Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3331 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Nová šablona rodiny

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
TheDagiis Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 31.srp.2016
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 2019
Stav: Offline
Bodů: 8
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace TheDagiis Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Nová šablona rodiny
    Zasláno: 03.říj.2018 v 11:00
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je v Revitu 2019 možné vytvořit novou šablonu rodiny? Ve starších verzích Revitu se to dalo řešit přepsáním typu souboru (rft->rfa->editace->save rfa->rft), to však už není možné.

Děkuji za odpověď.
[:)]
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2019, Revit ->2019
Stav: Offline
Bodů: 3198
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2018 v 11:18
To stále funguje. Možná některé změny neprojdou, ale upravuji takto šablony a na problém jsem nenarazil (R2019.1). šablony dveří, obecných modelů apod.
Tedy abych to popsal - nová rodina ze stávající šablony, uložím jako novou rodinu, přepíšu *.rfa na *.rft, tím mám novou šablonu.


Upravil Peter Jirat - 03.říj.2018 v 11:21
Zpět nahoru
TheDagiis Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 31.srp.2016
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 2019
Stav: Offline
Bodů: 8
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace TheDagiis Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2018 v 11:38
Skvělé, nakonec se povedlo, děkuji :)
Dá se nějakým způsobem zpětně přiřadit rodině jiná šablona? Obávám se, že nedá, ale přesto doufám, že na to nějaký trik existuje.

Dá se nově vytvořená šablona zobrazit v prohlížeči projektu v seznamu rodin?
Mám standardní šablonu "nábytek" a nově vytvořenou šablonu "nábytek-technologie".. ale všechny rodiny vytvořené za základě šablony "nábytek-technologie" jsou v prohlížeči projektu zařazeny pod složku "nábytek"

Děkuji :)

Upravil TheDagiis - 03.říj.2018 v 11:49
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2019, Revit ->2019
Stav: Offline
Bodů: 3198
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2018 v 14:34
Přiřadit jinou šablonu už vytvořené rodině nelze, to je příliš komplikované. Pokud se jedná jen o přehrání parametrů, to je mnohem jednodušší.
To zobrazení v prohlížeči je dáno kategoriemi, ne šablonou. Obě vaše šablony jsou kategorie Nábytek, proto i na stejném místě.
Zpět nahoru
TheDagiis Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 31.srp.2016
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 2019
Stav: Offline
Bodů: 8
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace TheDagiis Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2018 v 14:42
Velice děkuji za Váš čas a Vaše odpovědi.
Dají se vytvářet nové kategorie? Pokud to dobře chápu, kategorie je set, který se nedá editovat.
Nebo dají se alespoň v prohlížeči projektu zobrazovat podkategorie?

Vzhledem k plánovanému rozsahu rodin mi přijde nepřehledné vkládání přes "umístit komponentu", kde se zobrazí veškeré načtené rodiny (člověk musí vědět, co přesně hledá a jak je daná rodina pojmenovaná), přehlednější by mi přišla možnost vkládat jednotlivé instance ze seznamu rodin v prohlížeči projektu, pokud by to zde šlo nějak přehledně třídit (na základě přidání nové kategorie, nebo zobrazení podkategorií), aby člověk nemusel zdlouhavě rolovat seznamem rodin.

Nebo k celému problému přistupuji složitě a dají se rodiny třídit a zobrazovat jednodušeji?

Velice děkuji za názory a odpovědi.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2019, Revit ->2019
Stav: Offline
Bodů: 3198
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2018 v 16:06
Ten vnitřní prohlížeč toho moc neumí (tedy skoro nic), při těchto požadavcích je vhodné se poohlédnout po prohlížeči od nějaké jiné firmy (viz seznam aplikací na Autodesk App Store https://apps.autodesk.com/RVT/en/Home/Index?from=infocenter).
Jinak hodně pomůže systém pojmenování rodin, kde před název ještě přidáte zkratku kategorie (ty nelze přidávat), pak se v prohlížeči řadí podle abecedy správně a je to o dost přehlednější.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 5940
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.říj.2018 v 06:29
Ještě doplním. Novou kategorii nevytvoříte, kategorie jsou dány „natvrdo“. Můžete však vytvořit podkategorie.
PepaR
Zpět nahoru
TheDagiis Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 31.srp.2016
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 2019
Stav: Offline
Bodů: 8
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace TheDagiis Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.říj.2018 v 09:18
Tak je to přesně tak, jak jsem očekávala (bohužel).
Zkratky sice seznam zpřehlední, avšak vždy se rozbalí celý dlouhý seznam, chtěla jsem to seskupit, ale to se asi nedá nic dělat.

