ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.093.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Převod DWG do XML

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Horák Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 27.čer.2024
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
AutoCAD
Stav: Offline
Bodů: 7
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Horák Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Převod DWG do XML
    Zasláno: 27.čer.2024 v 11:03
Pracuji se soubory AutoCADu, DWG, a potřeboval bych je převést pro státní instituci do formátu .xml. Jde to nějak udělat?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21899
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.čer.2024 v 17:07
Udělat to nejspíš půjde, ale bude potřeba specifikovat podrobnosti. XML je obecný formát, pokud má nést nějakou grafickou informaci, je nutné použít jeho konkrétní verzi, např. CityGML nebo ifcXML, nebo z DWG vytáhnout do XML jen určitou smluvenou sadu vlastností a vztahů, např. teď pro účely Digitální technické mapy (na tu máme aplikaci DTM Konektor).
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Horák Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 27.čer.2024
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
AutoCAD
Bodů: 7
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Horák Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.čer.2024 v 10:18
Děkuji, zjistím.
Zpět nahoru
Kotlaba Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.říj.2004
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
už žádné
Bodů: 388
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Kotlaba Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.čer.2024 v 21:08
Vzpomněl jsem si, když po plyšáku Tesla kde jsem od školy pracoval sklapla paraple a já jsem se chytil v konstrukci jedné (raději nejmenované) firmy a začal jsem (jako první tam) používat počítač. Obchodní dokumentaci nám tiskla jiná firma, podklady jsme tam předávali na papíru. Napadlo mne, jestli bychom obrázky mohli předávat jako soubory na disketách, pan majitel s tím souhlasil, na můj dotaz v jakém tvaru bychom to měli předávat, prý na tom nezáleží. Tak jsem se tam s kolegou co to tam zadával jednou vypravil, na disketě jsem měl vzorky v různých tvarech abych se dohodl na konkrétních věcech. Prý to pro ně zařizoval nějaký externista co tam zrovna nebyl. 
Zaplať Pán Bůh, že už jsem v důchodu, dovedu si představit že při digitalizaci budou velké problémy než se dohodne, jak a v jakém tvaru předávat podklady co se až dosud předávaly na papíru.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof.
Bodů: 1247
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 30.čer.2024 v 15:23
Dovedu si představit XML strukturu jako výměnný formát pro BIM:

BIM Collaboration Format (BCF) - viz zde: https://technical.buildingsmart.org/standards/bcf/
... BCF funguje tak, že přenáší data ve formátu XML, což jsou kontextualizované informace přímo odkazující na pohled zachycený prostřednictvím souřadnic PNG a IFC a prvky BIM odkazované jejich identifikátory IFC GUID/*, z jedné aplikace do druhé.
Velcí hráči na trhu BIM mají certifikaci pro IFC Industry Foundation Classes / Základní třídy pro průmysl a ve formátu XML, viz https://en.wikipedia.org/wiki/Industry_Foundation_Classes
Na XML jsou založeny: 
- IFC-XML (formát XML definovaný normou ISO 10303-28 ("STEP-XML") s příponou souboru ".ifcXML". Tento formát je vhodný pro interoperabilitu s nástroji XML a výměnu dílčích modelů budov. 
- FC-RDF je formát sémantických dat založený na XML, který využívá RDF a je vyjádřen v ontologii ifcOWL. 

===

Obecné třídění BIM pro stavby dává Mezinárodní klasifikační systém (CCI) na webu BIM koncepce

===

Asi nejznámější je formát XML pro veřejné zakázky, který je popsán zde:
--
Vyhláška č. 230/2012 Sb., kterou se stanoví podrobnosti vymezení předmětu veřejné zakázky na stavební práce a rozsah soupisu stavebních prací, dodávek a služeb s výkazem výměr

Dle § 13 vyhlášky č. 230/2012 Sb., kdy formátem elektronického soupisu prací může být XML formát, viz uvedené soubory níže:
- Textový popis struktury a datových typů formátů věty soupisu Datová věta eSoupis
- Aplikační nástroj pro kontrolu formátu eSoupisu, ptohlížení, editaci a export (eSoupisViewer)
- Popis struktury a pravidel formátu věty eSoupis v XML
- Příklad struktury formátu věty eSoupis v XML
---
V Informačním systému o veřejných zakázkách (http://www.isvz.cz) je v sekci „Profily zadavatelů “ k dispozici podrobný popis XML a XSD schémat a testovací prostředí, kde mohou zadavatelé ověřit, že jimi generované XML odpovídá XSD schématu a strukturovaná data o veřejných zakázkách jsou v souladu s technickou specifikací.
---
Rozpočtářské firmy (ÚRS a RTS) mají pro převod rozpočtů do XML vlastní nástroje.

=== edit ===
Užitečný prohlížeč / editor XMLNotepad viz zde:
https://microsoft.github.io/XmlNotepad/#install/

Upravil vbehun - 30.čer.2024 v 15:28
=^..^=
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 11051:Jak přidat vlastní typ řetězu do nabídky generátoru řetězového převodu?
Tip 12159:VIPSnadný převod souborů SVG, CGM, VSD nebo AI do AutoCADu. Převod DWG-DXF.
Tip 8481:Jak převést soubor CUI na MNU nebo CUIX na CUI?
Tip 4964:VIPJak převést DWG soubor do PDF bez AutoCADu?
Tip 8234:VIPJak změnit symbol komponenty v isometrii?
Tip 6429:Po přesunu projektu některé DWG soubory chybí v Navigátoru.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 1,459 sekund.