Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.093.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() Zasláno: 03.čer.2010 v 17:53 |
Asi hloupý dotaz, nekamenujte mne, prosím
Překvapilo mne, jak se liší odměřování vzdáleností ENTIT Z MODELU ve výkresovém prostoru podle toho, zda použiji úchopy, nebo ne ....
V modelu mám např. dvě úsečky vzdálené 20m
ve výřezu (měřítko je správné)
- pokud použiji úchopy, nahlásí mi "skutečnou" (tj. modelovou)vzdálenost 20 (m)
- pokud úchopy nepoužiji, dostanu vzdálenost "jako na papíře" - tedy pro měřítko 1:500 to bude 40 (mm)
- co je ve výkresovém prostoru je vždy stejné a správné - velikostně "jako na papíře"
Je to obecná vlastnost novějších verzí autocadu/civilu, nebo existuje nějaká řídící proměnná ? (podobně jako např. PSLTSCALE pro měřítka čar)?
PS. Podle kolegů se už takhle chová verze 2008 (ale tam jsem to nezjistil, neboť jsem na ni přešel poslední - jako ta kovářova kobyla - a naopak první utekl na 2010)
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
alfred ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
Já jsem měl 2006 a pak 2010 a zjištění bylo nepříjemné překvapení....
O proměnné nic nevím. Ještě jsem nenašel čas zjistit jaká je logika toho zmatku a tak měřím teď raději jen v modelu... ![]() |
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21899 |
![]() |
Princip byl měl být podobný jako u kótování - pro jakékoliv měření je potřeba použít uchopení, "volně v prostoru obrazovky" žádný objekt není. I při vypnutém uchopení ale stačí přidržet třeba Shift+A.
U kót se změnila např. proměnná
DIMASSOC, ale nemyslím, že by tady měla vliv.
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
Tak to bylo od vzniku výkresového prostoru do verze 2006 ... Teď v 2010 (od 2008?) je to jinak
Nějak jsem nezaregistroval, že by se tahle změna objevila ve výčtech nových funkcí/vlastností nových verzí (ale taky jsem to mohl přehlédnout ....)
Na tenhle problém jsem přišel spíše náhodou - při kontrole, jak to bude vypadat na papíře ....
Osobně ve výkresovém prostoru kreslím jen legendy a rozpisky. Ale podle různých zpráv a občasných příspěvků tady soudím, že někteří kreslí a kótují ve výkresovém prostoru. A tady už z toho může být pěkný binec ...
Příklad:
úsečka v modelu dlouhá 20 m, měřítko výřezu 1:500, kresleno v metrech
1) odměřím s úchopy koncové body v modelu - délka 20
![]() 2) odměřím s úchopy koncové body ve výkresu - délka 20
![]() 3) odměřím bez úchopů "koncové body" - délka cca 40
![]() 4) okótuji s úchopy ve výkresu - délka 40
![]() nakreslím úsečku ve výkresu mezi koncovými body úsečky z modelu (pomocí úchopů),
5) odměřím s úchopy koncové body ve výkresu - délka 40
![]() 6) okótuji s úchopy koncové body ve výkresu - délka 40
![]() Z toho je vidět, že se "jinak" a podle mne nelogicky chová pouze případ 2)
Chápal bych, že by přepínání mohla řešit nějaká proměnná ...
PS. Co přesně řeší to SHIFT+A?
Děkuji
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
rychlé zapnutí volby "uchop". Shift zapne ORTO. Zkuste si to - vypněte UCHOP a ORTO; dejte kreslit úsečku, klikněte první bod a zmáčkněte SHIFT a pak SHIFT+A. Na stavovém řádku se zapínají volby. |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Jinak souhlasím - je to chaos a také jsem nezaznamenal inzerovanou změnu chování. Přišel jsem na to přesně tím nejhorším způsobem - díky této nové svělosti jsem něco změřil, hodnotu napsal do projektu a bylo to blbě. Naštěstí jsem to pak chytil, takže se nic nestalo - jen od té doby měřím vždy v modelu...
|
|
![]() |
|
_vlk ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 24.bře.2006 Lokalita: ČR (JM) Používám: Civil 3D Stav: Offline Bodů: 239 |
![]() |
Já okótuji s úchopy ve výkresu - délka 20 (pro kótování ve výkresovém prostoru naprosto logické) Pozn.: Ve výčtech nových vlastností (nevím přesně které verze) to tuším bylo. |
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
Neviem, či sa jedná o nasledujúce, ale pre istotu uvádzam: Príkaz _DIST má možnosť <Multiple points> Vo výkresovom priestore je potom možnosť odmerať vzdialenosť objektov vo výreze, tak ako bude na výkrese a nie ako je v modelovom priestore. Stačí na to postup: Dist -> klik mimo výrez -> M -> a meria body snapované so vzdialenosťami na výkrese a nie v modeli.
Myslím, že toto správanie DIST bude spôsobené snahou programátorov dostať z vyšších verzií stále viac funkcií a pravdepodobne je to potom na úkor zmeny zažitých zvyklostí užívateľov.
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21899 |
![]() |
Možnosti řešení jsou v tipu 7391.
(ta změna chování je už docela postarší - mezi verzemi 2006/2007)
|
|
![]() |
|
Margita ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 03.lis.2009 Lokalita: ČR (KV) Používám: Autocad Stav: Offline Bodů: 26 |
![]() |
To je zajímavá diskuze. Používám místo DIST příkaz MEASUREGEOM a většinou jsou jednotky výkresu o hodně jiné, ale vím teď že si mám dát pozor.
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 1,547 sekund.