ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.099.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Registrujte se na konferenci CADfórum 2025 - automatizace navrhování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoNeprojevuje se změna custom size pap. před tiskem

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 09.úno.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
převážně LT verze ACADu
Stav: Offline
Bodů: 294
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Neprojevuje se změna custom size pap. před tiskem
    Zasláno: 12.pro.2013 v 19:03
Děkuji za navedení!
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Bodů: 1675
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 16:21
Původně odeslal(a) Firestone Firestone napsal(a):

Ještě bych rád poprosil o informaci, jak postupovat při instalaci tohoto driveru přímo od Autodesku. Je to formou přidání nové tiskárny do celého systému? A jestli ano, tak lze tento driver nějak přímo vyštrachat z instalace ACADu, anebo je třeba ho někde po netu schrastit?

Děkuji za případnou informaci.

Jen nastavením v AutoCadu
Možnosti-> vykreslení a publikování -> Přidat nebo konfigurovat plotry
Zpět nahoru
Defter Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 02.led.2006
Používám:
AutoCad/LT, AIS/AIP, MDT, Revit
Bodů: 276
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 15:13
Máte singl stanici a k ní přímo píchnutý plotter nebo se všechno řeší v rámci sítě. U mne je například samozřejmostí, že tiskový server běží vždy pro celou pobočku na serverovém operačním systému a tisková zařízení jsou s různými drivery vysdílené jako tiskárny do domény. Čili jedno tiskové zařízení (ať tiskárna různého formátu, MFP nebo plotter) pak v síti vystupuje jako několik různých (různě přednastavených) tiskáren s několika různými ovladači (PCL5/6; PS; GL atd.). Každý ovladač nabízí jiné možnosti tisku (formáty, typy papíru, velikosti, správu barev). Ovladače bývají k dispozici na stránkách výrobce daného zařízení.
Administrace AIS,AIP,MDT,AutoCad/LT,Revit. Správa klientské a serverové platformy MS.
MCTS:Windows Vista;Windows 7;Exchange 2010
MCSA2003:Messaging
MCITP:Server Administrator
MCSA:Windows Server 2012
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
převážně LT verze ACADu
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 15:04
Ještě bych rád poprosil o informaci, jak postupovat při instalaci tohoto driveru přímo od Autodesku. Je to formou přidání nové tiskárny do celého systému? A jestli ano, tak lze tento driver nějak přímo vyštrachat z instalace ACADu, anebo je třeba ho někde po netu schrastit?

Děkuji za případnou informaci.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21970
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 14:45
O některé asi ano. Nemám moc zkušeností zrovna s Xeroxem, ale minimálně HDI driver od Autodesku by měl ty nejdůležitější funkce zachovat.
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
převážně LT verze ACADu
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 14:34
Ovšem při "couvnutí" se přijde o vymoženosti daného tiskového zařízení? Uvažuji správně? Tj. že téměř nic nenastavím. Obdoba situace, kdy starší tiskárna nemá drivery pro novější OS a použije se systémový, který toho moc neumí...

Upravil Firestone - 12.pro.2013 v 14:46
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21970
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 14:03
A jéje. To je informace "zajímavá" spíše svou zcestností. Je to trochu jako s tím rádiem Jerevan, takže na pravou míru:

- AutoCAD může používat buď speciální ovladač poskytnutý výrobcem zařízení (vendor HDI), nebo ovladač pro daného výrobce vyvinutý Autodeskem (např. HP, Xerox, Océ), nebo systémový ovladač, který tiskovou úlohu předá do systémové Windows tiskárny (driveru) - první typ dodává výrobce tiskárny, druhé dva jsou součástí instalace AutoCADu
- je zcela na vás jakou z těchto cest zvolíte (záleží také jaké drivery a jak kvalitní poskytuje výrobce plotru)
- tento systém používá AutoCAD už někde od verzí 2000, nic se na něm nezměnilo
- driver xesgdi11.hdi je Autodesk driver pro Xerox plotry (verze 2013/2014, ve starších verzích se tentýž driver jmenuje xesgdi10.hdi, popř. xes10.hdi)
- driver gdpiplot11.hdi (nebo tentýž gdiplot9.hdi ve verzi 2008) je právě onen systémový driver (pro Win tiskárny vámi nainstalované ve Windows)

