Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2803 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

AutoCad 2017 LT - Tipy a Triky

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Dom21 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 26.led.2021
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
Autocad 2017 LT
Stav: Offline
Bodů: 3
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Dom21 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: AutoCad 2017 LT - Tipy a Triky
    Zasláno: 26.led.2021 v 12:02

Dobrý den,

Mám problém ohledně hladin, textu a názvů výkresů. Občas dostanu zadání několika desítek výkresů, kde jsou různé hladiny, formáty a názvy.

 

1) Mohu nějakým rychlejším způsobem převést všechny hladiny ve všech výkresech na základní (Default)?

 

2) Lze efektivnějším způsobem vytvořit název výkresu dle názvu souboru? Tak abych to tam ručně nemusel vypisovat.

 

3) Lze efektivním a časově nenáročným způsobem zadat do výkresů hromadně určitý text, jestliže se opakuje ve všech?

 

4) U výše zmíněného, lze rychle převést všechen text a kóty do hladiny určité barvy/velikosti?

 

Tyto 4 otázky řeším aktuálně. Všechny mi dokáží ušetřit minimálně hodinu času. Aktuální způsob mám pouze takový, že beru jeden výkres po druhém a postupně upravuji. Velice by mi to ulehčilo už tak vytížený den.

Děkuji za jakékoliv tipy!


Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19761
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.led.2021 v 12:14
Většina z těchto požadavků lze řešit až v plném AutoCADu, ne ve verzi LT. Pro hromadné úpravy lze použít skripty (.SRC), textové soubory s prováděnými příkazy.

ad 1) co je "základní" hladina? "0"? přes _CHPROP

ad 2) ano, přes textové pole (proměnná DWGNAME)

ad 3) ve stejném místě? lépe asi opět přes textové pole

ad 4) ne, protože se vám asi nepodaří je dávkově hromadně vybrat

Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Dom21 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 26.led.2021
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
Autocad 2017 LT
Stav: Offline
Bodů: 3
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Dom21 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.led.2021 v 12:20
Vážený pane Michl,
V prvé řadě chci poděkovat za Vaši rychlou reakci.
Z vaši odpovědi jsem usoudil, pokud by to bylo možné, že by pro mé účely bylo nejlepší převést všechny dwg do jednoho "velkého" výkresu, který bych hromadně upravil a pak zpátky rozdělil. 
Myslíte, že by tato možnost byla proveditelná? A pokud ano, byla by efektivní?

Děkuji.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19761
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.led.2021 v 12:32
Těžko říci. Pokud je postup potřebných změn skriptovatelný, tedy jde popsat jednotlivými příkazy z příkazového řádku (bez dialogů a výběrů myší), bude asi cesta po jednotlivých výkresech jednodušší. Nějaký jeden velký sloučený by se vám asi těžko dělil zpět na samostatné DWG.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Petr75 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 16.úno.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD LT 2021
Stav: Offline
Bodů: 300
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Petr75 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.led.2021 v 08:38
1. AutoCAD nemá základní hladinu "Default", to má myslím Microstation. AutoCAD má vždy hladinu "0". Ale určitě není dobré dávat vše do jedné hladiny.
Lze vybrat vše a pak to přesunout do jiné hladiny. Bohužel, pokud jsou ve výkrese bloky, ve kterých jsou entity v jiné hladině, tak tam zůstanou.
Na nějaké dávkové akce lze použít bat soubor, kde se např. postupně otevřou všechny dwg soubory bez grafického prostředí a vykonají se nějaké příkaz pomocí souboru scr.
Např. bat soubor:
for %%a in (".\*.dwg") do (
"c:\Program Files\Autodesk\AutoCAD LT 2020\accoreconsole.exe" /i %%a /s "d:\**cesta**\bylayer.scr" /l cs-cz
)

bylayer.scr
_chprop VŠE

_c _bylayer _LT _bylayer _LW _bylayer

_qsave

pro Vás třeba
Hladina0.scr
_chprop VŠE

_LA 0

_qsave

Vy si to samozřejmě uděláte jinak.
Nevím jakou máte přesně představu a kolik máte výkresů a jestli nebude jednodušší to udělat ručně.

Já většinu řeším opačný problém, když od někoho dostanu mapu s inž. sítěmi a jsou všechny v jedné hlaině a já to pak musím rozhazovat do správných hladin.

4. Pokud to chcete dělat ručně, tak třeba vybrat vše (Ctrl+A) a ve vlastnostech si vybrat typ entit a pak změnit hladinu, nebo velikost textu.
Můžete také použít příkaz SELECTSIMILAR. Nastavíte si vlastnosti, podle kterých vybírat a pak vyberete jeden prvek a vyberou se všechny ostatní se stejnými vlastnostmi.

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 6545:Jak nastavit "průhlednou" barvu vlastních ikonek AutoCADu?
Tip 283:Jak vložit rastrový obrázek v AutoCADu LT?
Tip 880:Jak z AutoCADu LT spustit externí EXE aplikaci?
Tip 11248:Obrovská nečitelná písmena v paletě Vlastnosti.
Tip 6263:VIPJak zmenšit a zrychlit RVT soubor? (tipy a přehled postupů)
Tip 5486:VIPKonstrukční postupy pro zvýšení výkonu Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,172 sekund.