Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3495 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Rodina - kolizní zóna

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 34
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Rodina - kolizní zóna
    Zasláno: 27.dub.2020 v 15:29
Zdravím,

vytvořil jsem si vlastní rodinu, kde mám požární hlásič. Chtěl bych do této rodiny přidat kolizní zónu, což by znamenalo, že v nějakém radiusu by nemohlo být nic nainstalovaného u tohoto hlásiče. Kdyby popřípadě někdo v projektu dal k tomu hlásiči například regál, trubku nebo cokoliv a byl by v té "zóně", tak by to zahlásilo chybu. Slyšel jsem, že to prý jde, ale bohužel nevím jak. 

Mohl bych poprosit, jak by se to mohlo udělat? Popřípadě, jak se tento nástroj jmenuje a našel bych si další informace na internetu. 

Děkuji.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3455
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.dub.2020 v 15:39
Jedná se jen o další objem v požadovaných rozměrech, přidaný do rodiny v nové subkategorii (obvykle pojmenované Clearance nebo Maintenance nebo jinak jak chcete), pak při kontrole kolizí pro danou kategorii se objeví kolizní hláška, pokud jiný objekt protne tento kolizní objem. Stačí takto?
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6039
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.dub.2020 v 16:13
Jak píše Peter, případně na toto téma existuje i článek Odstupové vzdálenosti, manipulační zóny a Revit na blogu Na Zdi.
PepaR
www | fb
Zpět nahoru
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 34
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.dub.2020 v 16:36
Postačilo od obou a moc vám děkuji za rychlé odpovědi!
Zpět nahoru
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 34
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.dub.2020 v 22:38
Vyzkoušel jsem a funguje suprově. Ještě jsem musel dohledat, abych zjistil, aby to napsalo kolizi. Tak jsem musel něco nakreslit přes to a potom přes "Spolupracovat" a "Kontrola kolizí" to vyhlásilo chybu. 

Ale chtěl bych se zeptat, zda jde nastavit, že když například nastavím tyto odstupové vzdálenosti a manipulační zóny na moje rodiny a když nakreslím přes tuto zónu něco, tak mi to automaticky zahlásí kolizi a nebudu to muset kontrolovat ručně. 

Jde mi o to, že kdybych měl projekt, tak si naházím svoje hlásiče a poté, kdyby ten projekt dostal někdo v další fázi (bude házet nábytek a třeba ještě klimatizaci), tak když přes ten projekt bude něco kreslit a vleze do manipulační zóny, tak mu to zahlásí samo kolizi a nepustí ho to dál, dokud to nezmění.

Děkuji.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6039
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.dub.2020 v 05:52
Podle mě by automatické hlášení kolize šlo pouze v případě, že by Vám na pozadí běžel skript, který by hlídal dané podmínky a pokud by byly porušeny, tak by vyskočilo upozornění.

Chápu, kam míříte, nicméně z pozice projektanta bych byl nerad, aby mě něco „upomínalo“, neb by mělo patřit mezi obecné znalosti projektanta, kam smí a nesmí a jednou za čas si spustí externí příkaz na kolize, kdy případná kolizní místa projde a opraví.


Upravil PepaR - 28.dub.2020 v 06:15
PepaR
www | fb
Zpět nahoru
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 34
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.dub.2020 v 09:05
Dobře, děkuji Vám za vysvětlení.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,219 sekund.