Obecně doporučujeme použít driver výrobce, má obvykle nejvíce "fíčurek". U méně renomovaných výrobců ale také často mívá nejvíce chyb, takže pak lze "couvnout" k těm druhým dvěma zmíněným typům driverů.
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
převážně LT verze ACADu
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 13:07
Ještě jsem zkusil oslovit našeho dodavatele ACADu a dostala se mně zajímavá informace:

---
Vyzkoušel jsem AutoCAD 2008 a tam problém není, V AutoCADu 2013, nebo 2014 problém je. 
Autocad využívá pro tisk speciální ovladač. Verze 2014 (2013) používá tento (pro daný plotter): 
c:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2014\Drv\xesgdi11.hdi 
AutoCAD 2008 používá jiný: c:\Program Files (x86)\AutoCAD 2008\Drv\gdiplot9.hdi 
Viděl bych problém v tomto ovladači. Tento soubor je součástí instalace AutoCADu. 
S problémem sám již neumím nic dál vyřešit, ale zadal jsem ho přímo na podporu AutoDESKu, tak počkáme na jejich vyjádření.
---

Tak jsem zvědav co z toho bude Dead
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
převážně LT verze ACADu
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 12:57
No to mě pos** záda :)
Tohle řešení vypadá velice robustně a efektivně! Zkoušel jsem to tady u nás párkrát vč. atypických formátu (nestandardní rozměr v obou osách výkresu) a vždy to pěkně vykreslilo. Klobouk dolů, tohle řešení zabije dvě mouchy jednou ranou. Odstraní problém s ovladačem a zefektivní tiskovou přípravu :)
Posílám velký dík.
Zpět nahoru
Seiner Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší
Bodů: 1662
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 11:43
To NÉ!! Ta poznámka o lispu tam byla navíc a s tématem, přiznávám, moc nesouvisí. Jen pro zajímavost, takhle vypadá náhled před tiskem. Kdo to nezná, trochu ho to vyděsí :-)
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 54/Plot.jpg

Vítězslav Seiner

Chrudim
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
převážně LT verze ACADu
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 10:56
Áá už vidím LISP...
Jedeme na LT, takže tam se LISP nechytá. Autoposition Xerox zvládá (resp. se to jmenuje Rotation, jestli je to teda to samé) a výběr vhodné role taktéž. A umí to zároveň. Tj. jde volit oboje nezávisle na sobě.
Ale předpokládám, že bez pomocného LISP skriptu s tím stejně nehneme, kdybychom to chtěli řešit podobně, jak to máte vy?

EDITED: Každopádně u našeho Xeroxu vidím Media Size Detect jako Printer Default, Plot Specified a Drawn Area. Což by mělo být ono. Teď jen jestli to bez toho LISPu jde, jak jste uváděl...

Upravil Firestone - 12.pro.2013 v 11:02
Zpět nahoru
Seiner Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 10:39
To chce vyzkoušet na konkrétní tiskárně. Dřív jsme měli Oce 9400 a ten uměl buď autoposition (otáčení tisku na roli pro nejlepří využití) nebo autoroll (výběr vhodné role). Ale neuměl to oboje dohromady. Proto jsem měl 2 formáty (594x2000 a 841x2000) a vybíral z nich. Mám to "zadrátované" ve vlastním lispu pro tisk, takže poté, co jsme koupili Oce PlotWave 350, nechal jsem to tak. Ale technik mi na můj dotaz tvrdil, že by stačil jeden formát a plotter už si to přebere.
  Neořezáváme nic (teda kromě zcela nestandardtních formátů, které nejdou na naše role rozumně umístit). Na omezení tisku stačí ale dát do protilehlých rohů formátu třeba jen tečku.
  Pro tisk menších formátů používáme tiskárny A4/A3 a ten lisp to řídí sám.

