Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.097.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Almighty ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 29.říj.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Autocad 2006 Stav: Offline Bodů: 3 |
![]() Zasláno: 29.říj.2006 v 12:07 |
Zdravím,
Mám takový malý problém, netýká se to ani tak cadu jako spíše deskriptivní geometrie, ve škole(8 leté gymnázium) jsem se začali učit v autocadu, a děláme v něm úlohy z mongeova promítání. Potřeboval bych poradit s následující věcí. Mám provést řez rotačním válcem(rovina řezu znázorněna), jehož podstava leží v půdorysně, a určit skutečnou velikost elipsy. Řez válcem mám myslím správně, ale nemůžu přijít na to, jak určit skutečnou velikost elipsy. Prozatím mám toto. Děkuji za případné návrhy a omlouvám se za dotaz, který příliš nesouvisí s zaměřením fóra. |
|
![]() |
|
cestár ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 27.říj.2006 Lokalita: Slovensko Používám: Civil 3D 2018 Stav: Offline Bodů: 313 |
![]() |
Pokiaľ ma pamäť neklame, správnou odpoveďou bude : sklopením do nárysne. Príslušný postup určite nájdete v učebnici geometrie. To všetko platí pre klasický 2D postup rysovania.
Acad samozrejme ponúka i variantu riešenia úlohy v 3D.
Prajem veľa študijných úspechov.
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
Doporučoval bych výukový program deskriptivní geometrie, který je zdarma. Ale tato úloha lze řešit přes afinitu. Viz násoledující poučka:
Věta: V afinitě je odpovídající křivkou ke kružnici elipsa (speciálně kružnice).
Definice: Průměrem kružnice [elipsy] se nazývá tětiva procházející jejím středem. Dva průměry kružnice [elipsy] se nazývají sdružené, jestliže tečny v koncových bodech jednoho průměru jsou rovnoběžné s druhým průměrem a naopak.
Poznámka: V AF (o, S - S') odpovídají sdruženým průměrům kružnice k(S, r) sdružené průměry elipsy se středem v bodě S'.
Lze to ale snadno udělat otočením řezané elipsy do roviny, kde se tato elipsa zobrazí jako skutečný průmět ... tzn. kružnice.
|
|
![]() |
|
Almighty ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 29.říj.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Autocad 2006 Stav: Offline Bodů: 3 |
![]() |
Tak jsem to zkusil otočit a dorýsovat pomocí rytzovi konstrukce a nějak se to nepodařilo, elipsa má menší "kratší poloosu" než je poloměr
viz obrázek |
|
![]() |
|
![]() |
Tak se omlouvám za planý poplach, měl jsem špatně ten řez, teď už je vše v pořádku. Díky všem co se mi snažili pomoc.
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,141 sekund.