Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.091.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Autor | ||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() Zasláno: 19.kvě.2010 v 14:11 |
|
V hlavě mi už nějakou dobu straší projekt stavební příručky. Už mě totiž nebaví pořád listovat normou pro tepelnou techniku, akustiku, dopravní stavitelství, mnoha zákony a vyhláškami. Rád bych používal něco, co se mi vejde na pracovní stůl a nebude kvůli tomu mít vedle sebe mít hromadu papírů nebo knih. Je mi jasné, že se budu muset potýkat s žádostí o souhlas použití materiálů a podkladů s ČSN, ale předem bych se Vás rád zeptal – uvítali byste Vy jako odborná veřejnost něco takového:
Stavební příručka (anotace)
Jste stavební projektanti, architekti, studenti nebo učitelé stavebních oborů a již Vás unavuje probírat se spoustou příruček, vyhlášek, zákonů nebo norem? Jistě to znáte, potřebujete rychle najít hodnotu např. světlé výšky podkroví nebo krytí inženýrských sítí, ale podklady nemáte po ruce. A i kdybyste všechny podklady po ruce měli, tak budete listovat poměrně vysokou hromadou stránek, než najdete potřebnou informaci. Tato příručka řeší tyto problémy, tzn., najdete zde tematicky rozdělené informace a požadavky, které jsou potřebné při návrhu a projektování pozemních staveb. Nemusíte tedy již marně listovat a tahat sebou obsáhlé technické příručky a veškeré informace máte ihned po ruce.
Upravil PepaR - 03.čer.2010 v 10:09 |
||
![]() |
||
mnementh ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 25.led.2007 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Autodesk AEC 2020 Stav: Offline Bodů: 360 |
![]() |
|
Mam za to, ze neco podobneho nabizi dashofer, nebo se pletu? Predpokladam, ze i kdyz bych takovou prirucku mel, urcite by mi tam neco konkretniho chybelo :) coz samozrejme neznamena, ze bych takovouto priruckou opovrhoval :)
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
|
Myslím, že Dashofer nabízí příručku "Technické požadavky na výstavbu", což možná vypadá podobě jako tento projekt. Nicméně nemám v úmyslu a ani nemůžu konkurovat něčemu takovému. Zkusím připravit ukázku a dám sem pak odkaz.
Upravil PepaR - 19.kvě.2010 v 15:32 |
||
![]() |
||
Rostislav Říha ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
|
Právě jsem udělil hlas "ano" - protože mi chyběla možnost "ano, ale...."
|
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Já Dashofera zkoušel a musím taktéž souhlasit s názorem, že uživatelské prostředí jejich apliakcí je desné. Navíc ceny příruček, se pohybují kolem již zmíněných 3 500 Kč a aktualizace stojí skoro tolik co příručka nová. Já sám, jsem si od nich koupil Střechy od A do Z, ale to jen z toho důvodu, že měli na skladě poslední tištěný kousek, dodané CD jsem otevřel za dobu 5 let zatím jen jednou.
Na takovou funkčnost jakou požadujete pane Říha by člověk potřeboval vývojářský tým a ten nemám a ani bych jej nezaplatil. Každopádně nápad je to dobrý. Důležitá je dle mého u takové příručky právě ta aktuálnost a možná dohledatelnost. Osobně si myslím, že některá témata, která jsme tu probírali by si něco jako stavební wikipedii zasloužili, ale nastane problém, že ve stavařině lze některé věci interpretovat různě a bál bych se šťouralů. |
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
|
Asi naivně, ale doufám, že když se nás najde víc, tak to třeba Xanadu přesvědčí, že se vyplatí tímto směrem vynaložit energii a třeba zastřešit projekt, který by mohl mít přesah až do konkrétních knihoven prvků, přednastavených šablon, hyperlinků z entity v acadu někam na normu ve wikidocs...
právě proto navrhuji otevřený formát wikidocs, občas se ukáže, že šťoural má pravdu - zkuste si u kontroverzního tématu na wikipedii najít související věci, diskusi, prohlídnout verze článků: otevřený formát + inteligentní moderátoři jsou zatím nejlepší známou zárukou vyváženosti a komplexnosti informace...vždyť právě to je jedním z důvodů, proč nepoužívám(e) Dashofera - na jejich webu se sice píše, že příručku dal dohromady někdo, kdo sice má tolik funkcí jako my všichni tady dohromady, ale já pořád nevím, jestli je to trouba, nebo ne (opravdu není míněno osobně) ... chci jen říct, že když se tu na fóru vyjádří místní dinosaurus k něčemu, co se týká silnic, tak mu tak nějak věřím, protože už mi taky kdysi kousek nakreslil - a ta osobní zkušenost má větší váhu, než počet titulů, neosobně schovaný za pro mne obtížně uchopitelnou publikací.
|
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Hezky se to čte, ale lidí jako Vy, s vizí a ochotou investovat do něčeho co má smysl a co zefektivní práci jako takovou je zatraceně málo. Navíc si nemyslím, že tohle je zrovna záležitost Xanadu. Bylo by to hezké zvolit si prvek nebo typ stěny a rovnou, by se mi tato entita propojila s vlastnosmi pro teptech výpočet, cenu atd. Bohužel je to zatím utopie.
