Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi.
Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
Téma: Dynamický blok na rozpočítání polic Zasláno: 16.led.2015 v 09:26
Přesně tak. "papír snese všechno" .... nevím jestli to co jsem vytvořil je nejlepší řešení, ale rozhodně je pro mě dobré a časově to nebylo tak náročné, na rozdíl od ostatních možných.
Vytvořil jsem 3 dynamické bloky pro rozdílné tloušťky polic a následně je sloučil do jednoho bloku, který za pomocí viditelnosti při vložení do výkresu, určím o jakou tl. polic se má jednat a zvolím "rozložit" zůstane mi pak ten zvolený např. s tl. 36 mm a stane se editovatelným. Myslím, že je to dobré řešení.
Mrkněte na toto - nechal jsem pouze pro 5 dělení, zbytek vymazáno.
Díky, přesně toto jsem si ráno vytvořil, ale nalezl jsem úskalí, které je obtěžující a sice, že půda a dno skříně ve většině případů nebývá stejné tloušťky jako police a proto je v tomto konkrétním bloku problém (jak s úchopovými body?) Tzn. opravdu bylo nejjednodušší vytvořit samostatné bloky pro 18,25,36mm a hotovo. Takto mám vždy úchopový resp. vkládací bod nahoře na spodní hraně půdy a roztahuji pouze ve světlosti skříně. Nemusím nad ničím uvažovat a kreslit nějaké pomocné čáry, abych chytil polovinu apod. Prostě myslím že tento případ nelze vyřešit tak jak bych potřeboval, logicky a matematicky ano, ale nikoliv s limitem dynamických bloků v cadu.
A nebo jen přidat posun desek o polovinu tloušťky. Ale když tak nad tím sedím, bude asi nejjednodušší použít pro každou tloušťku desek samostatný blok.
no právě...tak jsem to říkal i včera :-D asi na to taky prdím .... ještě jsem to zkoušel jen pomocí VAZBY a taky to nějak funguvalo, když jsme výrazy zapisoval matematicky :-)
Přihlášen: 03.kvě.2007
Lokalita: ČR (KV)
Používám: Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015 Stav: Offline
Bodů: 1798
Zasláno: 15.led.2015 v 13:57
A nebo jen přidat posun desek o polovinu tloušťky. Ale když tak nad tím sedím, bude asi nejjednodušší použít pro každou tloušťku desek samostatný blok.
Zasláno: 15.led.2015 v 13:55
I tak by to možná šlo, jen by se zadal další vyhledávací parametr, ktery by musel protáhnout čáru. Nebo mít hold pro každou desku jinou vynášecí čáru.
Možná šlo použít i ty dynamické vazby nebo tabulka vlastností bloku (s tím jsem si ještě osobně nehrál). Ty dynamické bloky jsou dobrý v jednoduchých věcech, čím to má dělat vív věcí je to složitější.
Myslím, že by to jít mohlo, je to trochu krkolomné, ale možná to své splní.
K těm bodům dát dvě čáry co určí tloušťku desky, dát jim lineární parametr protažení od středu na obě strany. Takto udělat všechny body a pak použít vyhledávání, kde se určí tlouška desky.
V rychlosti - není to svázaný s dělením pozic, tak moc jsem do toho nevrtal.
Děkuji za odpověď, avšak problém je v tom, že při změně tloušťky se musí prodloužit (od ní pak počítá lineární parametr) i základní svislá čára (na každém konci o polovinu dané tloušťky) jinak nedocílíte přesného rozměru roztečí....proto je ten základní lineární parametr předsazený na každém konci o 9mm - protože je to nadefinované na tl. police18mm.
Zasláno: 15.led.2015 v 13:03
Myslím, že by to jít mohlo, je to trochu krkolomné, ale možná to své splní.
K těm bodům dát dvě čáry co určí tloušťku desky, dát jim lineární parametr protažení od středu na obě strany. Takto udělat všechny body a pak použít vyhledávání, kde se určí tlouška desky.
V rychlosti - není to svázaný s dělením pozic, tak moc jsem do toho nevrtal.
Tak zjišťuji, že to asi není možné to co bych požadoval, a sice aby 1. lineární parametr dokázal protáhnout lineární parametr 2., který na základě tohoto, protáhne úsečku se kterou je spjatý, o vzdálenost, kterou provedl parametr 1.
Dobrý den, poradí mi někdo v tomto problému? Tvořím dyn. blok na rozpočítání středů polic ve skříni. Momentálně je vytvořený pro tloušťku polic 18mm (tudíž parametr celkové délky je předsazený z každé strany o 1/2 tl.) a parametr viditelnosti určuje na kolik polic resp. volných prostorů (fochů) se bude rozpočítávat. Zkoušel jsem ještě nadefinovat proměnlivou tloušťku mat. někdy bývá 25mm i 36mm. Ale Parametr lineárního protažení mi funguje pouze nahoře u vkládácího bodu a vespod ani "za boha". Kombinoval jsem to ještě s vazbami, ale taky mi to nejde. Není samozřejmě problém mít 3 různé bloky pro tl. polic 18, 25 a 36mm, ale lepší by to bylo samozřejmě pouze v jednom a potažením za koncový uzel tuto tloušťku měnit (nejlépe na obou koncích zároveň). Věděl by někdo? Třeba PepaR :-) ???
Komu se bude blok líbit, může si ho stáhnout a používat.
Díky Luki
podotýkám, že se vkládá horním bodem a natahuje spodním bodem ve světlosti skříně
Dobrý den, poradí mi někdo v tomto problému? Tvořím dyn. blok na rozpočítání středů polic ve skříni. Momentálně je vytvořený pro tloušťku polic 18mm (tudíž parametr celkové délky je předsazený z každé strany o 1/2 tl.) a parametr viditelnosti určuje na kolik polic resp. volných prostorů (fochů) se bude rozpočítávat. Zkoušel jsem ještě nadefinovat proměnlivou tloušťku mat. někdy bývá 25mm i 36mm. Ale Parametr lineárního protažení mi funguje pouze nahoře u vkládácího bodu a vespod ani "za boha". Kombinoval jsem to ještě s vazbami, ale taky mi to nejde. Není samozřejmě problém mít 3 různé bloky pro tl. polic 18, 25 a 36mm, ale lepší by to bylo samozřejmě pouze v jednom a potažením za koncový uzel tuto tloušťku měnit (nejlépe na obou koncích zároveň). Věděl by někdo? Třeba PepaR :-) ???
Komu se bude blok líbit, může si ho stáhnout a používat.
Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru