ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.094.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenohladiny

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
splonk Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 25.lis.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD/ACA'21, '24, RVT'21, '24
Stav: Offline
Bodů: 1273
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: hladiny
    Zasláno: 22.dub.2008 v 11:12

Ano, hladina 0 je na vytvareni bloku a to tak, ze vsechny prvky od kterych chci aby prebirali vlastnosti hladiny do ktere pak blok bude vlozen, davam ByBlock, zbytek ByLayer nebo "natvrdo" hodnotu napr. tl. cary, barvu apod.

Do hladiny 0 NEKRESLIM nic jineho protoze se hladiny 0 a Defpoints "nereferencuji". Zkuste ve vykrese A neco nakresli v hladine 0, pak ten vykres pripojit jako xref do vykresu B. Pote, ve vykrese B, prikazem Layerfreeze zmrazit nejaky objekt (hladinu) patrici vykresu A - a co se stalo?! Zmrazily ste si 0 ve vykrese B. A to nekdy nastve. Prestanou fungovat nektere veci v Layoutech (rozvrzenich), ...
Pravidlo zni:
- V techto  hladinach kreslim pouze kdyz vim ceho chci docilit
- Hladinu 0 a Defpoints pokud mozno nemrazit a nevypinat!
zdravim
JASponza
JASponza

ACA (AutoCAD) 21, 24
RVT 21, 24

Win 10, 11 x64
Zpět nahoru
Ferdinand Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2004 (EN) na Windows XP
Bodů: 1906
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.dub.2008 v 09:56
Plný souhlas s Buba - až na to, že osobně dávám přednost vlastnostím ByBlock.
-FerTh-
Zpět nahoru
Buba Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 05.říj.2005
Lokalita: Slovensko
Používám:
AEC Collection
Bodů: 1692
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.dub.2008 v 11:35
Hladina 0 je výborná na vytváranie (zadefinovanie) blokov, ak chceme aby potom bloky preberali vlastnosti hladín, v ktorých budú vkladané. (Vlastnosti definované ByLayer)
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2022
Bodů: 2574
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.dub.2008 v 19:11
Původně odeslal(a) be_em be_em napsal(a):

... a práve rozmýšľam nad dôvodom tohto odporúčania a nemôžem si spomenúť
Kdysi dávno jsem tento fakt vzal jako axiom a na oficiální důvody si už nevzpomínám. Ale prakticky:
- pouze do hladiny 0 připojuji reference (má to své výhody)
- vše, co se nakreslí, by mělo být snadno dohledatelné a názvy hladin mi jednoznačně říkají, co v ní mám hledat. Díky tomu se vyznám i v souborech s více, než 1000 hladin. Naprosto nesnáším čísované hladiny (pokud se nejedná o soubory IMIPu, kde je struktura hladin jednou provždy daná) a podobné názvy jako "X1234$567___8 9fň". Ty se aspoň po několikadenním hledání dají uspořádat a případně přejmenovat, ale hladina 0 se přejmenovat nedá a tak netuším, co ty čáry vlastně znamenají
Kdo někdy pátral, jestli ta čára v hladině 24 je starý polohopis, v hladině 25 nový stav, v hladině 5 nějaká síť - anebo naopak, anebo ještě jiná kombinace, anebo když každý kus čáry je v jiné hladině .... - když vše je plnou čarou ve stejné barvě, tak ví, o čem mluvím
Ale to už zase dělám moc chytrého, nejvyšší čas skončitBig%20smile
J. Mantlík

Zpět nahoru
be_em Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.úno.2006
Lokalita: Slovensko
Používám:
Používal som AutoCAD 2004, 3ds max7. Teraz AcadLT
Bodů: 865
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.dub.2008 v 18:10
len také malé všeobecné odporúčanie do budúcnosti ... ak môžte, v hladine 0 nekreslite

... a práve rozmýšľam nad dôvodom tohto odporúčania a nemôžem si spomenúť
Zpět nahoru
karel20 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 12.dub.2008
Používám:
Autocad 2000
Bodů: 15
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.dub.2008 v 14:10
ale dekuji
Karel
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 23:08
Tak to je dobře. Nechtěl jsem Vás podceňovat, ale z vlastní zkušenosti vím, že občas to do hlavy ne a ne vlézt a druhý den se člověk diví, že je to tak primitivní ....

