Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.092.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Spy.Dr ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 18.úno.2008 Lokalita: ČR (HK) Používám: Bricscad Stav: Offline Bodů: 4 |
![]() Zasláno: 18.úno.2008 v 22:27 |
Zdravim vsechny...predem se chci omluvit, jsem tu novy a v cadu kreslim par dni, pouzivam zatim jen trial verzi Bricscadu protoze potrebuju jen nakreslit semtam par veci na CNC Plazmu. Nyni jsem dospel k necemu s cim si nevim rady...
Potrebuju udelat rozvin plaste (bude to z plechu) komoleho kuzelu ktery ma podstavu ve tvaru elipsy a vrsek ve tvaru kruznice. Pokud by byl nekdo ochotny mi to nakreslit nebo aspon poradit jak se to da udelat, byl bych mu moc vdecny. Dekuji Jeste by na tom kolem dokola mely byt v pulce vysky kolem dokola male otvory, coz by se pri nejhorsim dalo uz ale nasazet od ruky, ale lepsi by bylo je pravidelne rozmistit. Vi nekdo jak na to? |
|
![]() |
|
K4my ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 24.srp.2007 Lokalita: ČR (OS) Používám: AIS 2009/ Catia V5 R19 / ProE 2001 Stav: Offline Bodů: 104 |
![]() |
podivejte, pokud mate obe cela rovnobezne, a spodni elipsa neni prilis moc velika, treba 3x vetsi v obvode nez obvod kruznice, tak si myslim "myslim" ze na to moc prihlizet nemusite. V takovem pripade staci udelat rozvin pro bezny kuzel s kruznicemi, s tim ze kdyz spodni ohnete do elipsy bude lehce do vrtule. Rozdil vysky by mel byt zanedbatelny, pro svarece urcite. Pokud by byla elipsa vetsi a sirsi, uz by vyska byla vysoka a musel by jste pocitat s vyssi vyskou kuzelu aby jte eliminoval tu vysku a zbytek by se musel obrousit :-) Dobre je take si pomoct s papirem ;) Pro orientaci je to uzitecna vec :-) Na postup by se pak zajiste dalo prijit a nejak ho vyvodit, pokud ale chcete presny rozvin muzete se mi ozvat a ja vam ho v inventoru vymodeluju.
|
|
![]() |
|
Spy.Dr ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 18.úno.2008 Lokalita: ČR (HK) Používám: Bricscad Stav: Offline Bodů: 4 |
![]() |
Ahoj, to by si byl hodnej kdyby si mi to nakreslisl(a nevykej mi je mi skoro jako tobe) :) rozmery by byli asi zakhle: (vse v mm)
Elipsa: 60x100 vrchni kruznice: prumer 35 vyska kuzelu: 20 A pokud by to slo tak jeste po obvodu v polovine vysky kuzelu jeste asi 11 bodu ktere budou pravidelne rozmisteny po obvodu. Spoj bych potreboval tak aby byl dole (budemeli brat elipsu tak ze 100 je horizontalne a 60 vertikalne). Zaroven aby body byly tak aby nebyl zadny ve spoji. Tech pozadavku je asi trochu moc ale takhle bych to potreboval. kdyztak mi to prosim posli na mail "jirinaprokopZAVINACseznamTECKAcz" moc by mi pomohlo kdyby to slo do vecera, moc dekuju a doufam ze se to povede nebo lepsi mozna osobni kontakt na icq Upravil Spy.Dr - 20.úno.2008 v 17:00 |
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
To Moderátor: Pane Michl, prosím Vás, když ten Spy.Dr umí tak přesně popsat postup práce, osobně si myslím, že hl. důvod, proč si napsal do tohoto Fóra byl, že je líný něco zkusit sám udělat. Jenom za tu dobu, než ty zprávy naťukal, mohl mít kus práce hotový...Ať se Spy.Dr nezlobí, ale navrhuji tento příspěvek (a také této podobné ve smyslu "...udělej to za mne, mne se nechce...") smazat.
|
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
Sedláček ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 15.dub.2005 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCad 2024 LT Stav: Offline Bodů: 384 |
![]() |
To Ferdinand: Teda tavýto příspěvek bych v této diskusi nečekal. Řekl bych, že velké plus tohoto fóra je v tom, že si lidé jsou ochotni pomáhat. Pokud někdo slušně požádá o pomoc, tak bych neměl odvahu ho označit za "lenocha".
