Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 6950 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Upravení rozpisky dle filtru a nasledný export

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1468
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Upravení rozpisky dle filtru a nasledný export
    Zasláno: 05.úno.2020 v 08:34
Dobrý den dá  se njěka snadno  z intoru  vyexportovat  rozpiska jen nějakých dílců ze sestavy? 
Mám u každého  dílce nastavenou skupinu( spojovák,elektro,plech huťák) je možné jednodušé vyexportovat  kusovniky pro každou skupinu?  vim že to  mužu dělat  exportem  všeho dohromady ale kdyby to šlo  nějak  automatizovat tak by mi  to bodlo.
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 415
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.úno.2020 v 19:17
Tu skupinu máte nastavenou přes nějakou iVlastnost, ať již standardní nebo uživatelskou?
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1468
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.úno.2020 v 19:20
Přesně tak přes  ivlastnost
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 415
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.úno.2020 v 19:25
Napadlo mně využít makra v Excelu.
Prvním krokem by byl export všeho do list 1.
Potom spustit makro a nechat to rozházet na jednotlivé listy spojovák, hutní, …atd.
Možná by to dokázalo iLogic makro inventoru, ale to nijak zvlášť zatím neovládám. Mám za to, že by šlo o podmínku jestliže vlastnost A = xy potom export do excel "abc" atd.

Upravil issin - 05.úno.2020 v 19:30
Zpět nahoru
krupicka Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 15.říj.2015
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor HSM
Stav: Offline
Bodů: 112
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace krupicka Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.úno.2020 v 08:24
Zdravím, co takhle měnit strukturu rozpisky na Referenční a Normální u všech součástí sestavy, bez ohledu na to, ve které podsestavě se nachází? 
Pravidlo by pak mohl o vypadat nějak takto.

Samozřejmě by bylo vhodné před tím použít jiné pravidlo, které někam (excel) zapíše výchozí nastavení rozpisky všech komponent a poté ji zase obnoví.

Pravidlem změníte strukturu rozpisky u všech dílců a pak ručně standardně vyexportujete rozpisku.
Lehce lze pravidlo nastavit tak, aby se chovalo opačně, tedy že všechny díly, které nemají vyhledávanou hodnotu iVlastnosti, se nastaví na referenční. 
Class ThisRule
Dim counter As Integer
		
Sub Main()
    Dim oAsmDoc As AssemblyDocument = ThisApplication.ActiveDocument
	
	Dim myUserPropName As String = "nazevUzivatelskeVlastnosti"
	
	Dim myUserPropValue As String = InputBox("Zadejte přesnou hodnotu iVlastnosti", "Zadejte přesnou hodnotu iVlastnosti", "hodnotaVlastnosti")
	Call TraverseAssembly(oAsmDoc.ComponentDefinition.Occurrences, 1, myUserPropName, myUserPropValue)
	
	MsgBox("Bylo zmeneno " & counter & "komponent na referencni")
End Sub

Private Sub TraverseAssembly(Occurrences As ComponentOccurrences,Level As Integer, myUserPropName As String, myUserPropValue As String)
	Dim oOcc As ComponentOccurrence
    For Each oOcc In Occurrences
		If oOcc.DefinitionDocumentType = kAssemblyDocumentObject Then
        	GoTo nextLevel
		End If
		
		Dim oDoc As Document
		oDoc = oOcc.Definition.Document
		
		On Error Resume Next
		Dim oOccPropValue = iProperties.Value(oOcc.Name, "Custom", myUserPropName)
		
		If Err.Number <> 0 Then
			MsgBox("Komponenta " & oOcc.Name & " nema ivlastnost s nazvem " & myUserPropName )
		Else
			If oOccPropValue = myUserPropValue Then
				oOcc.BOMStructure = "kReferenceBOMStructure"
				counter = counter + 1
				'MsgBox("menim ivlastnost")
			Else
				'Pokud komponenta nema spravnou hodnotu nasi ivlastnosti, struktura rozpisky bude normalni
				oOcc.BOMStructure = "kNormalBOMStructure"
			End If
		End If
		
		Err.Number = 0 ' errors reset
		
		nextLevel :
        If oOcc.DefinitionDocumentType = kAssemblyDocumentObject Then
            Call TraverseAssembly(oOcc.SubOccurrences, Level + 1, myUserPropName, myUserPropValue)
        End If
    Next
End Sub

End Class
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 298
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.úno.2020 v 08:49
Zdravím, krása je v jednoduchosti, ale toto není jednoduchý výmysl.
Nejjednodušší je využívat pohledové reprezentace, obávám se ale, že Inventor neumí počet kusů pohledové reprezentaci přizpůsobit. (Možná nové verze?)
Máte li ale tyto skupiny odlišené iVlastností (i uživatelskou), tak není opravdu nic jednoduššího než vše exportovat do Excelu najednou a tam to v příslušném sloupci třídit - jde to i automatizovat.
Excel je na toto dělaný, lepší než násilnit CAD hromským makrem nebo spoustou pohledů a skupin.


