Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2541 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Jak se dělá rozvržení na tisk(layout)

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
jirka64 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.led.2008
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AutoCad 2000 LT
Stav: Offline
Bodů: 40
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace jirka64 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Jak se dělá rozvržení na tisk(layout)
    Zasláno: 13.lis.2020 v 19:12
Nevím jestli se tady tak zeptat mohu - kdyžtak se omlouvám.
Autocad a podobné - vysvětlí mi někdo, jak se dělá - rozvržení na tisk. Mám v modelu půdorysy 1.NP, 2.NP...... ve skutečném měřítku. Potřebuji to rozdělit do jednotlivých layoutů na tisk + v každém layoutu mám mít nějaké razítko a popisy. Něco už s autocadem umím - nejsem začátečník.Potřebuji to vidět třeba po skype. Klidně za to zaplatím - domluvíme se.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1175
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.lis.2020 v 19:44
Přímo tady na web stránkách - záložka Školení/výuka

Příprava a tisk rozvržení

(Horní menu vpravo nahoře - Tisk - Tisk z rozvržení)


Upravil vbehun - 13.lis.2020 v 19:48
=^..^=
Zpět nahoru
Boleslav Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
dříve Solidworks, teď Inventor
Stav: Offline
Bodů: 286
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Boleslav Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.lis.2020 v 08:31
To přeci není nic tak složitého. V rozvržení si ve výkresovém prostorou uděláte přes MPOHLED výřezy (pohledy), nastavíte jim měřítko a doplníte rámeček a razítko. Důležité je pochopit přepínání mezi výkresovým (kreslím jen do rozvržení) a modelovým (kreslím do modelu, zobrazení podléhá nastavenému měřítku) prostorem - tedy paperspace a modelspace.
Zpět nahoru
jirka64 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.led.2008
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AutoCad 2000 LT
Stav: Offline
Bodů: 40
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace jirka64 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.lis.2020 v 15:57
To vím, že to nebude nic složitého, ale já to nevím vůbec.
Jak to vložit, jaké souřadnice... prostě vůbec nic. Jen jsem v prostoru s neznámým měřítkem a souřadnicemi a ztracen jako ve vesmíru.   Dělám v autocadu už pár let, ale vždy jen v modelu a v měřítku přesně na tisk. Tzn. ne 1:1.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2020 / alt. QCad Prof.
Stav: Offline
Bodů: 1175
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.lis.2020 v 18:49
Podstatné věci zde už  byly řečeny:
"Boleslav 13.11.2020 08:31"
V rozvržení si ve výkresovém prostorou uděláte přes MPOHLED výřezy (pohledy), nastavíte jim měřítko a doplníte rámeček a razítko."
---
"Jen jsem v prostoru s neznámým měřítkem a souřadnicemi ..."
---
Měřítko ve výkresovém prostoru bude 1:1.
Velikost rámečku nejlépe podle normalizované řady formátů (A4, A3, A2, A1, A0 nebo jejich prodloužené varianty). Levý dolní roh rámečku má souřadnice 0,0; pravý horní roh rámečku formátu A1 (594 × 841) pak má souřadnice 841,594

Přitom musíte trochu uvažovat (já vím, je to těžké) - výřez v daném měřítku se musí vejít na vámi požadovaný formát a musí zbýt místo na razítko, které umístíte dle svých zvyklostí do pravého dolního rohu rámečku (razítko v měříku 1:1). 
Také je třeba počítat s místem na legendu místností - pokud je na výkrese podlaží v modelovém prostoru. Pro půdorys a tabulku místností můžete použít dva různé výřezy. 
Půdorysy v modelovém prostoru se kreslí 1:1 (u stavařů 1 kreslící jednotka = 1 mm; silničáři používají 1 kreslící jednotka = 1 m).

Pokud jste kreslil "jen v modelu a v měřítku přesně na tisk", je nutno tuto praxi co nejrychleji opustit.
Představte si výřez jako okno ve výkresovém prostoru, kterým se díváte na model: pohled na model si můžete posouvat a zvětšovat/zmenšovat.

Výřez vhodně umístěný na rámečku může mít i polygonální tvar, měřítko výřezu je pro stavební výkresy nejčastěji 1:50 nebo 1:100. 

Nastavený výřez nezapomeňte uzamkout a v modelovém prostoru nastavit proměnnou UCSFOLLOW na výchozí hodnotu 0, aby se vám negeneroval půdorys při každé změně USS.

Rámeček a hranici výkresu dejte do různých hladin - pokud nechcete, aby byla na výkrese vidět hranice výřezu, dejte ji jako netisknutelnou.

Jestliže chcete mít nějaký bod v modelovém prostoru přesně na jistém místě ve výkresovém prostoru, použijte příkaz ALIGNSPACE.

Toť vše.


Upravil vbehun - 15.lis.2020 v 15:21
=^..^=
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 3378:VIPVykreslování do .PLT či PDF souboru bez přípony -Model či -Layout, vykreslování do zadaného adresáře.
Tip 6037:VIPProblém dávkového publikování DWG do DWF - rozvržení není inicializováno.
Tip 5668:Pořadí rozvržení při tisku.
Tip 2747:VIPPřepnutí mezi modelem a rozvržením nebo mezi rozvrženími je náhle pomalé.
Tip 3596:Jak automatizovat uložení rozvržení do samostatných DWG výkresů?
Tip 9154:VIPPři přepnutí rozvržení přestane AutoCAD Civil 3D reagovat.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,156 sekund.