ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Děkujeme za účast na konferenci CADfórum 2025 - archiv s prezentacemi byl rozeslán účatníkům
Přes 119.500 registrovaných u nás, celkem 1.103.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a proměnné prostředí AutoCADu.
Autodesk Revit - BIM projektování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoodsazení pozadí textu kóty

Odpovědět Odpovědět Stránka  <123> archiv
Autor
Kackac Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.úno.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD
Stav: Offline
Bodů: 469
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2008 v 11:35
Původně odeslal(a) Radim Cech Radim Cech napsal(a):

Používám to již několik let a na Váš problém jsem nenarazil. Při kótování jakého výkresu Vám to vadí?
Já si doteď také nemapatuji, že by se mi to někdy stalo, možná to opravdu dělá ten Architecture2008, ten máme teď v kanclu nově. Vadí mi to hlavně u řezů, v půdorysech se nějak vyhnu, na situacích dělá většinou kolega, který masku asi moc nepoužívá.

Kackac
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6213
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2008 v 12:42
Ad odsazení textu kóty výš) Docela dlouho jsem si s tím hrál abych našel kompromis, nakonec jsem to odsadil o trošku víc aby se mi při masce nestávalo to co Vám. Nakonec to neřeším utilitou ani překrývaním jednotlivých kót, protože je to pracné. Mám to natvrdo ve stylu, kde to funguje i při posunu.

Ten argument s místem je oprávněný, ale dělal jsem projekty multikin a obchodňáků, ktére byly rozsáhlé a bylo tam kót habaděj a bylo to čitelné, byl tam dostatek místa no prostě bez problémů. Tzn. když si hezky doladíte kótovací styl, tak to jde a nemusíte to řešit nestandardními cestami. Závěr, šel jsem cestou pana Čecha, protože mi to přijde lepší, tím ale nechci říct, že Vaše cesta Kackac je ta špatná. Každému dle gusta a libosti.

Abych nebyl škrťák, tak jsem tento kótovací styl přidal do CAD standardů a přikládám i ukázkové soubory. Názor si udělejte sami. Někomu se styl nemusí líbit a může si jej upravit (písmo, odsazení kótovacích čar atd.). Budu rád za názory i za zpětnou vazbu.

PS: Argumenty typu kótování v rozvržení a jeden styl pro všechny vákresy neberu v potaz, to je na jiné vlákno. 

Upravil PepaR - 21.srp.2008 v 19:30
Zpět nahoru
Kackac Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCAD
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2008 v 14:59
Já v podstatě s vámi i panem Čechem souhlasím, vzhledem k tomu, jaké vyplavaly možnosti. Ale původně jsem si myslela, že jde nějak ovlivnit offset té implicitní masky, co je použita v kótovacím stylu, potom by pro mne bylo přijatelnější si zmenšit offset, než zvětšit odsazení textu od kótovací čáry (a z hledika pracnosti jsou obě varianty nastejno, takže pak by nebyl důvod to takto neřešit). Ale vzhledem k tomu co psal p. Michl, že to jde řešit pouze nějakou "provizorní ne100%" utilitkou, je potom opravdu na zvážení, jestli neustoupit od estetického požadavku na vzhled kót a neoddálit text. V mém případě se v tuto chvíli jedná zejména o několik shluků kót, kde je potřeba maska, u zbytku řezů ji napotřebuji, takže možná zde postačí jednorázově ta utilitka a do příštích projektů si to rozmyslím.

Dotaz: je možné, že nejde v lispu použít příkaz z .vlx souboru? Chtěla jsem si celou tu rutinku hodit na zkratku (jak jinak), ale při spuštění lispíku mi cad odmítá příkaz dimmask, ačkoliv zadám-li ho samostatně do příkazového řádku, tak ho zná, soubor je normálně načten.

Co se týče stylů kót - u nás je trochu problém s "disciplinovaností CADistů" (jak to krásně nazval p. Kubeczka v jednom stařičkém příspěvku), takže jsme postupně ubírali a ubírali kótovacích stylů, až nám, až na výjimky, zbyl jeden styl na měřítko - obě vynášecí čáry ano a plné, bez masky textu, obě značky na sklopená. Je to jednodušší, že si uživatel nemusí hlídat aktuální styl a prostě jen kótuje, neklade to tak vysoká nároky na pozornost při kreslení, se kterou tu je obecně bohužel trochu problém. A abych řekla pravdu, většinou mi ta hromada jiných možných stylů ani nechybí, ale to je hodně o zvyku, jestli lidem vadí vynášecí čáry u vnitřních kót ap., mně ne.
Kackac
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2008 v 15:15
Mě právě ty vynášecí čáry u vnitřních kót vadí, ale já su nemocný, chcu všecko perfetní a aby to vypadalo.
Zpět nahoru
Radim Cech Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Autodesk Civil 2020
Bodů: 848
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2008 v 15:20

Zcela s Vámi souhlasím, víc možností =  větší zmatky a stejně se lidi neshodnou.

Jinak ale není problém pro problemtickou kótu ve vlastnostech vypnout co potřebuji nebo změnit.

