ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.099.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů. Proměnné prostředí AutoCADu.
Registrujte se na konferenci CADfórum 2025 - automatizace navrhování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoměřítko ACAD R14,2000i

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
prsa Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 17.úno.2008
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
R14,2000
Stav: Offline
Bodů: 3
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: měřítko ACAD R14,2000i
    Zasláno: 19.úno.2008 v 10:31
Díky za radu, protože jsem chtěl mít stavařský výkres v razítku, tak jsem nakonec zvolil postup takový to: v nabídce Template jsem si zvolil požadovaný formát např A3 a uložil jsem si ho jako samostatný DWG soubor, po té jsem jej otevřel a měl jsem rámeček 1:1, pomocí měřítka (Scale) jsem rámeček 50x zvětšil a tím do něj jsem schopný nakreslit výkres 1:1 (protože měřítko na výkresu je 1:50). Tím pádem nemusím žádnou svou šablonu tvořit a jak psal kolega Ferdinand zbytek dořeším až při nastavení vlastností tisku. Jsem začátečník-samouk, tak prosím omluvte mé značné mezery. Snad je ten postup správný, mám to vyzkoušené jen to té fáze, kdy mám v 50x zvětšeném rámečku umístěný výkres. Děkuji za rady
Zpět nahoru
Ferdinand Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2004 (EN) na Windows XP
Bodů: 1906
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.úno.2008 v 10:01
Předdefinované šablony jsou asi v pořádku - formát A3 má velikost 420 x 297 mm, formát A2 má velikost 594 x 420 mm, atd. Tyto formáty (nebo "rámečky") vkládáte v měřítku 1:1 do Paperspace, protože chcete výkres vytisknout i s rámečkem. Nakreslený "obsah" výkresu se nachází v Modelu a je nakreslený samozřejmě také v měřítku 1:1, i když je to třeba dům o rozměrech 8 000 x 10 000 x 6 500 mm. K tomu, aby tento "obsah" (tj. půdorysy, pohledy, řezy, detaily...) bylo možné vytisknout na plochu papíru o rozměru např. A0, je třeba v Paperspace nastavit příslušné měřítko pro Viewport a pro nastavení stránky Layout. Pokud tohle všechno Vám nevysvětlili ve škole, tak buď jste tenkrát nebyl přítomen anebo máte špatné profesory. Možná by nebylo na škodu si o tom něco přečíst i v Helpu pro AutoCAD. Wink
-FerTh-
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6206
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.úno.2008 v 11:31
Ano lze, vytvořte si DWG se vším nastavením a pak při ukládání zvolte možnost Uložit jako, typ souboru "šablona *.DWT".

Anebo můžete uloženému souboru DWG přejmenovat koncovku DWG na DWT a pak jej zkopírovat do příslušné cesty (složka Template v programové složce AutoCADu).
Zpět nahoru
prsa Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
R14,2000
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.úno.2008 v 07:41

Díky, mě totiž zmátly, ty předefinované šablony s razítkem. Měl bych ještě jeden dotaz: Lze ten výkres pak do té šablony vložit, nebo je třeba vytvořit vlastní rámeček (kvůli razítku). 

Díky  

Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6206
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.úno.2008 v 19:46
V AutoCADu kreslíte 1:1 tzn. zvolíte si ktéremu rozměru bude jednotka nakreslená v modelu odpovídat (mm, m) a měřítko nastavujete až při tisku nebo v rozvržení.

Funguje to tak, že např. při tisku si zvolíte, že oblast tisku bude tisknuta v M1:50 a AutoCAD automaticky podělí všechny entity 50. Z toho plyne, že formát a velikost písma zadávaný v modelu, je nutno vynásobit 50x (např. skrze nástroj Měřítko).
Zpět nahoru
prsa Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
R14,2000
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.úno.2008 v 18:12
Nevím jak nastavit měřítko v těchto verzích Autocadu. Pokud vložím šablonu s razítkem, tak ta je 1:1 , ale pokud chci namalovat nějaký výkres, tak abych jej dostal do zvoleného formátu (např A3)¨,musel bych ho převést na jiné měřítko (např:1:50), aby se do zvoleného formátu výkresu ten objekt vešel.
Potřebuji zkrátka vědět, kde nastavím měřítko ve kterém budu kreslit výkres.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 4504:Zpětná kompatibilita DWG formátů AutoCADu.
Tip 1652:Připojené popisky (dBconnect) se posunou při exportu do formátu R14.
Tip 392:Jak označit výkres z AutoCADu 2000 časovým razítkem? V R14 jsem používal HPCONFIG.
Tip 2262:Kde nastavit slučování čar (v R14 'Plot Merge')?
Tip 441:Umí AutoSketch pracovat s výkresy AutoCADu 2000?
Tip 1078:Jak vložit výkres ze Schránky jako v R14?

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,195 sekund.