Proč by se s tímto úkolem měl trápit v Briskadu, když pro někoho s Inventorem je to hračka.
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21898 |
![]() |
Mazat/cenzurovat lenost nebudeme - pokud je nějaký dotaz evidentně motivován leností, myslím že účastníci fóra to poznají a tazatele vytrestají tím, že mu prostě neodpoví. Ovšem nezapomeňme že lenost je motorem pokroku... |
|
![]() |
|
prybka ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Diskutér ![]() Přihlášen: 03.pro.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: IntelliCAD Stav: Offline Bodů: 61 |
![]() |
Výhoda fóra je, že odpovědi slouží více lidem. Dotaz není špatný. Nějaké naznačení cesty by zajímalo i mne, protože pracuji jen ve 2D a rád bych se "přiučil".
|
|
![]() |
|
Radim Cech ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
![]() |
S tím souhlasím. Mnohdy problémy jiných a rady ostatních slouží k zdokonalování práce s CADem.
|
|
R.C.
OSTRAVA |
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Děkuji za Vaše reakce. Budu to teda brát z tohoto pohledu.
|
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
K4my ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 24.srp.2007 Lokalita: ČR (OS) Používám: AIS 2009/ Catia V5 R19 / ProE 2001 Stav: Offline Bodů: 104 |
![]() |
omlouvam ze ze jsem nemel cas se tomuto venovat, predpokladam ze jak se dela rozvin pro kuzel vite, v inventoru se mi presny rozvin nepodarilo udelat resp vubec, ale nejak to urcite pujde, misto toho jsem si udelal kuzel ktery mel spodni stranu prumer rovnajici se obodu elipsy / pi... Kdyz jsem si takovy kuzel sestavil, krasne sedel ale kdyz jsm se snazil zakrivit spodni stranu do elipsy tak se mi udelal po stranach bachor a mel jsem houpacku, tak jsem strany plaste obstrihaval, a tak jsem zmensoval obvod coz bylo spatne, vysledek byl ale takovy, ze pokud chcete zjistit priblizny spodni obvod, vychazejte z klasickeho rozvinu kuzelu a spodni prumer dejte nejvetsi prumer elipsy tedy 100. Tak by se pri ostrihovani mel dodrzet obvod ktery je pri slepovani dulezity. Vysledek je ten dle me stredoskolske uvahy, ze vysledek ziskate tak, ze udelate rozvin kuzelu, klasicky kolacovy vykroj, rozdelite ho napul (myslim rozvin tedy 3/4 kruznice), a kazdou pulku vnejsiho plaste zkratite obloukem s posunutym stredem o rozdil ohniskove vzdalenosti elipsy..... Takovymto zjednosdusenim by se dala poskladat s milimetrovou nepresnosti coz by nemusel byt az tak velky problem. Zaslu DXF pro vysvetleni moji uvahy
Pro vystrizeni z papiru pouzijte vnitrni obvod zkraceny o oblouk ;-) A zkuste zda to cca +- vyhovuje :-) popr si pohrajte s ohniskovou vzdalenoti, dal jsem ted jen orientacne cca 10 od stredu :-) Upravil K4my - 22.úno.2008 v 14:25 |
|
![]() |
|
svarc.vl ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (ÚL) Používám: Autocad Mechanical 2010 Stav: Offline Bodů: 204 |
![]() |
zkousel jsem to klasickou metodou nakreslenim 1/4 kruhu a elipsy. abych nemusel delky sklapet tak jsem nakreslil ctvrtiny kruznice a elipsy, rozdelil na stejne dily prikazem děleni na počet, pak posunul čtvrtkruh se značkami o vyšku kuželu pak nakreslil spojnice bodů. Z toho mi vyšly délky stran trojúhelníků, které jsem nakreslil. je to zdlouhavé ale po přezrcadleni a vyhlazeni by to mohlo vyjít. poloměry kružnic jsou délky čtvrtek podělené na pět dílů viz http://www.edisk.cz/stahni/98504/rozvin_elipsa-kruh.dwg_53.92KB.html
|
|
![]() |
|
prybka ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Diskutér ![]() Přihlášen: 03.pro.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: IntelliCAD Stav: Offline Bodů: 61 |
![]() |
Díky přispěvatelům za vynaloženou práci. Tady jsou fakt úžasný lidi. Mne vůbec nenapadlo, že se to bude malovat jako v deskriptivě a teď se stydím, že jsem je k tomu vyhecoval. Ještě jednou díky.
