Spuštěn nový vzhled portálu CADfórum.
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.090.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový Inženýrský kalkulátor. Příkazy a proměnné AutoCADu 2026.
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.090.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový Inženýrský kalkulátor. Příkazy a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
Souřadnicový systém USS překlopení ve výřezu |
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
11janek11 ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 26.lis.2024 Lokalita: ČR (PL) Používám: AutoCAD2025 Stav: Offline Bodů: 7 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zasláno: 06.bře.2025 v 15:33 |
Dobrý den,
potřebuju radu ohledně USS. Když dávám výřez na rozvržené, které je o 90° otočené, tak se mi stále nedaří to otočit podle souřadného systému. Vždycky se mi to nějak povedlo, ale teď mi to v tom výřezu nejde. Můžete mi poradit nějaký zaručený postup? Děkuji
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2573 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zkuste ve výřezu v USS příkaz PŮDORYS (_PLAN) PS. Někdy do toho "háže vidle" proměnná VISRETAIN |
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21880 |
Asi jsem úplně nepochopil, čeho potřebujete dosáhnout, ale zkuste nastavení proměnné UCSFOLLOW - nastavuje se pro každý výřez zvlášť.
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2573 |
Omlouvám se - chyba ne VISRETAIN, ale, jak píše p. Michl - UCSFOLLOW
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
11janek11 ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 26.lis.2024 Lokalita: ČR (PL) Používám: AutoCAD2025 Stav: Offline Bodů: 7 |
Dobrý den,
nastavil jsem si USS ve výřezu, poté jsem dal půdorys a srovnalo se to jak jsem chtěl. Takto: poté jsem šel zpět na papír, ale výřez se mi vrátil nebo zůstal otočený o 90° Takto: Zkoušel jsem fakt všechno a nevím si rady. S pozdravem a děkuji za radu JJ
|
|
![]() |
|
Potřebuju na papíru otočit výřez o 90°. Na papíře jsem šel do výřezu, který chci otočit. Udělal jsem si podle toho souřadný systém USS tak jak potřebuji o 90°, zadal jsem půdorys a otočilo se mi to jak potřebuji,
takto: poté jsem šel z výřezu zpět na papír, ale výřez už jsem měl zase otočený o 90°, takto: Jestli máte něco zaručeného rád se přiučím. S pozdravem JJ
|
|
![]() |
|
AlešFloryček ![]() Diskutér ![]() ![]() Přihlášen: 13.čvc.2022 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD, Revit Stav: Offline Bodů: 47 |
Také se mi to děje, nevím proč nepoužíváte otočení rozvržení. Já pracuji třeba v situacích a půdorysech se 2 USS systémy které nejsou 90°.
Používám "stav pohledu" pro přepínání. Rozvržení je nutné uzamknout, nebo sem nepřišel na jiné řešení ale každá aktivace vlastně vrátí aktuální zobrazení v modelu.
|
|
![]() |
|
Protože když otočím rozvržení, tak jsou kóty zrcadlově. Stav pohledu? Můžete mi udělat screen?
Děkuji JJ
|
|
![]() |
|
Dobrý den,
bylo to tím uzamknutím výřezu.. Díky moc
|
|
![]() |
|
AlešFloryček ![]() Diskutér ![]() ![]() Přihlášen: 13.čvc.2022 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD, Revit Stav: Offline Bodů: 47 |
Není zač, určitě je jednodušší kotovat dle normy čitelné vždy z hora a z prava.
U těch řezů je na to potřeba myslet už při kotování kam je dám.
Na hromadné otočení kot existuje LISP script. Lze také kotovat v rozvržení. Anebo ve vlastnostech lze nastavit čitelné z druhé strany, ale s tím sem měl problém protože to číslo zobrazilo pod čarou, což by asi šlo nastavit v nastavení. Možností je více :) Upravil AlešFloryček - 10.bře.2025 v 12:57 |
|
![]() |
|
Dobrý den,
přesně jak píšete, musel jsem to překótovat celý výřez. LIPS script neznám. Popíšete mi jak na to? Jde to přes vlastnosti, každou kótu a pak se to musí přendat nahorů, což jde také. Je to ale složité.
|
|
![]() |
|
LISP je vlastní kod, pouze pro plnou verzi s tím nepomůžu.
A v těch vlastnostech by to možná šlo udělat na další styl kot, kde číslo je naopak pod kotovací čárou a změnou vlastností se to vyneguje. Ale nezkoušel sem.
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 1,141 sekund.