Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2518 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Tvoření vnitřních komponent

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 34
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Tvoření vnitřních komponent
    Zasláno: 03.kvě.2020 v 23:38
Zdravím,

bohužel si nevím rady a rád bych chtěl vědět názor někoho zkušenějšího. 

Prozatím jsem tvořil rodiny, které se umísťovali jednoduše na stěnu, a proto jsem používal obecný model - plošný. Ale teď jsem začal tvořit rodiny (datový rozvaděč), který vyžaduje i vnitřní komponenty.

Datový rozvaděč jako "krabici" vytvořím jako obecný model - plošný (v něm vytvořím i lištu a tak) - viz. obrázek dole celé "oranžové označení".

Ale co ostatní komponenty, které patří do něj (switch, patch panel..), které se nasazují na lištu v datovém rozvaděči? - viz. obrázek dole, kde je lišta zelená, která je v datovém rozvaděči a komponenty na ní "modré označení".

V jakém obecném modelu bych měl vytvořit tyto komponenty? Na zkoušku jsem je dělal v obecný model - plošný, ale když jsem je vkládal na plochu, tak to nešlo nasadit na tu lištu. Když jsem změnil jejich pracovní rovinu a nastavil ji na tu lištu, tak to tam zapadlo, ale nemohl jsem zvyšovat délku.

Ptám se i kvůli tomu, kdyby náhodou v budoucnu dělal něco podobného (popřípadě jiná věc, která se skládá z více věcí), tak abych neudělal stejnou chybu a ušetřilo mi to čas a nervy.

Děkuji Vám!

Datový rozvaděč

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 96577/Datový_rozvaděč_z_dálky.PNG



Komponenty v datovém rozvaděči

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 96577/Datový_rozvaděč_z_blízka.PNG




Zpět nahoru
Lukáš Tunka Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio

Přihlášen: 02.čvc.2015
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Revit + Dynamo
Stav: Offline
Bodů: 93
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Lukáš Tunka Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.kvě.2020 v 06:45

Dobrý den,

na vnitřnosti datového rozvaděče použijte pouze "obecný model". Když pracujete s vnořenými rodinami (switch), které asociujete s hostitelskou rodinu (datový rozvaděč), je vždy nasnadě, abyste promyslel jejich vzájemné vazby, tak aby se vnořená rodina upravovala na základě vstupů z hostitelské rodiny. Switch má určité odsazení od půdorysných rozměrů rozvaděče, na kterých můžete stavět. Posléze když je asociujete s parametry z rozvaděče, pěkně to do sebe zapadne. U vnořených rodin bych moc neexperimentoval a vždy použil pouze obecný model.

Stačí Vám to takto?

-lt



Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3455
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.kvě.2020 v 13:02
Asi bych začal od konce - co od toho očekáváte? Co budete vykazovat? Jak to chcete vykazovat? Pokud budete chtít mít schema zapojení zásuvka - patch - switch, tak si s tím musíte dost pohrát, v tom případě ale nemá smysl dělat vnořené rodiny kvůli konektorům, ale v projektu to poskládat jako rozvaděč, v něm patch a switch jako samostatné rodiny. Pokud jen výkaz zařízení bez zapojení, tak pak stačí rodina rozváděče včetně vnořených zařízení (klidně i stejné kategorie jako rozváděč, kvůli vykazování). A pokud potřebujete vykazovat jen krabici rozváděče, a vnitřní vybavení stačí textem opsat, pak si práci zjednodušte na maximum.
Zpět nahoru
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 34
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.kvě.2020 v 18:31
Původně odeslal(a) Lukáš Tunka Lukáš Tunka napsal(a):

Dobrý den,

na vnitřnosti datového rozvaděče použijte pouze "obecný model". Když pracujete s vnořenými rodinami (switch), které asociujete s hostitelskou rodinu (datový rozvaděč), je vždy nasnadě, abyste promyslel jejich vzájemné vazby, tak aby se vnořená rodina upravovala na základě vstupů z hostitelské rodiny. Switch má určité odsazení od půdorysných rozměrů rozvaděče, na kterých můžete stavět. Posléze když je asociujete s parametry z rozvaděče, pěkně to do sebe zapadne. U vnořených rodin bych moc neexperimentoval a vždy použil pouze obecný model.

