispovská či jiná) aplikace (třeba automaticky načítaná při startu) neodkazuje na ty soubory či s nima dokonce neprovádí nějakou operaci?

Upravil Ferdinand - 03.dub.2009 v 14:29
-FerTh-
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof.
Bodů: 1252
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2009 v 14:40
Pokud nemáte zdrojový soubor *.shp , zkuste pomocí příkazu "_LOAD" načíst příslušný soubor *.shx.
Poté si nechte příkazem "_shape" vypsat obsah tohoto souboru a zkusit vkládat tvar po tvaru.
V hexa editoru nebo v tomto případě i v poznámkovém bloku zkuste pak opravit název tvaru v souboru *.shx (což asi neprojde, pokud má kompilovaný soubor kontrolu CRC) nebo naopak v definici *.lin napsat správné jméno tvaru.
---edit 1
LOAD a SHAPE vám ovšem nepůjdou ... pokud máte Autocad LT.
---edit 2
Teď mě napadá - to insite.shx může být případ od případu jiné. Mám tady v adresářích asi 6 různých souborů insite.shx, každý s jiným obsahem - pouze jednu věc mají společnou: vznikly jako export z Bentley MicroStationu. Takže chtějte správný insite.shx.
---edit 3
Dokonce v jednom souboru insite*.shx je i tvar PO_VODPI. Tyto čáry ve výkresech exportovaných z Microstationu se vyznačovaly tím, že se skládaly z malých úseček (každá samostatně) a semo tamo se mezi těmi úsečkami vyskytoval tvar z příslušného insite.shx.
Původně odeslal(a) miroslav.kopriv miroslav.kopriv napsal(a):

Přijde mi, že při otevření tohoto problematického souboru (*.dwg) je nějakým způsobem aktivována pouze anglická jazyková sada a pokud je v *.shx použita diakritika, což bohužel nezjistím, neboť originální *.shp nemám, potom se ACAD není schopen dostat k příslušnému tvaru a vyhodí chybu..

Upravil vbehun - 03.dub.2009 v 14:59
=^..^=
Zpět nahoru
koutnak Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2009 v 23:11
Právě jsem se setkal se stejným problémem, i když s jiným LIN i SHX souborem (ale taky čáry do situace). Jak se nakonec ukázalo, problémem byla ta situačka, která "prošla" programem MicroStation. Po spuštění AutoCADu bylo vše v pořádku, čáry se daly bez problémů načítat. Ale jakmile jsem otevřel tu situaci, něco se v AutoCAdu přenastavilo, a ani do té situace ani do žádného jiného výkresu se nedaly načíst žádné čáry, jejichž definice se odkazovala na nějaký SHX. Až po novém spuštění ACADu. Ten výkres situace nějak zablokoval přístup k adresáři s SHX. Pomohlo vložení obsahu situace do nového výkresu.

Upravil koutnak - 03.dub.2009 v 23:13
Radim Koutňák
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5872:Chyba "Chybná definice typu čáry" při načítání typů čar z .LIN souboru.
Tip 4437:Chyba při načítání ACADISO.LIN
Tip 3774:VIPChyba 'OCTREE 2' při načítání DXF (řešení).
Tip 6513:VIPChyba v souboru vzoru (Error in pattern file) při načítání šrafy. Možné důvody.
Tip 2555:Chyby při načítání geometrie Oracle Spatial do Mapu.
Tip 13815:Navisworks: Load of XXXXX.rvt was canceled.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,328 sekund.