Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.092.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
Stránka 123> archiv |
Autor | |
Jezevcik ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 25.led.2009 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD2008 Stav: Offline Bodů: 2 |
![]() Zasláno: 25.led.2009 v 21:31 |
Dobrý den,jsem elektrikář a potřebuji nějaký jednoduchý 2 D program pro tvorbu půdorysových návrhů elektroinstalace v bytech a domech,kde by byly zároveň elektrikářské značky vypínačů,zásuvek,světel apod.Samozřejmě bych uvítal možnost kreslit půdorysy v měřítku.Děkuji za rady,jsem na tomto poli absolutní začátečník.
|
|
![]() |
|
PepaK ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 13.čer.2008 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD 2007, CADKON Stav: Offline Bodů: 5 |
![]() |
...no možností pár je, ale nejvhodnější je podle mě CADKON (sám ho používám). Naučil jsem se ho používat během pár dnů (celkem jednoduchý, ale funkčností přesně to co je potřeba).
|
|
![]() |
|
Jiří Plávek ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 10.říj.2004 Lokalita: ČR (LB) Používám: Revit Stav: Offline Bodů: 134 |
![]() |
Já bych vám po zkušenostech s CADKONem tenhle program určitě nedoporučil. Zkuste třeba program PIT, to je nadstavba.
Ale asi by vám stačil i normální Autocad LT, elektrikářské značky tam jdou použít taky snadno. |
|
![]() |
|
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1247 |
![]() |
Ideální byl pro tyto účely program od Autodesku - Actrix Technical. Bohužel jej koupil Microsoft a další vývoj zanikl (dále se vyvíjí pouze Microsoft Office Visio).
V tomto oboru je možné dále použít třeba ještě program ProfiCad. Další tipy najdete na stránkách portálu elektrika.cz Upravil vbehun - 26.led.2009 v 09:21 |
|
=^..^=
|
|
![]() |
|
PepaK ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 13.čer.2008 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD 2007, CADKON Stav: Offline Bodů: 5 |
![]() |
No musim říct, že ještě před rokem bych asi mluvil úplně stejně
![]() ![]() Asi bych doporučil vyzkoušet, a to co sedne......... |
|
![]() |
|
Jiří Plávek ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 10.říj.2004 Lokalita: ČR (LB) Používám: Revit Stav: Offline Bodů: 134 |
![]() |
No, já mluvím stejně před rokem i dnes. PIT normálně umí české 2D výkresy i zvyklosti.
Podle mně většině elektrikářů stačí LT a značky jako dynamické bloky. Pro větší TZB projekty bych už doporučil něco co už i počítá a hlídá kolize. Buď nějakou speciální elektrikářkou aplikaci nebo TZB verze CADů Revit MEP nebo Autocad MEP. |
|
![]() |
|
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1247 |
![]() |
Na fóru o AutoCadu se dozvíte většinou o programech od Autodesku.
Nicméně v uváděných CAD programech je velký cenový rozptyl. Doporučil bych tazateli, aby definoval své představy o ceně za program tak, aby se mu vynaložené náklady vrátily v historicky blízkém čase. Upravil vbehun - 26.led.2009 v 11:17 |
|
=^..^=
|
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
Ešte je AutoCAD Electrical, ale ten sa vyplatí len ak sa rozhodnete pre full AutoCAD.
Podľa mňa Vám stačí AutoCADLt, v ktorom môžte kresliť aj rozvádzače a jednopólovky, proste všetko ako na papieri, avšak bloky si musíte niekde zohnať, alebo vytvoriť sám.