Např. mám kótovací styl pro situace v měřítku 1 : 500 a když s nim okótuji oblouk, je to dost "divná" ta šikmá čára. Ve vlastnostech to změním na šipku a mám po problému. Ostatní kótované oblouky už vyřeším "metličkou". Předtím, než mi to někdo poradil, jsem měl zvlášť styl na "situace 500" a ještě k tomu styl pro "situace 500 oblouky"
R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autodesk Civil 2020
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2008 v 15:23
Jako že ta vynášecí čára splývá se stěnou? Tak ji prostě ve vlastnostech vypněte! Levou, pravou nebo oboje. Já to tak dělám taky. Kde nechci vynášecí čáry, tak je prostě ve vlastnostech vypnu. A na ostatní koty kopíruji vlastnost "metličkou"
R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2008 v 15:58
Mě to vypínání čar nebaví, na to su moc líný a je to moc kliknutí do vlastnosti kót. To radši budu mít vícero stylů. Je to ale jak píšete, každému vyhovuje něco jiného.
Zpět nahoru
Kackac Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
AutoCAD
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2008 v 15:59
To PepaR: Mě nevadí, když nejsou vidět v tisku, což většinou nejsou, protože čára, kterou kótují, bývá minimálně stejně tlustá, stěny tlustší. Měla jsem to tak vždycky, tak jsem asi zvyklá a nepovažuji to za nedokonalost:)

To R.C.: Ty oblouky, poloměry ap. také řeším "podstylem" se šipkou. Co se týče toho metličkování natvrdo nastavených vlastností, tak s vámi ale moc nesouhlasím, alespoň ne pro použití ve velkém. Velmi snadno se pracuje (zejména myslím změny) s entitami, které jsou nějak nadefinované, ale pokud potřebuji například změnit měřítko některým kótám, tak je vyberu a přiřadím jim jiný styl, tím se ale natvrdo nastavené vlastnosti zruší a musel bych je tedy nastavovat znovu. Občas něco natvrdo změním, ale když je těch entit víc a zejména mají-li nějakou logiku a ne jen náhodné tuatampodlepotřeby, tak už vytvořím nový styl (nebo hladinu ap.)
Kackac
Zpět nahoru
Ferdinand Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2004 (EN) na Windows XP
Bodů: 1906
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.srp.2008 v 15:38
Původně odeslal(a) PepaR PepaR napsal(a):

... to nečeším utilitou ani překrývaním jednotlivých kót, protože je to pracné. Mám to natvrdo ve stylu, kde to funguje i při posunu.
...
PepaR na to kápnul... já bych to řešil také kótovacím stylem.
-FerTh-
Zpět nahoru
Ferdinand Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.srp.2008 v 15:41
OT:

Zcela s Vámi souhlasím, ...
S kým?
-FerTh-
Zpět nahoru
Ferdinand Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.srp.2008 v 15:44

...kopíruji vlastnost "metličkou"
To je ten štěteček (tj. příkaz _matchprop) ?

Upravil Ferdinand - 21.srp.2008 v 15:44
-FerTh-
Zpět nahoru
zdrk Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.kvě.2007
Lokalita: ČR (KV)
Používám:
Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015
Bodů: 1805
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.srp.2008 v 16:36
Původně odeslal(a) Ferdinand Ferdinand napsal(a):

...kopíruji vlastnost "metličkou"

To je ten štěteček (tj. příkaz _matchprop) ?

Ve 2009 to není ani štěteček!!!
Zpět nahoru
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autodesk Civil 2020
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.srp.2008 v 20:45
Původně odeslal(a) Ferdinand Ferdinand napsal(a):

OT:

Zcela s Vámi souhlasím, ...
S kým?
S Kackac a tímto odstavcem
"Co se týče stylů kót - u nás je trochu problém s "disciplinovaností CADistů" (jak to krásně nazval p. Kubeczka v jednom stařičkém příspěvku), takže jsme postupně ubírali a ubírali kótovacích stylů, až nám, až na výjimky, zbyl jeden styl na měřítko - obě vynášecí čáry ano a plné, bez masky textu, obě značky na sklopená. Je to jednodušší, že si uživatel nemusí hlídat aktuální styl a prostě jen kótuje, neklade to tak vysoká nároky na pozornost při kreslení, se kterou tu je obecně bohužel trochu problém. A abych řekla pravdu, většinou mi ta hromada jiných možných stylů ani nechybí, ale to je hodně o zvyku, jestli lidem vadí vynášecí čáry u vnitřních kót ap., mně ne."
R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autodesk Civil 2020
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.srp.2008 v 20:47
Na 2009 jsem ještě pořádně nezačal dělat, stále nám chybí slibovaný Country Kit, takže jestli je tam "metla" nebo ne, nevím.
R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
zdrk Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.kvě.2007
Lokalita: ČR (KV)
Používám:
Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015
Bodů: 1805
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.srp.2008 v 21:36
Je tam hodně malý šteteček.
Zpět nahoru
Ferdinand Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.srp.2008 v 11:51

OT: Jenom aby to s námi nevymetl...Smile

-FerTh-
Zpět nahoru
Rostislav Říha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.říj.2004
Používám:
ACA 2010
Bodů: 1620
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.srp.2008 v 17:25

Na 2009 jsem ještě pořádně nezačal dělat, stále nám chybí slibovaný Country Kit, takže jestli je tam "metla" nebo ne, nevím.
co je to prosím country kit? co v něm má být? bude i pro adt?
Rostislav Říha
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2022
Bodů: 2578
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.srp.2008 v 17:33
V tomto smyslu to je jen pro Civil 3D. Jedná se o technické i vizuální přizpůsobení českým normám a zvyklostem
J. Mantlík

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 4784:Snadno čitelné kóty.
Tip 3730:VIPPřidání masky pozadí pro vybrané texty výkresu najednou.
Tip 9876:Jak přiblížit vnější text kóty blíže vynášecí čáře?
Tip 14233:Jak doplnit barevné pozadí (podbarvení) textu kóty Inventoru?
Tip 4619:Délka vynášecích čar kót v Revitu.
Tip 3663:Jak se zbavit čar protínajících texty či kóty?

Odpovědět Odpovědět Stránka  <123> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,477 sekund.