Ale pokud to s academ myslíte aspoň trošku vážně, tak práce s hladinami je jedna z nejdůležitějších věcí, jinak se v tom nevyznáte ..
Tak neztraťte elán
J. Mantlík

Zpět nahoru
karel20 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
Autocad 2000
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 22:56
tak ukol určite nedělám,učím se použít novou hladinu v cadu .Jelikož v práci využíváme program floor plan 3D, který je snad i pro blbce,učím se doma v cadu,třeba pro jiné zaměstnání.Ve škole jsme se učili jen základy ,ale hladiny jsme nepoužívali, .Už jsem se to právě naučil sám,možná složitým způsobem,ale přeci, abych v nové hl. měl objektco v hladině nula.Označím objekt hl. 0 dám kopirovat vložím hned vedle původního objektu,změním mu vlastnosti na hladinu 2 a přesunu na stávající objekt,hotovo!O toto mi šlo celou dobu.
Karel
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 22:12
Nerad bych se Karla20 dotknul, ale já bych ho už netrápil a dal mu čas, aby si něco přečetl (pokud má zítra odevzdat úkol, na který měl třeba měsíc času, je mi ho líto)
Dokud nepochopí, že základní autocadovský příkaz _COPY (Kopie) zkopíruje entitu do stejné hladiny, nepřijme další rady, ať budou jakékoliv ...
Pokud má opravdu verzi 2000, myslím si, že kopírování s referenčním bodem neměla (možná to měla verze 2000i). S Refeditem to bude podobné ...

Radu JirkyH jsem taky zvažoval, ale je nezbytné si stanovit nějaký vztažný bod a ten držet
J. Mantlík

Zpět nahoru
jirka h Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Allplan, AutoCAD, Revit
Bodů: 83
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 22:00
No nejjednodušší je myslim zkopírovat, co potřebujete mít dvakrát kousek vedle, označit, přes roletku s hladinami přiřadit hladinu, ve které to chcete mít a znovu vše přesunout na původní místo a je to.
Zpět nahoru
jirka h Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 31.led.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Allplan, AutoCAD, Revit
Bodů: 83
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 22:00
No nejjednodušší je myslim zkopírovat, co potřebujete mít dvakrát kousek vedle, označit, přes roletku s hladinami přiˇaadit hladinu, ve které to chcete mít a znovu vše přesunout na původní místo a je to.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6206
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 21:59
Aha, už chápu.

1) Máte několik možností. Použít zmiňovanéý příkaz COPYTO z Express Tools.
2) Použít další "pomocný" výkres, kde si patro dočasně zkopírujete, přiřazení hladin a zase zkopírujete (vždy skrze referenční bod 0,0,0) do původního výkresu.
3) Vyberete patro, zkopírujete, vložíte jako blok. Blok snadno rozpoznáte a editujete skrze Refedit, entitám pak přiřadíte správnou hladinu.

Zpět nahoru
karel20 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
Autocad 2000
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 21:50
rozumím co jsou hladiny,nová hladina = nový průhledný papír na který musí začít znovu kreslit, já chcina ten nový papír nakteslit to samé co mám pod ním ( na původním papíru.Pokud to ale překopíruji tak se mi to vždy vloží zase do původní hladiny a né do nově vytvořené,i když jí mám jako aktuální
Karel
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 21:48
Původně odeslal(a) PepaR PepaR napsal(a):

[
Vidím, že pan Mantlík používá stejná přirovnání... ;)

Jo, to je tím, že si vždycky vzpomenu na barevné tisky - co barva, to jeden pauzák (a plochy barvené nitrobarvou, protože tuží by se to zkrabatělo a srazilo......)
A výsledkem z planografie byla "přesnost" soutisku v řádu třeba 0,5 cm (pro každou barvu samozřejmě na opačnou stranu) - a taky se podle toho stavělo Wink
J. Mantlík

Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 21:40
Původně odeslal(a) karel20 karel20 napsal(a):

jen potřebuji abych to co mám v hladině o měl i v nově vytvořené hladině a nemusel to pracně překreslovat,ale nedaří se mi to překopírovat do nové haldiny,vždy se to naakopíruje na hladinu nula,to je celé rozumíme si?