Upravil rys-kt4 - 06.úno.2020 v 08:54
Zpět nahoru
krupicka Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 15.říj.2015
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor HSM
Stav: Offline
Bodů: 112
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace krupicka Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.úno.2020 v 10:13
Zdravím, samozřejmě excel je uživatelsky nejjednodušší řešení, není potřeba nic vymýšlet.
I přes to, že by kolega trval na řešení na straně CADu, mohlo by to vypadat cca nějak takto.

Tři pravidla.
V adresáři, kde se nachází hlavní sestava musí být také vytvořený prázdný Excel s názvem "BOMexportedState.xlsx"


Připojené souborytxtuploads/65047/BOM_exportIfPropertyIs.txt

Pravidlo exportState  vyexportuje do excelu počáteční stav struktur rozpisky všech součástí v sestavě(je to nastaveno pouze na součásti, dá se upravit).

Pravidlo exportIfPropertyIs prohledává iVlastnosti součástí v sestavě, a pokud najde iVlastnost s daným názvem a kokrétní hodnotou, přenastaví strukturu rozpisky.

V tento moment můžete provést export rozpisky ručně dle šablony do excelu.

Poslední pravidlo importState navrátí původní struktury rozpisky všech dílů v sestavě.

Aby to řešení bylo celkově přívětivější a tzv. na kliknutí, je samozřejmě potřeba na těchto makrech ještě zapracovat.
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 415
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.úno.2020 v 10:27
Výhodou toho exportu do excelu je možnost rozdělit to na jednotlivé listy. Takže vznikne jeden dokument a v něm budou rozpisky: Kompletní, Hutní, Spojovák, … (podle vlastní fantazie). To vše tříděno makrem přímo v Excelu. Další potenciální výhodou je, že spousta programů pro vedení skladů, pro plánování, … dokáží excelovská data používat (někdy potřebují doprogramovat svoje makra pro čtení excel dat).
Takže v tomto směru se fantazii meze nekladou.
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 415
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.úno.2020 v 10:40
Bylo by možné vložit sem ukázku iLogic makra, které
1. Vytvoří dokument Excel s názvem podle sestavy.
2. Vytvoří list s názvem "Kompletní sestava".
3. Do tohoto listu exportuje rozpisku.
4. Uloží dokument do stejného umístění jako je sestava.

A asi by bylo dobré vědět jak by se v takovém makru definovali iVlastnosti, které chci exportovat do rozpisky. Věřím, že nejen autora tohoto vlákna by to zaujalo.

Návodů na makra pro Excel je na internetu spousta tak by to nemusel být problém, navíc je to mimo CAD.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1395
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (3) Poděkování3   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.úno.2020 v 16:35
Exportovat kusovník na různé listy v Excelu se dá, ale už to vyžaduje trochu víc programování, protože to třídění si každý musí obsloužit sám, podle své potřeby. 
Další kapitola je zakládání nových listů v Excelu a to už je hodně nad rámec běžných iLogiců. Možná se k tomu někdy dostanu, ale v uvedeném příkladu se předpokládá, že cílový soubor a potřebné listy už existují.

Uvedený příklad provádí export kusovníku sestavy na základě hodnoty iVlastnosti "Kategorie". Díly s hodnotou "1" se exportují na první list, s hodnotou "2" na druhý list a ostatní se ignorují. Je tam i ukázka výběru vlastních sloupců.

Je to první přiblížení jak takový export provést tak snad to někomu pomůže.
Wink


Připojené souboryzipuploads/9996/exportBom.zip

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 6845:Export SHP souborů z Civil 3D 2010 je prázdný.
Tip 10288:VIPJak hromadně exportovat rozpisky z IDW/DWG souborů do XLS?
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 6038:Nefunguje mi export rozpisky - tlačítko je šedivé.
Tip 3455:VIPChyba při exportu kusovníku: Položka nebyla v kolekci nalezena.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,344 sekund.