Vítězslav Seiner

Chrudim
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
převážně LT verze ACADu
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 10:18
No to je zajímavá myšlenka...
Akorát si to trochu neumím představit, když např. tiskneme 297 mm (používáme role 297 mm) a na délku např. 1470 mm, tak aby si to tiskárna přebrala a nevybrala nejbližší vhodnou šířku role v tiskárně, tj. v našem případě 841 mm. Když po ní budu chtít tisknout 841x2000 mm.
Navíc pak to musíte ořezávat z více stran? Anebo tam máte dvojitý rámeček a ten vnější se napasuje přesně k okraji papíru?
Zpět nahoru
Seiner Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 09:48
Jenom ještě námět, jak by možná šlo ne vyřešit, ale obejít. My máme plotter Océ a formáty jsem vyřešil jednoduše tak, že si všichni nastavili uživatelcký formát 841x2000 mm a na něj hrnou všecko. V konfiguraci plotteru je pak nastaveno, že tiskne jen potištěnou oblast (všecko má rámečky).
Vítězslav Seiner

Chrudim
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
převážně LT verze ACADu
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 09:33
PS tento Xerox zvládá taky. Je to na nás, který ovladač použijeme, ale prioritně jedeme přes dodávaný HPGL2.
Způsob uložení byl zkoušen, ale po pár krocích změny papíru v tom uloženém PC3 se přestane okno s dotazem stejně zobrazovat.
Zpět nahoru
Buba Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 05.říj.2005
Lokalita: Slovensko
Používám:
AEC Collection
Bodů: 1692
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 09:18
Vy máte PostScript tlačiareň?
Ja používam PCL6 driver. Tlačím normálne na A4 alebo A3 podľa potreby.
Skúšal ste ten spôsob uloženia *.pc3 ako som ukázala na obrázku? Následne treba zavrieť okno tlače  a zas ho otvoriť (Ctrl+P) a potom tam súbor *.pc3 už budete mať. Potom pracujte už len s ním a po každom inom nastavení tlače by sa Vám už malo zobraziť okno s dotazom na uloženie do *.pc3

PS: Na Autodesk.com som odpovedala ja (tiež som netušila, že ste to Vy :)
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
převážně LT verze ACADu
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 08:31
Díky za tip ohledně toho Global Driveru!
Zkusíme ho, uvidí se, jestli to podporuje i velkoformáty.
Ještě mě napadlo to vyzkoušet s dodávaným ovladačem, ale ne jako HPGL2, ale jako PS.

EDITED: Tak to vypadá, že Global driver nebude to pravé ořechové. Při tisku zkušební stránky lezou z Xeroxu chybové listy. Takže si s tímhle driverem WF zřejmě neporadí...

Upravil Firestone - 12.pro.2013 v 09:13
Zpět nahoru
Seiner Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.pro.2013 v 07:52
S ovladači Xerox mám určité problémy trvale. Nemáme velkoformátovou tiskárnu Xerox, ale 2 workcentra. Jako ovladač používám Xerox Global Printer Driver  PCL6.
   Měl jsem problémy s nastavením formátu na některých systémech. Dělalo to i např. z Excelu - tiskárna nereagovala na nastavení formátu z aplikace. Pomohlo nastavení formátu papíru na "Výstup s různými formáty". Zajímavé, že to dělalo jen někomu a závislost na OS jsem nevysledoval. Možná bude užitečné...
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 54/XEROX.jpg

Vítězslav Seiner

Chrudim
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 4085:Před tiskem na DJ 1050C se na panelu zobrazí "Load sheet for current job".
Tip 5596:Změna barev součástí sestavy se mi neprojevuje ve výkresovém pohledu.
Tip 1661:Jak v AutoCADu LT 2002 vykreslovat na větší formát než 1500x900mm?
Tip 242:Kontrola pravopysu a sdílení slovníku s Wordem.
Tip 7182:VIPNefungující náhled před tiskem.
Tip 10101:Jak zjednodušit rozsáhlý 3D mesh model?

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,438 sekund.