Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
Stránka <12345> archiv |
Autor | ||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21899 |
![]() |
|
Pokud zatím nemáte dostatečná oprávnění pro upload souborů nebo pokud je soubor velký, použijte vyhrazený prostor na serveru www.iproject.cz (login: cadforum/cadforum) - viz Pokyny k diskusnímu fóru. Pro průběžné úpravy souborů je vhodnější iProject (se svým verzováním), na stránku Download když tak dám až nějakou závěrečnou verzi. |
||
![]() |
||
koutnak ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 20.bře.2006 Lokalita: ČR (MS) Používám: ACAD 2013; Cadkon+ MEP 2018 Stav: Offline Bodů: 474 |
![]() |
|
Uploadoval jste soubor špatně... odkazujete totiž na soubor na Vašem disku, zkuste to prosím znovu.[/QUOTE]
Ale jak? Nevidím tady žádnou možnost pro vložení souboru. |
||
Radim Koutňák
|
||
![]() |
||
Radim Cech ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
![]() |
|
Požádám p.Michla o umístění souboru čar na jejich stránku pro stažení na vyzkoušení, pořp. inspiraci
|
||
R.C.
OSTRAVA |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
|
Uploadoval jste soubor špatně... odkazujete totiž na soubor na Vašem disku, zkuste to prosím znovu.
|
||
![]() |
||
koutnak ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 20.bře.2006 Lokalita: ČR (MS) Používám: ACAD 2013; Cadkon+ MEP 2018 Stav: Offline Bodů: 474 |
![]() |
|
Při kreslení dlouhých čar (10m) nebývá s měřítkem většinou problém. Problém nastává u čar krátkých (kreslím stavební výkresy v mm, pouze u situací a venkovních rozvodů v m). Proto jsem si vhodné LTSCALE stanovil tak, aby se mi při použití ACADISO.LIN ve výkresu 1:50 zobrazila čára DĚLÍCÍ2 délky 600mm (nejmenší rozměr dveří) i s oněmi dvěma tečkami. A z toho mi vyšlo LTSCALE=25. Pokud chci výkres vytisknout 1:100, změním LTSCALE na 50 (nebo obecně na polovinu měřítka). Je pravda že v tomto případě se mi ta výše popsaná čára již zobrazí jako plná, ale u těch nejkratších čar to prostě oželím. Pro znázornění jsem do čistého výkresu načetl čáry z ACADISO.LIN + CaryISO-mm.LIN (můj uživatelský soubor), můžete si změny LTSCALE vyzkoušet. A dejte vědět Váš názor. Výkres i s CaryISO-mm.LIN a dalšími SHX soubory, tak jak jsem je časem posbíral, jsem vložil na iProject - http://www.iproject.cz/iProject.asp?/Soubory/CAD%5FForum/U%9 Eivatelsk%E9%2Dupload/Typy+%E8ar . Doufám že jsem ten odkaz vložil správně, nemám s tím zkušenost (upozorňuji, že na iProject se bohužel dostanete jen přes IE). Napište jak si představujete označení jednotek a délek v popisech čar. Upravil koutnak - 23.bře.2006 v 16:17 |
||
Radim Koutňák
|
||
![]() |
||
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
|
|
||
J. Mantlík
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
|
No nevím jak to, ale zatím se mi to např. u dveří nikdy nestalo. U překladů možná, ale u dveří ještě ne. Chtěl jsme ještě poznamenat, že sladit čáry pro stavaře a strojaře nude nemyslitelné, porot bych spíš navrhoval věnovat úsilí spíše stavebním výkresům. Dále bych rád upozornil na to, že velmi dobře měli zpracovány čáry nádstavby typu CADKON, ale nevím zda jsou volně šířitelné...
