ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.099.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Autodesk Product Design & Manufacturing Collecion - nástroje pro vývoj a výrobu
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoJak zneprůhlednit výřez

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Venca80 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 07.čvc.2008
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Civil 3D
Stav: Offline
Bodů: 183
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Jak zneprůhlednit výřez
    Zasláno: 28.čvc.2008 v 09:17
Původně odeslal(a) Rostislav Říha Rostislav Říha napsal(a):

po letech laborování bych rád připodotkl:
- nejlepší je prostě si výkres vymyslet tak, aby výřezy přes sebe nebyly. neříkejte, že to nejde.
- ideální je mít je všechny obdélníkové, tj. neořezávat je (ořezaný výřez mívá potíže s tiskem rastrů a s tiskem obecně na určitých tiskárnách.
- když má člověk dva výřezy na sobě, tak má stejně problém s tím, jak se do toho menšího z nich v paperspace dostat.
- obecně jsem vypozoroval, že lze ztratit několik hodin času seskládáváním výřezů tak, aby byl papír pěkně zaplněn. vzhledem k ceně papíru mi to přijde jako ztracený čas.

-souhlas, ale v mém případě, jsem to z designových důvodů prostě takto chtěl... :-P
-problémy jsem zatím neměl, ale jako jinde určitě platí, čím jednodušší tím lepší, takže souhlas
-to není problém - CTRL+R
-...vzhledem k ceně papíru určitě... :-)

Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6206
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.čvc.2008 v 10:53
Pan Říha to vystihl přesně, tytéž zkušenosti mám i já. S tou poslední odrážkou souhlasím, ale přeci jen se snažím to napasovat tak, abych zabral papíru co nejméně. Už jenom kvůli stromům ;) 

Upravil PepaR - 26.čvc.2008 v 11:00
Zpět nahoru
Kackac Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.úno.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD
Bodů: 469
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.čvc.2008 v 16:06
naprosto souhlasím se vším, zejména poslední odrážka stojí za to Thumbs%20Up
Kackac
Zpět nahoru
Rostislav Říha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.říj.2004
Používám:
ACA 2010
Bodů: 1615
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.čvc.2008 v 15:53
po letech laborování bych rád připodotkl:
- nejlepší je prostě si výkres vymyslet tak, aby výřezy přes sebe nebyly. neříkejte, že to nejde.
- ideální je mít je všechny obdélníkové, tj. neořezávat je (ořezaný výřez mívá potíže s tiskem rastrů a s tiskem obecně na určitých tiskárnách.
- když má člověk dva výřezy na sobě, tak má stejně problém s tím, jak se do toho menšího z nich v paperspace dostat.
- obecně jsem vypozoroval, že lze ztratit několik hodin času seskládáváním výřezů tak, aby byl papír pěkně zaplněn. vzhledem k ceně papíru mi to přijde jako ztracený čas.
Rostislav Říha
Zpět nahoru
Sedláček Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 15.dub.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCad 2024 LT
Bodů: 384
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.čvc.2008 v 15:24
Radši bych moc nejásal. Když jesem pak zkusil něco přikreslit v modelu, tak se to celé rozházelo (pořadí výřezů) a pomohlo jedině znovu zkopírovat výřezy na původní místo (ty původní pak vymazat).

Takže se zdá že dnes jsem se vydal ve stopách J.d.Cimrmana -cestou slepých uliček (tudy ne přátelé)

PS
Jedině že by to v A2008 fungovalo lépe
Zpět nahoru
Venca80 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Používám:
Civil 3D
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.čvc.2008 v 14:50
Původně odeslal(a) Sedláček Sedláček napsal(a):

Zkusil jsem ještě jednu variantu.
Podložit _WIPEOUT v modelu pod celý výkres. Pak se zdá že to funguje jak si asi představujete. Výřezy jsou překrývány v pořadí, jak jsou postupně vytvářeny

No tak to je prostě geniálně jednoduché... Proč mě sakra tahle nejjednoduší varianta nenapadla? Confused Tím, že tak podložím referenční výkres se mi to provede ve všech těch desítkách rozvrženích, takže to mám hotové jedním jediným úkonem...  Opravdu statísíceré díky! Clap

PS: Nicméně by mě stejně zajímalo o čem je ten zmíněný VIP tip... :-))
Zpět nahoru
Sedláček Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad 2024 LT
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.čvc.2008 v 14:36
Zkusil jsem ještě jednu variantu.
Podložit _WIPEOUT v modelu pod celý výkres. Pak se zdá že to funguje jak si asi představujete. Výřezy jsou překrývány v pořadí, jak jsou postupně vytvářeny
Zpět nahoru
Sedláček Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad 2024 LT
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.čvc.2008 v 14:17
Omlouvám se. Tak jak jsem to popisoval, se to zobrazí ve správném pořadí, bohužel pouze do prvního zazoomování (o tisku ani nemluvím)
Zpět nahoru
Sedláček Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCad 2024 LT
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.čvc.2008 v 14:02
Zkoušel jsem to A2002. WIPEOUT mi funguje, ale pro pořadí objektů (výřezů) nestačí vybrat rámeček daného výřezu, ale vlezt "do výřezu" (_MSPACE ) a vybrat alespoň jednu entitu a té změnit pořadí _DRAWORDER
Zpět nahoru
Venca80 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Používám:
Civil 3D
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.čvc.2008 v 13:44
Takže nic jednoduchého a relativně rychlého... :-( "Překrýt" jsem chtěl použít, ale v rozvržení (protože v modelu by mi to překáželo) a tam to bohužel překryje oba výřezy (nejde měnit pořadí objektu)...
Myslel jsem že nějaké zneprůhlednění existuje, když je tu TIP http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=2310 , který je ale bohužel VIP, takže ho nemůžu vidět (i když řeší opačný problém)...
Zpět nahoru
Kackac Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.úno.2006
Používám:
AutoCAD
Bodů: 469
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.čvc.2008 v 13:32
Buď můžete spodní výřez "vykousnout" - udělat mnohoúhelníhovou hranici tvoříte-li ho nově nebo už hotový dodatečně ořízkout o nějakou křivku příkazem VPCLIP (VOŘEŽ). nebo druhou  možností je WIPEOUT (PŘEKRÝT) - bezbarvý rastrový obrázek, který zakryje to, co je pod ním, tomu pak nezapomenout vypnout zobrazování rámečků (dělá-li na tom výkresu více lidí, je dobré pro ostatní, kteří neví, že tam něco takového je, napsat poznámku v netisknuté hladině, aby netápali)
Kackac
Zpět nahoru
Venca80 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Používám:
Civil 3D
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.čvc.2008 v 12:57
Dobrý den,
řeším problém, jak zneprůhlednit výřez. Chci na výřez v rozvržení umístit další menší výřez a nechci aby byl výřez pod ním vidět. Lze to udělat nějakým jednoduchým způsobem (budu takto dělat velkém nožství rozvržení)?
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 4185:Jak zneprůhlednit některé objekty výkresu?
Tip 8783:Jak zneprůhlednit render objektů s jednostrannou vnitřní průhledností?
Tip 3454:VIPJak změnit existující výřez na nepravidelný polygonový výřez?
Tip 2310:VIPProč jeden výřez zakrývá druhý (je neprůhledný)?
Tip 1692:VIPProč zakrývá jeden výřez výkresového prostoru obsah jiného výřezu?
Tip 1494:VIPJak okótovat ve výřezech výkresového prostoru v různých měřítcích?

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,203 sekund.