Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
Stránka <1 2345> archiv |
Autor | |
Radim Cech ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
![]() |
Mám různé zkušenosti s takovými domluvami Buď děláte pro investora, který má nějaký řád už zaveden a pak je úplně jedno s kým to děláte, zda jste kooperant nebo nositel zakázky. Máte na to noty a je na HIPovi nebo koordinátorovi, aby si to uhlídal. Takový manuál má třeba ŘSaD nebo ČD. ČD dokonce velmi přísný a přesný k odevzdávaání digitální podoby dokumentace Pak je to investor, kterého struktura dat nezajímá a je pro něj nejdůležitější získat ÚR, SP a postavit. Tam je to na tom, kdo akci koordinuje, kompletuje, aby si kooperanty pohlídal a navigoval, jak mají jednotlivé příspěvky vypadat. A je na mě, abych si vybral ty, s kterými se domluvím. Takže s nějakým návodem si nikdo nebude lámat hlavu, protože co firma, co kooperující jednotlivci a co jednotlivci, to jiný systém a jiný pohled na věc. Ale v rámci tohoto fóra by výměna čar, zejména komplexních, určitě nebyla na škodu. Zvláště pro urbanistické studie, územní plány a pod.
Ve firmě to snad ani nemůže jinak fungovat. Pracuji externě pro velkou projekční firmu a kdyby neměli zavedené pravidla, tak to prostě nemůže fungovat. Tam je to direktivně nařízeno a nemůžete nijak diskutovat. A např. ať otevřete kterýkoliv výkres, tak víte, že v hladině 99 je popis ve žluté barvě, který je komntářem zpracovatele příspěvku pro ostatní projektanty, kde je upozorňuje na některé skutečnosti, o kterých ostatní ani netuší. Hladina se neplotruje, ale je tam. A tak je to i u jiných pojmenování hladin.
|
|
R.C.
OSTRAVA |
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1247 |
![]() |
Ne vždy je standart, který firma vypracuje, přínosem. Jistá nejmenovaná firma v rámci velkého koncernu trvá na standartech, které nedovolují využít ani základní možnosti AutoCadu (kreslení pouze v modelovém prostoru, vykreslovací styly předdefinované pouze CTB, uživatelem předdefinované bloky pouze v měřítku 1,1,1 (takže když jde o blok rohové rozpisky, která má rozměry v měřítku 1:1 pro tisk, je nutno stavařský výkres zmenšit/zvětšit v měřítku budoucího tisku) a podobné lahůdky. |
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
Možno by bolo celkom dobré riešenie, keby boli tieto pravidlá spísané v nejakej peknej stručnej príručke ako súčasť inštalačného CD kupovaného SW, napr. s názvom dôležité pravidlá (resp. normy) pre projektantov všetkých profesií, bolo by to uvedené ako bonus aj na obale. Potom by si to niekto všimol, alebo by ho na to upozornil predajca SW, a tým by sa zvýšili šance, že sa bude projektovať slušne. Na veľkých projektoch to máva na starosti koordinátor, ktorý pri zadávaní projektu odovzdá aj postupy projektovania (hladiny, typy čiar, súradné systémy, spôsoby definovania blokov...) Ale bohužiaľ aj napriek tomu sa nájdu "mastiči", ktorý to nedodržia, lebo to nevedia. Potom je to zase len na koordinátorovi, že takéto výkresy nepreberie. |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
Měl jsme na mysli tu první uváděnou variant tzn. v rámci firmy a stálých spolupracovníků.
|
|
![]() |
|
Kotlaba ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: ČR (SČ) Používám: už žádné Stav: Offline Bodů: 388 |
![]() |
Jde o to, kdo jsou to ti všichni. Pokud je to v jedné firmě nebo u firem co dlouhodobě úzce spolupracují, tam je to asi možné a nutné. Ale pokud například přijde podklad pro nabídku kooperace od nějaké firmy se kterou dříve nebyl žádný kontakt, tak je úspěch, když se takový výkres vůbec podaří otevřít. Nerad bych vypadal jako hnidopich, ale šedivá je teorie a košatý strom života. |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
Staré výkresy předělávat asi nikdo nebude, ale jde zavést standard, který budou všichni dodržovat. Viděl jsme to na vlastní oči v jedné firmě, kde se k tomu dopracovali časem všichni i bez nějakého školení. Sepsali si jen takovou kuchařku kreslení, kde a jak budou co kreslit. Spolupráce a práce v takové firmou je výborná a značně efektivní... |
|
![]() |
|
Kotlaba ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: ČR (SČ) Používám: už žádné Stav: Offline Bodů: 388 |
![]() |
Myšlenka aby se uživatelé AutoCADu sjednotili v jeho používání aby bylo možné bez problémů sdílet výkresy je hezká ale IMHO neuskutečnitelná. Když se ve firmě (v lepším případě) koupí Auto(nebo jiný)CAD, tak málokde se najde dalších pár (desítek) tisíc na to aby se všichni kdo s ním budou pracovat poslali na školení, kde by jim m.j. vtloukli do hlavy co a proč používat. Spíše se uživatelé naučí kreslit v CADu metodou pokusu a omylu a když dospějí k tomu, že potřebují sdílet dokumentaci s někým jiným, tak se jim nechce předělávat všechny výkresy které už stačili nakreslit. |
|
![]() |
|
Radim Cech ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
![]() |
Tak jsem to přesně koncipoval, když jsem si to dával dohromady. Souviselo to s vodorovným dopravním značením, kdy bylo potřeba odlišit čáry 6/12, 3/6, 3/1,5 a 1.5/1.5. Pak jsem přišel na to, že si tím vytvořím všechny čáry, které potřebuji a měl jsem vystaráno. Mám to jako samostatnou knihovnu, kterou si podle potřeby natáhnu do výkresu. A mám ji už bez změn moho let. Ještě se vracím k těm geodetům. To sjednocení naráží na jeden zásadní problém, a to u komplexních čar názvy SHAPE těch jednotlivých značek. Co nadstavba, to jiné označení. Sám mám o geodetů 4 různé LIN soubory s definicemi čar. A podle potřeby vždy nějakou použiju při tvorbě koordinačních situací.
|
|
R.C.