Řadím se spíše mezi idealisty, ale po CAD standardech a jiných dobře míněných projektech, jsem byl nucen sdělat ty brýle co byly natřeny narůžovo.
S Vaším druhým odstavcem nejde jinak než souhlasit. Často se mi stává, že na CAD fóru dostanu kompetentnější odpověď, než z mnoha jiných zdrojů.
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
...zvědav, zda VM čte toto fórum:-) |
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Pravidlo 90/10=10/90 neznám, ale možná tuším. Když přidáte přesnou definici budu rád. Aspoň neumřu hlůpý a na chvilku se svezu po téj křivce.
Jen jeden poznatek, výše zmiňovaný, ale již nyní nejmenovaný projekt je vskutku nekomerční, ale dle mého se udělalo pro něj maximum co šlo. I přesto však některé subjekty, které by jej mohly zdarma nádherně komerčně využít se nepřímo se zmínili, že by si jej přáli stáhnout. Tak si to vyložte. Občas mi přijde, že u nás mnoho věcí, v mnoha případech funguje obráceně než by mělo.
PS: Tu stavební wikipedii bychom mohli klidně jako dva idealisti založit my dva a nechat ji žít svým životem, co vy na to? Já z kapesného na doménu klidně něco odložím :D
PS: Myslím si, že VM toto vlákno čte ;) pokud ne, tak bych byl zklamán a musle bych si to vysvětlovat tím, že "šedá" eminence tohoto fóra má dovolenou.
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
...odžité ho máte určitě:
naučná pointa svrchuuvedené bajky je, že nikdo nemá času nazbyt a že nikdo nejsme ve všem stoprocentní. Z toho (a z obecných pravidel obchodního styku) pak samozřejmě plyne:
|
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21882 |
![]() |
|
Projekty založené na Wiki jsou hodně závislé na dlouhodobé ochotě přispěvatelů a jsou háklivé na různé bořiče (=údržba a hlídání). Samotný koncept je pro přispěvatele-laika trochu hůře stravitelný. Tím ale neříkám, že to nezkusíme. Dám vědět.
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
jde (mi) o to stejne, co jsem pred lety prednasel na cadforu:
|
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Hezky jste shrnul fakta a napsal to hezky motivačně.
Teď jen začít, abychom to do toho roku 2012 stihli :D.
Jen bych podotkl, že ta datábáze profesionálů tu sice je, ale taky mají své časové možnosti. Navíc, myslím, že bych Ty ochotné spočítal na prstech dvou rukou. Ale třeba se mýlím.
Každopádně formou příspěvků v podobě wiki mohou vzniknout velmi zajímavé a jedinečné podklady, které mohou sloužit jako informace/poselství budoucím generacím aneb "Pojďme do toho". Upravil PepaR - 20.kvě.2010 v 08:12 |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Tak přikládám slíbený odkaz na ukázku: www.jremes.cz/index.php/stavebni-prirucka.
|
||
![]() |
||
Peter Jirat ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD ->2021, Revit ->2022 Stav: Offline Bodů: 3944 |
![]() |
|
Klidně bych s k tomu projektu přidal, mohu vypomoci i datlováním, jako ne-stavař bych tu odborně stavařskou práci nechal někomu jinému, na tu odborně CAD-ovskou si zatím troufnu.
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
No je fakt, že pár věcí, které by si zasloužili přidat do stavební příručky, bych potřeboval pomoct přepsat, překreslit.
Pokud ta nabídka pane Jirát stále platí, ozvěte se mi prosím na email.
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Úvodem děkuji panu Jirátovi za nabídku. Dále bych chtěl uvést, že v blízké době se dočkáte nové verze Stavební příručky, kde najdete mimo jiné i tabulky z ČSN, (např. tabulky probíráné v tématu ČSN 73 6005 Prostorové uspořádání sítí). To vše s laskavým svolením ÚNMZ = Úřad upro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví).
V souvislosti s revizí Stavební příručky, bych se rád pozeptal zkušenějších uživatelů, kteří pracují s PDF soubory. Neexistuje prosím nějaká alternativa PDF editoru, ktery by podporoval definici záložek, tak jako tomu je v Adobe Acrobatu?
|
||
![]() |
||
Hanis ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 06.bře.2007 Lokalita: ČR (OS) Používám: ACAD 2011, Revit 2011 Stav: Offline Bodů: 54 |
![]() |
|
O nějakém free PDF editoru nevím, ale za slušnou cenu je PDF Xchange Viewer Pro, který definici záložek umí. Je ke stažení a vyzkoušení z www.pdfxchange.cz Používám ho již několik let a celkem spokojenost. Upravil Hanis - 03.čer.2010 v 11:24 |
||
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,633 sekund.