Nicméně děkuji za odpovědi, velice jste mi pomohl.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 5940
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.říj.2018 v 09:22
A ono je to dobře. Já jsem s odstupem času rád, že přidávat kategorie nelze.

Vemte si jen míru kreativity v návaznosti na CAD a hladinové systémy, kde si každý může vytvořit cokoli a pojmenovat jakkoliv.
PepaR
Zpět nahoru
TheDagiis Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 31.srp.2016
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 2019
Stav: Offline
Bodů: 8
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace TheDagiis Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.říj.2018 v 09:26
Na jednu stranu to chápu, je dobře, že jsou nastaveny nějaké hranice, za které se nedá jít, aby systém zůstal funkční tak, jak tvůrci zamýšleli.

Seskupování rodin by podle mě ulehčilo hledání a zvýšilo přehlednost, ale je to o zvyku, asi tedy bude nejjednodušší vyhledávat dle názvu. (Pokud se nedají v prohlížeči projektu zobrazit podkategorie, což myslím nedají..nebo?)
Zpět nahoru
splonk Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 25.lis.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD/ACA'10/14/16, RVT'17
Stav: Offline
Bodů: 876
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace splonk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.říj.2018 v 09:47
Původně odeslal(a) TheDagiis TheDagiis napsal(a):

... Seskupování rodin by podle mě ulehčilo hledání a zvýšilo přehlednost, ale je to o zvyku, ...
Ano, je to hodně o zvyku a, jak pan PepaR psal o kreativitě při vytváření hladin, podobné pocity zažívám když narazím na "uklizenou" složku..., kde je všechno krasně vy-podsložkováno... složka, podsložka, podsložka... ... 


JASponza

ACA 2010/14/16, AutoCAD 2010/14/16

(WinXP x86), Win7, 8.1, 10 x64,
Zpět nahoru
sonicer Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 20.čvc.2005
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Revit, Autocad, Navisworks
Stav: Offline
Bodů: 193
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace sonicer Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.říj.2018 v 12:56
souhlasím, že nelze vytvořit další kategorie..

Uvítal bych však rozdělení stěn dle kategorií.
SDK jiné parametry
ŽB též jiné parametry.

takto mají všechny typy všechny parametry...je to guláš.

Sonicer - Revit master, plugin developer
BimRvt.cz
Zpět nahoru
TheDagiis Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 31.srp.2016
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 2019
Stav: Offline
Bodů: 8
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace TheDagiis Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.říj.2018 v 16:12
Přesně to bych také uvítala, nějaké dílčí dělení, nemusí to být struktura 5 podložek, ale alespoň jedna základní podkategorie by se hodila :)


Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 5940
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.říj.2018 v 22:33
V těch stěnách nemusí být guláš, pokud volíte vhodné označování nebo klasifikaci.  Navíc, vždy je možné si vytvořit parametr a ten přidat do stěn a pak s ním pracovat, filtrovat atp.
Mimochodem, nestačilo by pro pořádek používat filtr?


PepaR
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2019, Revit ->2019
Stav: Offline
Bodů: 3198
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.říj.2018 v 12:14
Ono by bohatě stačilo, pokud by prohlížeč projektu v sekci rodin uměl to samé jako pro pohledy nebo výkresy. Proč to neumí, to je otázka do továrny...
Zpět nahoru
TheDagiis Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 31.srp.2016
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 2019
Stav: Offline
Bodů: 8
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace TheDagiis Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.říj.2018 v 12:16
Ano přesně to by se hodilo, umět udělat strukturu jako u výkresů, tak třeba v další verzi se dočkáme :)

Všem moc děkuji za reakce! :)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8475:Úprava šablon rodin a vlastní šablony rodin Revitu.
Tip 8631:Mluvící iLogic pravidlo pro kontrolu materiálu součásti Inventoru (výchozí materiál).
Tip 5610:Jak sloučit dohromady dvě šablony Revitu?
Tip 6676:Jak vytvářet rodiny v Revitu a přehled šablon rodin.
Tip 4217:Šipka výstupu implicitně u všech schodišť.
Tip 4744:VIPVlastní nové RPC objekty pro Revit.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,563 sekund.