Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2629 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

FONTY

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Majklsankl Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 10.lis.2008
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD 2008
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Majklsankl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: FONTY
    Zasláno: 26.srp.2020 v 13:10
Dobrý den, mohl bych se zeptat zda jde "konvertovat" soubor .ttf do souboru .shx. Konkrétně potřebuji převést font Arial CE Bold.ttf do souboru typu .shx. Jelikož .ttf není podporován při určitých operací při práci s AutoCAD
Děkuji

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19358
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 13:55
To není úplně triviální úloha, protože oba formáty fontů jsou založeny na odlišné struktuře popisu. Některé obrysové SHX ale máme. Jaké operace vám chybí u TTF?
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Majklsankl Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 10.lis.2008
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD 2008
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Majklsankl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 14:05
Přeji pěkný den
Potřebovali bychom font Arial CE Bold  pro návrh orientačního systému na SŽDC, dle jejich graf. manuálu orientačního a informačního systému, který platí od července 2018. Tento manuál požaduje font Arial CE Bold, který není v základní nabídce autoCADU typu písmen v .shx ani jemu podobný. Případně můžu dodat grafický manuál mailem jelikož je příliš velký 13 MB.
Děkuji za odpověď 
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1166
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 14:27
Pokud grafický manuál striktně požaduje Arial CE Bold, nedosáhnete s podobným SHX fontem nikdy stejného vzhledu.
Jak píše pan Michl - některé podobné fonty jsou zde na stránkách ke stažení
CAD tip #4545

Pokud jej chcete dostat do křivek, zkuste okliku přes WMFout / WMFin

Pokud by stačilo DXF, je jakási cesta zde
Možná to nebude umět česky ...

Co přesně potřebujete udělat s TTF textem v Autocadu?
=^..^=
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19358
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 14:28
Mohu nabídnout Arial (ne Bold) nebo podobnou tučnou Helveticu. Ale v čem vadí to použití TTF?
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1166
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 14:31
Za peníze v Praze dům - Truetype font (TTF) to filled/centerline AutoCAD SHX font, DWG file, or DXF file

Upravil vbehun - 26.srp.2020 v 15:05
=^..^=
Zpět nahoru
Majklsankl Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 10.lis.2008
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD 2008
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Majklsankl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 14:39
Přeji pěkný den
Potřebujeme napsat orientační systém na nástupištích, tabule s názvem železničních stanic, názvy ulic a východů z nádraží atd... Tzn. potřebujeme komplet češtinu včetně háčků a čárek. Bohužel v manuálu je striktně požadován typ písma Ariel CE Bold. Děkuji
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19358
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 14:41
Pořád ale nevíme, proč nemůžete použít ten Arial CE Bold dostupný v AutoCADu přes TTF. Které operace vám nepodporuje?
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
JanaD Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 04.říj.2019
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 7
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace JanaD Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 14:55
Zatím jsem si vždycky vystačila s fonty TTF když bylo někde předepsané konkrétní písmo. Co vám nefunguje?
Zpět nahoru
Majklsankl Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 10.lis.2008
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD 2008
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Majklsankl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.srp.2020 v 12:35
Dobrý den
Arial CE Bold .ttf nemůžeme použít jelikož nám nejde nainstalovat do knihovny fontů v autocadu, přesněji nainstalovat jde ale přímo při psaní v autocadu nemáme tento font na výběr, nemůžeme ho zvolit, i když je nainstalovaný. 
Děkuji 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19358
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.srp.2020 v 12:48
Pravděpodobně jde o OpenType font nebo je definován postscriptovými křivkami - viz https://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=5836

Nicméně "Arial CE" je pokud vím jen starší označení fontu Arial (z dřevních dob kdy ještě nemíval "češtinu") a "Bold" je jen označení řezu písma, který je ale standardně k dispozici i v Arial.ttf. Nemůžete tedy prostě použít "Arial" v tučném řezu, tak jak jej nabízí AutoCAD?
(případně jde zaliasovat na "Arial CE Bold" kdyby to někde vadilo z formálních důvodů)

Jen pro jistotu - TTF se neinstalují do AutoCADu, ale do Windows.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
MichalM Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 02.čer.2005
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
W81-64, AutoCAD LT2020, MicroStation V8i
Stav: Offline
Bodů: 83
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace MichalM Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.srp.2020 v 15:10

pro doplnění:
ArialCEBold.ttf - jméno souboru písma obsahující danou rodinu písma s příslušným řezem
koncovka ttf - TrueType, jeden z popisů vektorových počítačových písem
Arial - rodina písma, skupina řezů odvozených z jednoho typu písma
CE - dřívější označení, kreré se používalo pro písma s diakritickými znaménky používaných ve střední Evropě - Central Europe
Bold -  řez písma, varianta základního typu písma.  Je to např. tučné písmo nebo kurziva.
Ve Windows/AutoCADu neuvidíte písmo "ArialCEBold", ale jen označení rodiny, a k ní bude na výběr řez písma

Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1166
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.srp.2020 v 13:23
OpenType jsou standartně kompilovány jako *.otf, ale mohou se také maskovat jako *.ttf.
"Bohužel v manuálu je striktně požadován typ písma Ariel CE Bold" ... nechť vám tedy grafik takové písmo dodá. Mimochodem, font "Ariel" neexistuje.
Rodina fontů Arial je k dispozici ve všech verzích Windows.
=^..^=
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 11566:VIPVyhněte se konfliktům jmen u souborů fontů a symbolů (SHX)
Tip 7276:VIPPísma s můstky pro vypalování a vyřezávání textů (laser font).
Tip 8697:Vytvoření nového parametru pomocí iLogic.
Tip 3172:VIPPřidání vlastních znaků do TrueType písem.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,422 sekund.