OSTRAVA |
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
Zase byla ruka rychlejší, než hlava Příspěvek p. Čecha s názvy čar mi připomněl, že je třeba se pobavit i nad jejich názvy. Já jsem si kdysi názvy založil v souladu s Autodeskem (např. CARK8 měla čárku dlouhou jako osmina čárky v čáře CARK), ale častěji už by se mi líbilo ji označit podle skutečné délky čáry (v metrech samozřejmě Co Vy na to? |
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
To já pro "normální" čáry taky. Jen jsem naopak acad.lin uložil pod jiným názvem (např. acad1.lin). , aby se náhodou nějakou neopatrností při upgradu nepřepsal originálním. Takže s novou verzí jen přehlédnu, jestli náhodou nepřibyla nová čára ( jakože nepřibyla od doby, kdy přibyly komplexní čáry - a taky asi dlouho žádná další nepřibyde) a používám ten upravený i nadále. Ale například sítě a některé hraniční čáry do územních plánů v něm pro přehlednost nemám |
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Máte pravdu, ja jen, že všechny čáry jsem si vepisoval do acadisa.lin aby to nebylo moc rozházené.
|
|
![]() |
|
![]() |
Rád se přidám k synchronizaci a mohu poskytnout následující seznam svých čar, které jsem si dělal pro možnst skutečného zobrazení při vykreslení 1:1 a LTSCALE 1 Přikládám textový vzorek ;LINEPLAN s.r.o. *ČÁRKOVANÁ005-005,_ _ _ _ _ _ _ _ *ČÁRKOVANÁ01-01,_ _ _ _ _ _ _ _ _ *ČÁRKOVANÁ015-015,_ _ _ _ _ _ _ _ _ *ČÁRKOVANÁ02-02,_ _ _ _ _ _ _ _ _ *ČÁRKOVANÁ05-02,_ _ _ _ _ _ _ _ _ atd U "milimetrářu" skutečně záleží na nastavení LTSACLE pro to které měřítko. Výše uvedené čáry fungují i pro LTSCALE 0.02, což je pro mě ve finále detail 1:20. Chce to prostě vyzkoušet.
|
|
R.C.
OSTRAVA |
|
![]() |
|
![]() |
A proč byste ho musel neustále přepisovat? Stačí mít čáry vhodně nazvané a podle potřeby si je načít ze dvou souborů
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Takže z toho plyne, že nejlépe je mít 2 sady čar pro mm a m. Ale jak to zkombinova abych nemusle neustale prepisovat acadiso.lin?
|
|
![]() |
|
![]() |
Zkušenosti mne poučily, že zvláště v případě situací - a především když získávám data z různých stran - je nejvýhodnější držet LTSCALE = 1. Záměry od geometrů s tím z 99% počítají, takže pokud např. čáry sítí vypadají slušně, tak s tím není třeba nic dělat. A v případě tisku do různých měřítek se to jednodušeji přepočítává. To si osobně raději vyrobím více čar (např. čárkovaných), než abych měl rozdílné LTSCALE. A dost se mi to vyplácí, i když sáhnu do starých souborů, nemusím přemýšlet, v jakém měřítku jsem to tisknul a jakou LTSCALE jsem pro ten výkres použil. Měřítko čáry pro každou entitu je sice hezká věc, ale prakticky s ohledem na co nejjednodušší změny dobrá tak např. na legendy - jinak nastane chaos Když budu mít výkres s LTSCALE 1 a dostanu data od někoho, kdo dělá i situace v milimetrech (a nedá se přesvědčit - prosím nerozpoutávejte diskusi na tohle téma, bylo to tu několikrát a stejně to nikam nevedlo), tak si stejně budu muset změnit čáru tak, aby mi vyhovovala (a doufat, že je vše BYLAYER, jinak se budu vztekat). Takže já to vidím tak, že bude jednodušší mít soubory CARY_M.LIN A CARY_MM.LIN a prostě v případě potřeby hladině změnit typ čáry Ale aby to nevypadalo, že před návrhem p. Říhy utíkám, to zas ne Ale bude to chvíli trvat, teď opravdu nemůžu ... A taky budu asi možná konečně muset předělat kadence, aby odpovídaly acadiso.lin (protože v době, kdy jsem to dělal, byl jen acad.lin |
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
vknop ![]() Zasloužilý člen ![]() . Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Stav: Offline Bodů: 181 |
![]() |
A v tom je ten problém:-) 1:1 čeho? Jeden kreslí 1 jednotka = 1 m, druhý 1 jednotka = 1 mm a oba kreslí 1:1. A oba budou tvrdit, že oni to mají správněji:-) BTW já jsem "metrař", ale na toto téma už tady byly dlouhé diskuze... A když budu dělat model galaxie tak dám jednotku = 1 ly (9,4605 e15 m). Kolik pak bude podle Vás LTSCALE? |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Já bych mnohl taky přisět s troškou do mlýna co s etýáče te synchronizace. Ale dost jsme nepochopil tu připomínku s metry a milimetry, vždyť kreslím 1:1 a např pro M 1:50 nastavím LTSCALE na 50.
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka <1 2345> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,578 sekund.