Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.099.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
prsa ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 17.úno.2008 Lokalita: ČR (SČ) Používám: R14,2000 Stav: Offline Bodů: 3 |
![]() Zasláno: 17.úno.2008 v 18:12 |
Nevím jak nastavit měřítko v těchto verzích Autocadu. Pokud vložím šablonu s razítkem, tak ta je 1:1 , ale pokud chci namalovat nějaký výkres, tak abych jej dostal do zvoleného formátu (např A3)¨,musel bych ho převést na jiné měřítko (např:1:50), aby se do zvoleného formátu výkresu ten objekt vešel.
Potřebuji zkrátka vědět, kde nastavím měřítko ve kterém budu kreslit výkres. |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
V AutoCADu kreslíte 1:1 tzn. zvolíte si ktéremu rozměru bude jednotka nakreslená v modelu odpovídat (mm, m) a měřítko nastavujete až při tisku nebo v rozvržení.
Funguje to tak, že např. při tisku si zvolíte, že oblast tisku bude tisknuta v M1:50 a AutoCAD automaticky podělí všechny entity 50. Z toho plyne, že formát a velikost písma zadávaný v modelu, je nutno vynásobit 50x (např. skrze nástroj Měřítko).
|
|
![]() |
|
prsa ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 17.úno.2008 Lokalita: ČR (SČ) Používám: R14,2000 Stav: Offline Bodů: 3 |
![]() |
Díky, mě totiž zmátly, ty předefinované šablony s razítkem. Měl bych ještě jeden dotaz: Lze ten výkres pak do té šablony vložit, nebo je třeba vytvořit vlastní rámeček (kvůli razítku). Díky |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
Ano lze, vytvořte si DWG se vším nastavením a pak při ukládání zvolte možnost Uložit jako, typ souboru "šablona *.DWT".
Anebo můžete uloženému souboru DWG přejmenovat koncovku DWG na DWT a pak jej zkopírovat do příslušné cesty (složka Template v programové složce AutoCADu).
|
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Předdefinované šablony jsou asi v pořádku - formát A3 má velikost 420 x 297 mm, formát A2 má velikost 594 x 420 mm, atd. Tyto formáty (nebo "rámečky") vkládáte v měřítku 1:1 do Paperspace, protože chcete výkres vytisknout i s rámečkem. Nakreslený "obsah" výkresu se nachází v Modelu a je nakreslený samozřejmě také v měřítku 1:1, i když je to třeba dům o rozměrech 8 000 x 10 000 x 6 500 mm. K tomu, aby tento "obsah" (tj. půdorysy, pohledy, řezy, detaily...) bylo možné vytisknout na plochu papíru o rozměru např. A0, je třeba v Paperspace nastavit příslušné měřítko pro Viewport a pro nastavení stránky Layout. Pokud tohle všechno Vám nevysvětlili ve škole, tak buď jste tenkrát nebyl přítomen anebo máte špatné profesory. Možná by nebylo na škodu si o tom něco přečíst i v Helpu pro AutoCAD.
![]() |
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
![]() |
Díky za radu, protože jsem chtěl mít stavařský výkres v razítku, tak jsem nakonec zvolil postup takový to: v nabídce Template jsem si zvolil požadovaný formát např A3 a uložil jsem si ho jako samostatný DWG soubor, po té jsem jej otevřel a měl jsem rámeček 1:1, pomocí měřítka (Scale) jsem rámeček 50x zvětšil a tím do něj jsem schopný nakreslit výkres 1:1 (protože měřítko na výkresu je 1:50). Tím pádem nemusím žádnou svou šablonu tvořit a jak psal kolega Ferdinand zbytek dořeším až při nastavení vlastností tisku. Jsem začátečník-samouk, tak prosím omluvte mé značné mezery. Snad je ten postup správný, mám to vyzkoušené jen to té fáze, kdy mám v 50x zvětšeném rámečku umístěný výkres. Děkuji za rady
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,348 sekund.