|
|
![]() |
|
![]() |
Pratele moc vam dekuji za rady a tipy, pokud si nekdo mysli ze je to o me lenosti tak je asi opravdu uplne vedle...to ze jsem to dokazaal takhle dobre popsat co potrebuji bude asi tim ze jsem strojar a pracuji dosti casto s plechem, pokud jde vsak o takovehle veci jako rozvidny kuzelu a jeste k tomu prechodoveho tak jsem v koncich protoze jsem nikdy nic podobneho nedelal. To uz je vysadou klempiru kteri delaaji takovehle veci. A pokud jde o mou zadost jestli by mi to nekdo nemohl nakreslit tak je to proto ze v CADu (Bicscad) kreslim jen par dni a to jeste jen proto ze jsem potreboval nakreslit jednu jedinou vec ve 2D na vypaleni na plazmu, a pokud se nemylim tak to co potrebuji bricscad neumi a nic jineho nemam. Kdybych vedel jak na to tak si to udelam, badal jsem x hodin po googlu a vsude mozne jak na to, vyzkousel x free SW ale nikde jsem neuspel, tak jsaem to zkusil tady. Jeden uzivatel jmenem K4my mi byl ochoten pomoci a dokonce se i pokusil mi to nakreslit, temer se mu to podaril ale bohuzel neni to to co bych potreboval. Neni to tim ze bych si buhvico vymyslel, ale tim ze cnc Plazma musi mit urcite veci a ne jen tak neco(vse v jedne rovine, zadne spline - pouze vse z kruznic ci oblouku nebo jen rovne cary) pokud by se nasel nekdo kdo by toto dokazal nakreslit prosim napiste mi mail nebo nechte zpravu na icq(307-239-087) mockrat dekuju
|
|
![]() |
|
![]() |
mno jde o to co za software pouzivate. pokud mate rykris nebo jak se to pise neni se cemu divit ;-) takovy Saps je mnohem uzitecnejsi a dokaze rozlouskat i splet tisice car :-) btw, ja jen nastrelil mozny postup, neslo o to to DXF pouzit v praxi, ale slo jen o mozny postup jak toho docilit. Ja se kazdopadne omlouvam ze jsem nemel cas, ale u nas v praci probihala reforma vnitrni site a productstreamu a dva dny jsem byl skoro bez jedine chvilinky volneho casu, jako naschval :-) kdyby neco tak se staci znovu ozvat, tentokrat uz budu dostupny :-) a muzeme to ve volnem case poresit treba i pres icq.
A pokud Vam software nerozlouskne spline, tak je dosti omezeny a nezbyde nic jineho nez udelat klasicky rozvin kuzelu jak jsem uvadel na zacatku s tim ze se pak "bachor" obrousi :-) Upravil K4my - 25.úno.2008 v 08:19 |
|
![]() |
|
svarc.vl ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (ÚL) Používám: Autocad Mechanical 2010 Stav: Offline Bodů: 204 |
![]() |
podklady na paleni tj. převod spline dostanete vytisknutim do dxb a opetovnem nactenim přes funkci vložit nekdy se musi zkontrolovat meritko
|
|
![]() |
|
![]() |
svarec.vl: dekuju, jestli tohle opravdu bude fungovat tak se nam to bude hodit i ve vice pripadech
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,570 sekund.