Myslím, že Vám vytvorenie potrebných blokov a značiek nezaberie tak veľa času.
|
|
![]() |
|
Jezevcik ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 25.led.2009 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD2008 Stav: Offline Bodů: 2 |
![]() |
Díky všem za rady.Zkusím se tím prokousat.
|
|
![]() |
|
kalic ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Nováček ![]() Přihlášen: 26.bře.2009 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCad2009 Stav: Offline Bodů: 17 |
![]() |
Dobry den, rada by som poprosila o pomoc, mojou ulohou je zakreslit kabelaz do projektu, chci se zeptat jestli jsou nejake odkazy kde byh si mohla poodbnou dokumentaci resp projekt stahnout, abyh se mela ceho drzet, nejsem elektrikar tudiz nevim jak se zakreslovani kabelaze dela.
prosim poooomoooc
Martina
|
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
OT: Tomu nerozumím - jak může být Vaší úlohou něco, o čem nemáte ani tušení? Porovnal bych to k situaci, když např. ředitel letiště, který má manželku-zlatnici, dává své sekretářce (která má na starosti vyřizování pošty a komunikaci s českými zákazníky) italský odborný text postupu při zlacení kovů na překlad do češtiny...
Upravil Ferdinand - 26.bře.2009 v 12:52 |
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
kalic ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Nováček ![]() Přihlášen: 26.bře.2009 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCad2009 Stav: Offline Bodů: 17 |
![]() |
Protoze sem strojarka vite, akorat sem dostala projekt do ktereho bylo okrem strojarskych zarizeni treba zakreslit i kabelaz a prave protoze se timto nezabivam poprosila sem o radu a ne o nejake komentare od pana co si chce zvednout sve ego svojimi zazitkami zo zivota....
|
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
1.) Skúste naozaj posunúť toto elektrikárovi. Sú totiž nejaké normy pre projektovanie a elektroinštaláciu, ktoré predpokladám neviete. Taktiež el. rozvody môže projektovať len projektant, ktorý má na to oprávnenie a skúšky na technickej inšpekcii. Mohlo by sa totiž stať, že naprojektujete trasu blízko vody, alebo v blízkosti plynu atď., potom to niekoho zabije a potom začnú pátrať, kto to tam nakreslil. Aká je to kábeláž? VN, NN, SLP, OPTIKA....?
Máte kresliť aj zariadenia?
Ak sa nemáte s kým poradiť, tak mi pošlite ten projekt a skúsim Vám poradiť ja, čo s tým.
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
Ale tu radu jste v zásadě od Ferdinanda dostala - "nedělejte to". Ferdinand má občas svérázný humor, ale určitě si nepotřebuje zvedat ego ....
A já přidám - jakmile se v té souvislosti objeví jakýkoliv problém, bez milosti hodí vinu na Vás .....
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
...a toto bylo ukryto v tom mém vymyšleném názorném příkladu.
OT: (Abych to teda dotáhl do konce...) Co myslíte, co ta sekretářka udělá?
A. Zavolá svému příteli, který je profesionální překladatel - so. italština/čeština v oboru zlatnictví - ten ji to přeloží (doslova za pusu), ona to předá svému řediteli se slovy: "Mám to hotové!".
B. Pustí se do toho sama (heslo: "Tohle přece zvládnu" či "Tak on si šéf myslí, že to nezvládnu? Tss...") a vznikne paskvil.
P.S. - Děkuji za zastání.
|
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
kalic ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
uf sa rozputala debata
Upravil kalic - 27.bře.2009 v 09:38 |
|
![]() |
|
kalic ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Stav bol naprojektovany projektantom, spracovany a manualne hotovy na mne je uz iba zakreslenie skutocneho stavu do projektu aby vlastnik vedel cca co kde je. Tj medzi zariadeniami je kopoflex s optikou a slaboprudom, tz par ciar v Cade s oznacenim kablu podla normy zvladnem , myslela som si ze mi trebars da niekto odkaz na nejaku stranku aby som videla ako sa zakresluje kabel , tak som neuspela, hold my ,,sekretarky,, s titulom ING to mame hold tazke .
Dakujem za pomoc
|
|
![]() |
|
kalic ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
je to slaboprud a hovorim ide iba o zakreslenie kablov a par stlpov nic cim by som mohla ohrozit, aspon ze niektori ludia su rozumni, dik
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka 123> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,359 sekund.