|
||
![]() |
||
![]() |
|
No vidíte. A podle mne je právě LTSCALE shodné s měřítkem (1:50 -> 50) nepoužitelné, protože pak se čerchované čáry nezobrazí korektně (např. při kreslení dveří bez prahu u stavebního výkresu). Proto používáme LTSCALE cca poloviční oproti měřítku: pro 1:50 -> LTSCALE 25 nebo 30. |
||
Radim Koutňák
|
||
![]() |
||
Radim Cech ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
![]() |
|
Taky tisknu výhradně z LAYOUTu, ale tam jde právě o zvětšení toho okna modelového prostoru. Uvedu svůj příklad. Pro tisk 1:200 v době zpracování projektu mám ve výkresech nastaveno LTSCALE 0,2, abych viděl všechny proporce, že jsou v pořádku, popisy mě nejdou přes značky na čarách atd. Když dělám pro finální tsik 1:500, pak LTSCALE 0,5 Tisk už dělám z jiného souboru, kde všechny přitáhnu jako XREF a tam je to samozřejmě LTSCALE 1, protože to okno modelovího prostoru je patřičně zvětšeno - pro 500 2x, pro 200 5x atd. Proto jsem se ptal na to LTSCALE ve vazbě na svou knihovnu čar. Ta je definována tak, že by měly vždy rozteče odpovídat názvu čáry *ČÁRKOVANÁ05-02,_ _ _ _ _ _ _ _ _ má délku čárky 5 jednotek a mezeru 2 jednotky. A je úplně jedno, jestli to ve finále je 500, 1000, 200 nebo detail 20
|
||
R.C.
OSTRAVA |
||
![]() |
||
Rostislav Říha ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
|
tiskneme VYHRADNE z layoutu. psltscale=1 ltscale vetsinou 0,5-2, nevim z hlavy...jak se nam pro konkretni pripad libi. - takze berte, ze zhruba 1 |
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
![]() |
|
Pokud mohu jen drobnost na kolegu Říhu. Za celou dobu nezazněla z Vaší strany informacem, jaké LTSCALE máte nastavené pro vykreslování do např. měřítka 1:100 Vyzkoušel jsem na svých čarách následující čára délky 10m, typ čáry a LTSCALE 1 - mezery jsou nějaké, které mi vyhovují zvětšil jsem vše 1000x, aby to bylo jako v "mm" a LTSCALE dal 1000 rozteč je stejná, což je vlastně podstata diskuse. Aby typ čáry byl pro určité LTSCALE a určité meřítko pořád vyhovující. Pak např. moje knihovna Vám bude asi vyhovovat, tak jako určitě kolegovi Mantlíkovi, který ctí LTSCALE 1 pro kreslení vykreslování v 1:1, resp. 1:1000
|
||
R.C.
OSTRAVA |
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
|
OK, nebude se to jmenovat acadiso.lin Pokud vice souboru, tak max 2 - jeden pro METRY a jeden pro MILIMETRY - jinak hrozi, ze nebude jednoznacne, zda cara patri do prvniho nebo druheho souboru...cim mene souboru, tim mene rozhodovani a prace -- napr. si nebudete muset pamatovat, ve kterem je ktera cara...pokud budou dobre nazvy, bude to fungovat - souhlasite?