Stačí Vám to takto?

-lt



Děkuji Vám za odpověď.

Omlouvám se, ale poprosil bych o objasnění této věty (nepochopil jsem, jak to myslíte): "Switch má určité odsazení od půdorysných rozměrů rozvaděče, na kterých můžete stavět. Posléze když je asociujete s parametry z rozvaděče, pěkně to do sebe zapadne."

Co bych udělal je to, že bych vytvořil datový rozvaděč a s ním celý panel, kde jsou U (nastavil bych šířku mezi dírami, abych vytvořil přesně U a ještě bych vytvořil šířku mezi oběma panely). Poté bych vytvořil switch a patch panel a vložil bych to tam.

Jediné, co nevím je to, že když vytvořím switch či patch panel jako obecný model, jak to potom asociuji na tu lištu? Upravím její pracovní rodinu? Nebo "Vybrat novou plochu / pracovní rovinu"?


Děkuji.
Zpět nahoru
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 34
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.kvě.2020 v 18:34
Původně odeslal(a) Peter Jirat Peter Jirat napsal(a):

Asi bych začal od konce - co od toho očekáváte? Co budete vykazovat? Jak to chcete vykazovat? Pokud budete chtít mít schema zapojení zásuvka - patch - switch, tak si s tím musíte dost pohrát, v tom případě ale nemá smysl dělat vnořené rodiny kvůli konektorům, ale v projektu to poskládat jako rozvaděč, v něm patch a switch jako samostatné rodiny. Pokud jen výkaz zařízení bez zapojení, tak pak stačí rodina rozváděče včetně vnořených zařízení (klidně i stejné kategorie jako rozváděč, kvůli vykazování). A pokud potřebujete vykazovat jen krabici rozváděče, a vnitřní vybavení stačí textem opsat, pak si práci zjednodušte na maximum.

Děkuji Vám za odpověď p. Jiráte.
 
Popravdě jsem prozatím jenom očekával tu variantu, že vykážu zařízení bez zapojení, kde bych vytvořil rodinu rozvaděče a do ní bych implementoval jednotlivé rodiny switchu, patch panelu a tak dále. 

Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3455
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.kvě.2020 v 20:10
K tomu dotazu na propojení panelu a lišty v rozvaděči, vždy by to mělo být rovina na rovinu. Tedy máte nadefinovanou rovinu vnější plochy lišty, na tuto rovinu zamknete rodinu switche, který si do rozvaděče nahrajete. Switch vůbec nemusí být založený na nějakém hostu, stačí klidně obyčejná rodina s geometrií, kde budete mít referenční rovinu, které bude následně sedět s rovinou lišty v rozvaděči. Tam pak zamknete rovinu k rovině. Počet U tedy výška switche a rozváděče se pak dá v rodině rozvaděče pro switch nastavit jako hodnota parametru.
Zpět nahoru
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 34
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.kvě.2020 v 22:00
Původně odeslal(a) Peter Jirat Peter Jirat napsal(a):

K tomu dotazu na propojení panelu a lišty v rozvaděči, vždy by to mělo být rovina na rovinu. Tedy máte nadefinovanou rovinu vnější plochy lišty, na tuto rovinu zamknete rodinu switche, který si do rozvaděče nahrajete. Switch vůbec nemusí být založený na nějakém hostu, stačí klidně obyčejná rodina s geometrií, kde budete mít referenční rovinu, které bude následně sedět s rovinou lišty v rozvaděči. Tam pak zamknete rovinu k rovině. Počet U tedy výška switche a rozváděče se pak dá v rodině rozvaděče pro switch nastavit jako hodnota parametru.

Děkuji Vám za vysvětlení a velice mně to pomohlo.

Také děkuji panu Tunkovi.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,281 sekund.