Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Radim Cech ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
![]() Zasláno: 07.čvc.2011 v 17:31 |
Zdravím kolegy silničáře.
ač nový stavební zákon už platí nejaký ten pátek, poprvé chce po mně stavební úřad plán kontrolních prohlídek stavby, do teď jsem nemusel k žádné dokumentaci něco takového dodávat. A já vůbec nevím, co po mně chce, protože mně je zcela ukradené, kdy chce stavbu kontrolovat, od toho jsou snad kontrolní dny, popř. asi na stavbu mohou přijít kdykoliv. A co by měl nebo chtěl kontrolovat, to už nevím vůbec. Předávky založení, protokoly hutnících zkoušek atd., to je přeci na stavebním dozoru investora. Můžete mi někdo polopatě vysvětlit, co to je zase za výmysl našich zákonodárců, co v opilosti dali do stavebního zákona? A je to vůbec púovinnost projektanta? Díky všem
|
|
R.C.
OSTRAVA |
|
![]() |
|
be_em ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.úno.2006 Lokalita: Slovensko Používám: Používal som AutoCAD 2004, 3ds max7. Teraz AcadLT Stav: Offline Bodů: 865 |
![]() |
Fíííííííha! Mám pár postrehov. Podľa mňa definovanie kontrolných dní resp. kontrolných prehliadok (ak ide o jedno a to isté) by malo byť v súťažných podkladoch na stavebného dozora, t.j. určitým spôsobom je toto úloha projektanta ktorý tieto podklady vyhotovuje, avšak na 99% je to v zmysle požiadaviek investora. To čo sa kontroluje, ako sa to kontroluje a aké záznamy sa z toho vyhotovujú má byť takisto v súťažných podkladoch resp. definujú to zákony a vyhlášky. Aj keby to nebolo v súťažných podkladoch veľa vecí vyplýva zo zákonov, vyhlášok a noriem. V praxi to u nás funguje napr takto: kontrolný deň je v určitých časových intervaloch, napr. raz za mesiac, raz za týždeň. Okrem toho musí byť určitý počet ľudí (dozorov) vždy prítomných na stavbe 5 dní do týždňa, 250 dní v roku. Z čoho vyhotovujú správu. A kontroluje sa všetko dovtedy kým stavba nie je v poriadku, bez chýb. Zo všetkého sú zápisy, protokoly, revízne správy. Ale veľmi pochybujem že sa k tomuto dá spraviť nejaký plán, (aj tak musí rešpektovať harmonogram stavby). Ale vôbec nerozumiem načo je toto úradu, úradu to môže byť jedno, úrad to nakoniec aj tak musí skolaudovať a investor mu musí dať k tomu všetky záznamy, protokoly, stanoviská.
Každopádne asi málokto bude tušiť o čo ide a ako to má vyzerať (ak to teda u Vás nedefinuje nejaký predpis) takže by som zhotovil aspon nejaký stručný základný dokument po vzore súťažných podkladov a čiastočne v zmysle harmonogramu stavby. Toľko môj názor z poza hraníc kde nič takéto nerobíme. Ak sa mýlim berte ma s rezervou, vôbec nevidím do Vášho stavebného zákona. |
|
![]() |
|
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1247 |
![]() |
Zřejmě tento požadavek vychází ze zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, §134 a prováděcí vyhlášky 526/2006 Sb, §18.
--- Žádost o stavební povolení obsahuje kromě obecných náležitostí základní údaje o požadovaném záměru a identifikační údaje o pozemcích a stavbách. K žádosti stavebník připojí a) doklady prokazující jeho vlastnické právo nebo právo založené smlouvou provést stavbu nebo opatření anebo právo odpovídající věcnému břemenu k pozemku nebo stavbě, pokud stavební úřad nemůže existenci takového práva ověřit v katastru nemovitostí; je-li stavebníkem společenství vlastníků jednotek, připojí také smlouvu o výstavbě nebo rozhodnutí shromáždění vlastníků jednotek přijaté podle zvláštního právního předpisu, b) projektovou dokumentaci, c) plán kontrolních prohlídek stavby, d) závazná stanoviska, popřípadě stanoviska nebo jiné doklady vyžadované zvláštními právními předpisy, pokud je stavebník obstaral předem. --- Povinnost doložit plán kontrolních prohlídek stavby také vyplývá pro oznámení stavby posouzené autorizovaným inspektorem (AI) z části B přílohy č. 3 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Píše o tom například AI Štefan Havlík - zde nebo se zkuste podívat na stránky Ústavu územního rozvoje, kde je diskuse - zde. |
|
=^..^=
|
|
![]() |
|
alfred ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
To je úplně jedno. Mají právo to chtít a sami neví jak to má vypadat. ![]() Po nás už to chtějí několik let a popravdě poprvé jsem reagioval jako Vy. ![]() Doporučuji napsat A4, nahoru písmem min. 20 napsat "plán kontrolních prohlídek stavby". Pak hlavičku o jakou stavbu se jedná. Pak napište dvě až čtyři důležité etapy stavy na stavbě kdy Vám úředník nebude vadit. (prohlídka staveniště, pláň komunikace, hotové podkladní vrstvy, .... ). Pokud jim nebude něco vyhovovat, tak je míč na jejich straně hřiště a ať si řeknou kdy chtějí stavbu navštívit. ![]() Teoreticky by asi měl dozor/investor/dodavatel v těchto etapách úředníky vyzvat. Věnujte tomu tak 15 minut, víc je ztráta času... Upravil alfred - 08.čvc.2011 v 08:41 |
|
![]() |
|
Radim Cech ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
![]() |
Díky všem, Alfred mně rozesmál tou poznámkou o písmu min 20!
Nakonec mi pomohl zpracovatel ZOV. Už to asi někde použil, udělal výborný mustr pro pozemní komunikace, takže se o něj podělím.
|
|
R.C.
OSTRAVA |
|
![]() |
|
![]() |
Plán kontrolních prohlídek Akce: *** Kontrolní prohlídky stavby prováděné státní správou
dle stavebního zákona na dané stavbě doporučuji provést: · Po rozmístění zázemí stavby, plochy zařízení staveniště. · Po vytyčení stávajících inženýrských sítí v dosahu stavby. · Kontrola funkčnosti přechodné úpravy provozu na pozemní komunikaci, úplného přechodného dopravního značení. · Průběžná kontrola odstranění stávajících konstrukcí komunikace, minimálně dvě kontrolní prohlídky. · Průběžná kontrola pokládky nových konstrukčních vrstev komunikace, dostatečné hutnění, apod., minimálně dvě kontrolní prohlídky. · Průběžná kontrola, zda nedochází k nadměrnému znečišťování veřejných komunikací a zda je případné znečištění průběžně odstraňováno. · Průběžná kontrola zajištění bezpečného pohybu obyvatel v dosahu stavby, provizorních ochranných konstrukcí a lávek, zajištění zón pohybu chodců, apod. · Dále projektant doporučuje prověřit rovinnost finálních povrchů, správnost jejich vyspádování a odvodu dešťových vod, apod. · Po osazení definitivního dopravního značení. · Závěrečná kontrolní prohlídka zaměřená na vyklizení staveniště (čistotu bývalého pracovního prostoru) a čistotu veřejných komunikací. Termíny kontrolních prohlídek stavby budou vycházet z harmonogramu zhotovitele stavby a budou sděleny investorovi (resp. stavebníkovi) a orgánům státní správy tak, aby odpovídaly vytipované činnosti. Toto bude právně ošetřeno ve smlouvě o dílo. |
|
R.C.
OSTRAVA |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,254 sekund.