Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 4565 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Paramentr z obsahového centra

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
pkupec Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 05.zář.2017
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 6
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace pkupec Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Paramentr z obsahového centra
    Zasláno: 25.kvě.2021 v 13:43
Dobrý den,
snažím se vytvořit vlastní sadu drážek profilů pro generátor rámových konstrukcí a je jedna věc se kterou si nevím rady.
V editoru obsahového centra jsem nakopíroval rodinu profilu (UPE) a přidal jsem do tabulky rodiny nový sloupec s hodnotama výšky drážky. Tuto hodnotu ale nedokážu použít v náčrtu tvaru drážky. Do parametrů modelu profilu se jako uživatelské promítají potřebné rozměry profilu z tabulky rodiny, ale můj nově přidaný sloupec ne. Jak ho z tabulky rodiny dostanu do uživatelských parametrů, abych ho mohl použít?

Díky

Zpět nahoru
Kubeczka Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCAD 2018, Inventor 2018
Stav: Offline
Bodů: 141
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kubeczka Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.kvě.2021 v 14:47
Musíte tento sloupec v tabulce rodiny namapovat (prolinkovat) s uživatelskou vlastností, kterou si pojmenujete podle svého:
1. pravým tlačítkem na záhlaví sloupce
2. Mapovat na vlastnost programu Inventor - rozbalit - někde dole vybrat Uživatelské
3. V Edit boxu níže pak napsat název svoji uživatelské vlastnosti
4. Pak už jen Ok a Použít
Po vložení do sestavy pak zkontrolovat iVlastnosti
Zpět nahoru
Kubeczka Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCAD 2018, Inventor 2018
Stav: Offline
Bodů: 141
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kubeczka Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.kvě.2021 v 14:48
Oprava:
ad 1.  vybrat Vlastnosti sloupce
(omlouvám se)
Zpět nahoru
pkupec Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 05.zář.2017
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 6
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace pkupec Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.kvě.2021 v 07:10
Provedl jsem a mám teď požadovanou hodnotu v uživatelských iVlastnostech. Pořád tu hodnotu ale nedokážu použít jako kótu v náčrtu, protože ji nemám v parametrech, které můžu použít jako hodnotu kóty v náčrtu.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 410
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.kvě.2021 v 07:52
Drobná zkušenost, podrobný návod již bohužel neuvedu.
1- Vytvoříte před publikováním do OC iSoučást s funkční parametrickou tabulkou ?
2- Mnohokrát se mi vyplatilo podobnou součást z OC uložit jako model a ten následně rozumně a uvážlivě upravit a pak dopsat/přepsat potřebné řádky parametrů a během publikování do OC dobře namapovat.
Zde je totiž výhoda, že původní model má správné a správně namapované parametry a vidíte jak byl vytvořený.
Tabulku parametrů ale dobře zvládnete upravovat následně i v OC. Zrovna u válcovaných profilů to nemůže být větší problém. 
U mne se toto velmi dobře dařilo u doplňování knihovny o potrubní prvky. Z ocelového T-čka z OC jsem klidně vyrobil PVC-U T-čko i s obrubami a osazením oproti ocelovému, a do OC vrátil jako nový PVC-U  prvek....apod.
Vytvořit iSoučást "z gruntu" tak, aby šla dobře publikovat do OC není zrovna jednoduché, snazší je proto upravit již hotové prvky.
JanB.
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 19.led.2006
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2)
Stav: Offline
Bodů: 948
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Cheff Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.čer.2021 v 19:50
Nejspíš chyba při zakládání sloupce - pokud si dobře vybavuji: pro parametry, které půjdou do "kóty" je nutný parametr "real" a ne "String".

Kolega "Kuzbeczka" radí postup na iVlastnosti. Kdežto vy potřebujete mapovat přímo parametr do kóty. Tady je opravdu lepší pomoci si "iSoučástí" a do té si nechat publikovat sloupec "pro kótu" - aby se rovnou vytvořil sloupec jak má.