naopak, chapu, presvedcil jste mne, udelejme to tak....jeste pokud by to (zmeneni) slo provest nejakym makrem nebo automaticky...hmmm:)
souhlas? |
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21899 |
![]() |
|
Vlastní typy čar doporučuji dávat do jiného souboru než ACADISO.LIN/ACAD.LIN Pokud by bylo potřeba zpětně extrahovat .LIN soubor z existujícího DWG výkresu, můžete využít naši utilitu LinOut: |
||
![]() |
||
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
|
ad1) já osobně bych volil 2 - 3 soubory. Stejně při načítání čáry musím znovu otevřít soubor lin, tak je v zásadě jedno, zda stále jeden, nebo ty 2. Ale v každém případě bych ani jeden z nich nenazval acadiso.lin ad2) já vím, že Vás nepřesvědčím, tak aspoň příklad. Dostanu zaměření od geodetů, sítě od správců, katastr z IMIPu, případně další data - vše koresponduje s LTscale 1. Pak od Vás dostanu Vaše data (pominu, že v milimetrech, zaplať pámbu, že basepoint je v 0,0 - tak si to 1000x zmenším). Vám zrovna vyhovuje LTSCALE např. 200, takže po načtení mám všechno "plně", protože se vzorek čáry ABC nevejde do délky úsečky. Takže zrušit načtení, otevřít soubor, podívat se, co je za ltscale, jak jsou čárky asi dlouhé a jak je upravit, aby mi vyhovovaly. LTSCALE ale v mém výkresu předělávat nebudu, to bych si rozházel všechno ostatní. Takže pro mne je nejjednodušší pro příslušnou hladinu změnit čáru ABC na ABC_M a budu mít požadovaný vzorek. Nebo přemýšlím špatně? Z toho vyplývá i potřebnost mít v názvu čáry aspoň jednotku, jinak se to bude "mlátit" |
||
J. Mantlík
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
nechcem sa Vas konkretne dotknut, ale povodny ciel tejto temy bolo najst standard, prijatelny pro co najviac ucastnikov tejto konference a realne ho zacat uzivat - cize bysom skor uvital konstruktivne prispevky, ktore povedu priamo k tomuto cielu... -v minulych vzkazech tu zaznelo, ze by mel byt vymyslen klic nazvu - z me strany souhlas, libi se mi i to, ze cara ve svem nazvu uz rovnou rika neco o svych rozmerech...btw: nesedim u acadu, ale napada mne - kdyz otevru dialog s carami, neni tam nahodou neco jako description? nema to byt spis v ni? |
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
keram ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Diskutér ![]() Přihlášen: 04.lis.2004 Lokalita: Slovensko Stav: Offline Bodů: 50 |
![]() |
|
trochu mi to pripomenulo situaciu okolo tvorby webstranok kde nejednotnost standardov prehliadacov a neprehladnost kodu stranok viedol k vzniku organizacie ktora ma za ulohu presadzovat standardy a nuti aby aj vyvojary roznych prehliadacov implementovali tieto standardy.
Kedysi prehliadace pristupovali k webovym strankam dost lahkovazne a snazili sa opravit vsetky chyby tvorcu stranky aby prislo k zobrazeniu pozadovaneho vysledku, no trend poslednych rokov je iny kde sa snazia tvorcov prinutit aby pisali kody cisto a striktne a postupne nahradit laksne HTML prisnym XML kde ako prechodovy jazyk vznikol XHTML, vyhody tohto pristupu su jasne: rovnake zobrazovanie v roznych prehliadacov a moznost vyuzitia stranky nielen pre prehliadanie ale aj v roznych inych programoch.. pre vznik niecoho takeho na poli CAD standardov je zial podla mojho nazoru nemyslitelne, kedze by bolo treba aby sa za to zasadila dostatocna autorita v podobe vyvojarov (autodesk?) ale aj odbornici roznych odvetvi ktore vyuzivaju CAD (stavbari, architekti, strojari, geodeti..) ktori by sa tiez museli zjednotit v standardoch co mnoho krat nieje ani len v ramci profesii a krajin ![]() |
||
kM, ACAD 2006, 2002 + ADT 3.3
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
bez naroku na uplnost se pokusim shrnout, o cem se tu zatim mluvi, at se sunem k cili:)
...pojdme si prosim zodpovedet a rozhodnout tyto dve veci a muzem se posunout k vlastnimu sesynchronizovani:) |
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
![]() |
|
bloky v měřítku 1,1,1 jsou asi základně správně, ale pokud tvoříte výkres jen v modelovém prostoru, pak předpokládám přizpůsobení razítka výkresu a ne naopak. to co popisujete, nemůže vůbec fungovat, resp nemůžou fungovat žádné XREFy, protože pokud si to něka nazvětšujete podle měřítka na 1,1,1, tak to nikdo nikdy nedá dohromady. a když už jsme u těch bloků, docela mě vytočí podklad od geodetů, který je chystán pro tisk 1:500, takže bloky vkládají s hodnotou 0,5, ale jen u X,Y. Z-ko už nechají 1 a pak s tím jsou docela problémy někdy něco udělat. |
||
R.C.
OSTRAVA |
||
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka <12345> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,414 sekund.