Já rozumím, jde o to jestli i Vy
Proč se Vám to kopíruje pořád do hladiny 0, jsem popsal v minulém příspěvku.
Nejschůdnější řešení pro Váš požadavek:
1) nakreslit si to, co potřebujete, abyste měl ve více hladinách - pozor - kreslit v hladině 0 a všechno DLEHLAD
2) Soubor uložit
3) otevřít nový soubor
4) vytvořit hladinu 1
5) nastavit ji jako aktuální
6) vložit blok, vytvořený bodem 1-2, zaškrtnout "rozložit při vkládání"
7) vytvořit hladinu 2
8) aplikovat body 5-6, dokud nemáte potřebný počet hladin s kresbou
9) začít mazat NEPOTŘEBNÉ VĚCI V KONKRÉTNÍCH HLADINÁCH (ostatní zmrazit)
10) není-li mi postup jasný, něco si o tom přečíst Wink
J. Mantlík

Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 21:35
Původně odeslal(a) Mantlík Mantlík napsal(a):

zkuste si představit hladiny jako pauzáky položené na sobě.
Vidím, že pan Mantlík používá stejná přirovnání... ;)
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 21:32
Dobrý večer,

váš problém tkví v nepochopení práce s hladinami.

Představte si hladiny jako pauzáky na sobě, kdy na jednom pauzáku máte 1NP, na druhém 2NP a na třetím chcete začít dělat 3NP. Toho docílíte tak, že vezmete nový pauzák (vytvoříte novou hladinu), odeberete zpod pauzáku s 2NP pauzák s 1NP aby zbytečně nemátl (skryjete hladinu 1NP).

Nyní vyberte obrys 2NP a pomocí menu Úpravy - Kopírovat s referenčním bodem, jej zkopírujte do schránky.

Na pauzák 2NP položíte čistý pauzák 3NP a začnete obkreslovat (Musíte si nastavit hladinu 3NP jako aktuální a vložit data ze schránky - opět skrze společný referenční bod objektu).

Když budete mít všechny hladiny viditelné (žluté žárovky), je to jakobyste měl všechny pauzáky na sobě. Když jednu z nich vypnete, je to jakobyste odebral jeden z pauzáků.

Poznámky
  • Jako referenční bod volte společný - stejný bod, nejlépe 0,0,0
  • Pro kopírování do hladiny lze použít příkaz COPYTO (viz Express Tools nebo KOPIEDOHLAD v novějších verzích AutoCADu)
  • Nepoužívejte pro kreslení hladinu 0, je to systémová hladina AutoCADu
  • Pro výkresy jednotlivých pater je lépe využívat Xrefy

Pokud máte zájem, až budu ve škole, tak Vám mohu vytvořit vzorový soubor a vyvěsit jej zde.

Upravil PepaR - 16.dub.2008 v 21:34
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.dub.2008 v 21:29
Původně odeslal(a) karel20 karel20 napsal(a):

jednoduše řečeno chci objekt z hladiny nula mít i v hladině (třeba 2),ale pokud začnu mazat něco z hladiny 0 v hladině dvě aby to nemizelo v hladině 0.

Pardon, ale tohle je dost velký nesmysl ....... 
Zkuste si představit hladiny jako pauzáky položené na sobě. Jak si představujete mazání v hladině 2 z hladiny 0????

Buď máte jednu čáru v na pauzáku 0 nebo na pauzáku 2, anebo 2 čáry, z toho jedna je na pauzáku 0 a druhá na pauzáku 2.

Neznám Vaši představivost, zkuste si to prakticky provést s tužkou a gumou
J. Mantlík

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5045:VIPDialog příkazu Správce hladin nefunguje - skončí na Fatal Error.
Tip 3447:VIPJak vypnout uchopení objektů ležících v určité hladině?
Tip 7243:VIPVytvoření filtru hladin řádkovým příkazem z menu nebo skriptu.
Tip 1447:VIPJak se zbavit duplicitní hladiny ve výkresu (např. dvě hladiny "0")?
Tip 13728:VIPFyzické vykreslení uzamčených hladin ztlumeně
Tip 8952:VIPŘízení volby "Použít filtr hladin na panelu nástrojů Hladiny".

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,270 sekund.