Samozřejmě lze domapovat i na stávajících rodinách, ale toto mapování se provádí ve "vlastnostech rodiny" - záložka mapování parametrů. A tam se přiřadí patřičná hodnota ke kótě. - Pozor doporučuji ZÁLOHU KNIHOVNY, před podobnými úpravami. - Zažil jsem fatální kolaps rodiny OC, kdy mi daná rodina rovnou začala shazovat celý inventor. Tedy nešlo s ní udělat vůbec nic - ani smazat! Řešením bylo vytvoření nové knihovny postupným kopírováním již hotového /protože jsem zálohu neměl/, přece jsem frajer dělal jen jednoduchou úpravu
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 410
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.čer.2021 v 08:55
SmileTongue
Tak záloha knihoven (uživatelských ale i originálních) je předpokladem, to snad ani není potřeba připomínat. Navíc inventor má adresář, ve kterém jsou všechny soubory knihoven (adsklib, nebo tak nějak) přímo uložené a není problém mít jejich klidně denní zálohu.
Knihovny "originální" jsou navíc jen ke čtení, nebo by alespoň být měly, a na ty se rozhodně nesahá!
Pro vlastní tvorbu je možné vytvořit libovolný počet uživatelských knihoven s názvy podle vlastních tříd či oborů a s těmi se pak pracuje a do nich lze zkopírovat a upravovat i cokoliv originálního.
No a když už se něco "po...", tak o nic nejde, nahraji zpět předchozí stav uživatelské knihovny, maximálně o ni přijdu (tu uživatelskou, ne originální).
Rozhodně ale nemůže dojít ke kolapsu originálních knihoven, natož celého Inventoru. To si snad nelze ani představit.
JanB.
Zpět nahoru
issin Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 11.čvc.2015
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 512
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace issin Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.čer.2021 v 16:04
Ještě je možné součást "otevřít z obsahového centra" jako "běžnou"
Provést úpravy které potřebujete. U těchto úprav si pojmenujete kótydle vlastního uvážení, , hotovou součást uložíte.
V editoru OC si najdete "rodinu" součásti, kliknete na ni pravým tlačítkem myši a z menu vyberete "nahradit šablonu". Nakonec si přidáte a namapujete potřebné sloupce, vyplníte hodnoty pro všechny varianty a mělo by to chodit.
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 19.led.2006
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2)
Stav: Offline
Bodů: 948
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Cheff Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.čer.2021 v 15:22
Jen s odstupem upřesním. Zmiňovaný kolaps knihovny byl samozřejmě myšlen knihovny uživatelské. Jenže vzhledem k tomu, že se používaly díly téměř výhradně upravené díly (potrubní nadstavba), tak obnova takové knihovny nebyla úplně hned (když není záloha ;-)

Upřímně originální obsahové centrum je sice hezké, ale stejně pro výkresovou dokumentaci většinou nepoužitelné. Takže nezbývá než si knihovnu(y) upravit... Tedy vše co ve firmě používáme z OC prošlo významnou modifikací a originály jsou jen tak mimo... (většinou fungují pouze jako "zdroj" pro modifikace). Což potom skončí u toho, že člověk stejně používá jen "uživatelskou knihovnu" a originál knihovny ani nenačítá. (Jsou opravdu jen pro čtení)

A o nemožnosti pádu inventoru: dnes již je to pasé, ale jedna rodina to fakt uměla - shodit celý inventor (AIP 2010). Ale už Vám přesně nepovím co se tam dělalo. Jen si tam pamatuji toho "pohrobka", se kterým nešlo nic. (Ztráta dat žádná, jen ztráta času). Ale pravda jednalo se o velkou výjimku.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 7195:VIPPo přejmenování počítače mi přestalo fungovat Obsahové centrum.
Tip 7559:VIPPo aktualizaci OS se zpomalil přístup do Obsahového centra.
Tip 9979:VIPV modelu Inventor Publisheru mi chybí díly Obsahového centra.
Tip 7912:VIPPřepsaná hmotnost u normalizovaných součástí.
Tip 5105:VIPRychlá kontrola funkčnosti ADMS serveru.
Tip 4783:VIPNelze vložit součást z Obsahového centra (chybí obrázek, informace).


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,219 sekund.