Přes 123.000 registrovaných u nás, celkem 1.128.000 registrovaných (CZ+EN).
Tipy pro AutoCAD 2027, pro Inventor 2027 a pro Revit 2027.
Nový Kalkulátor nosníků, Spirograf generátor a Regresní křivky v sekci Převodníky.
Kompletní příkazy a proměnné AutoCADu 2027.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností
Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi.
Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na emea.support.arkance.world
Rozvržení s otočeným USS |
Odpovědět
|
archiv |
| Autor | |
bravebruce
Diskutér
Přihlášen: 07.kvě.2012 Lokalita: ČR (PL) Používám: AutoCAD LT 2024, CADKON 2024 TZB Stav: Offline Bodů: 93 |
Možnosti příspěvku
Poděkování0
Citace Odpověď
Téma: Rozvržení s otočeným USSZasláno: 9 hodin 50 minut zpět v 15:20 |
|
Zdravím,
potřeboval bych poradit ohledně vytvoření rozvržení s otočným USS. Typickým případem je, když chci vytvořit rozvržení (výřez/výkres) ulice tak, aby ulice byla na výkresu rovnoběžná s hranou výkresu, protože v 99% případů není ulice souběžná s globálním USS. Mám sepsaný postup jak toto udělat, viz. níže, a funguje to se "standardním" (obdélníkovým) výřezem. Ale v momentě, kdy udělám v ten samý moment vícestranný (polygonální) výřez, tak je natočení ulice tak jak je to v modelu. Nevíte kde je chyba? Přikládám jak mi to vychází - v levé části je obdélníkový výřez s pootočeným USS, vpravo polygonální výřez bez pootočení. Postup: - v modelu zvolit USS podle objektu - dát příkaz půdorys, zvolit volbu „aktuální“ - nové rozvržení - příkaz _mview, vytvořit výřez - přejít zpět do modelu - dát globální USS - dát příkaz půdorys, zvolit volbu „aktuální“ |
|
![]() |
|
Petr75
TOP uživatel
Přihlášen: 16.úno.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD LT 2026, 2027, Revit Stav: Offline Bodů: 476 |
Možnosti příspěvku
Poděkování0
Citace Odpověď
Zasláno: 9 hodin 15 minut zpět v 15:55 |
|
Když máte vytvořený výřez, tak se do něj přepněte, příkaz USS. Já většinou používám natočení pomocí 2 bodů, pak příkaz PŮDORYS.
Dobré je si vytvořený uss uložit a také uložit pohled s natočením a pohled před bez natočení s globálním uss, pro rychlejší přepínání. |
|
![]() |
|
johny
TOP uživatel
Přihlášen: 24.led.2006 Lokalita: ČR (JM) Používám: C3D 2024 Stav: Offline Bodů: 1761 |
Možnosti příspěvku
Poděkování0
Citace Odpověď
Zasláno: 8 hodin 57 minut zpět v 16:13 |
|
Trochu jsem vám ten postup proházel a upravil. model vůbec neřešit.
Postup: - nové rozvržení - příkaz _mview, vytvořit výřez - vstoupit dovnitř vytvořeného výřezu - uvnitř výřezu zvolit USS podle objektu - dát příkaz půdorys, zvolit volbu „aktuální“ - vystoupit z vytvořeného výřezu
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Moderátor
ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 22205 |
Možnosti příspěvku
Poděkování0
Citace Odpověď
Zasláno: 8 hodin 5 minut zpět v 17:05 |
|
Ještě doplním, že pro tuto situaci je důležité nastavení proměnné
UCSFOLLOW.
|
|
![]() |
|
Petr75
TOP uživatel
Přihlášen: 16.úno.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD LT 2026, 2027, Revit Stav: Offline Bodů: 476 |
Možnosti příspěvku
Poděkování0
Citace Odpověď
Zasláno: 5 hodin 40 minut zpět v 19:30 |
|
Můj postup ve videu: - Uložím globální pohled - Otočím pohled včetně USS. Příkaz VROT je můj program, který udělá v
jednom změnu UCS, otočení pohledu podle USS a zoom na původní místo. - Uložím nový USS
- Uložím nový pohled - Ve výřezu nastavím dříve uložený pohled - Natočení severky - příkaz ROTBLOK-VÝŘEZ je můj program, který natočí blok podle natočení pohledu ve výřezu. Přikládám výpis mého příkazu VROT. (defun c:VROT (/ p1 p2 pVCW pVCC ViewSize cmdsave oldsnap)
(setq cmdsave (getvar "cmdecho"))
(setvar "cmdecho" 0)
(setq ViewSize (getvar "VIEWSIZE")) ;výška pophledu
(setq pVCW (trans (getvar "VIEWCTR") 1 0)) ;střed pohled v globálních souřadnicích
(initget 1)
(setq p1 (getpoint "\nUrčete počátek USS "))
(initget 1)
(setq p2 (getpoint p1 "\nUrčete bod na ose X "))
(setq oldsnap (getvar "osmode"))
(setq acadObj (vlax-get-acad-object))
(command-s "_.undo" "_be")
(setvar "osmode" 0) ;Switch OFF snap
(command-s "._UCS" "_3" "_NON" p1 "_NON" p2 "")
(command-s "._plan" "")
(setq pVCC (trans pVCW 0 1)) ;střed pohledu v novém souřadnicovém systému
(vla-ZoomCenter acadObj (vlax-3d-point pVCW) ViewSize)
(setvar "osmode" oldsnap) ;Reset snap
(command-s "_.undo" "_e")
(setvar "cmdecho" cmdsave)
(princ)
) Upravil Petr75 - 5 hodin 33 minut zpět v 19:37 |
|
![]() |
|
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět
|
|
| Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,242 sekund.

Možnosti tématu
Možnosti příspěvku
Poděkování