Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.099.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Autor | |
Kubíček ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD 2020 a Inventor 2020 Stav: Offline Bodů: 104 |
![]() Zasláno: 06.říj.2010 v 09:03 |
Nevím o co Vám přesně jde. Včera u nás jedna kolegině stavařka řešila problém se šrafováním. Jedno z řešení je zmrazit šrafy, přes které se má šrafovat a ponechat pouze ty, které tvoří hranici šrafované plochy.
Vzpomněl jsem si, že pokud nakreslíte křivku "křivka" "k", můžete ji editovat příkazem pedit, kde je jednou z voleb spline. Podle vlastností se změní křivka na 2d křivku.
Obdobně můžete příkazem "ke" "kedit" převézt spline
na křivku A 10 kostra
2d křivku A 10 spline
Nevím jaký je rozdíl mezi spline a 2d křivkou?
Váš lispovský soubor se mi nepodařilo otevřít. Pošlete ho prosím na jankubicek@atlas.cz
![]() |
|
jku
|
|
![]() |
|
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1252 |
![]() |
Někteří architekti preferují úplně odlišnou cestu, pokud jde o to spojit křivky a spliny.
Je totiž také možné převést všechny křivky na spliny a ty spojit s původními spliny. Na webové stránce Reinaldo Togorese zde je diskutováno toto řešení a prokázáno zmenšení objemu výsledného výkresu se spliny - odpadnou nespočetné vrcholy křivek, nahrazujících původní spliny v klasickém řešení (při náhradě splinů křivkami s mnoha vrcholy). Za zkoušku nic nedáte - podívejte se na spline-wise lisp tady. Upravil vbehun - 05.říj.2010 v 21:48 |
|
=^..^=
|
|
![]() |
|
rychetsky ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 09.bře.2009 Lokalita: ČR (VY) Používám: AutoCAD 2019, Inventor 2019, SolidWorks 2019 Stav: Offline Bodů: 313 |
![]() |
Já se nečertím...naopak jste mi náladu zlepšila P.S. Standardní příkazy jsou občas dost kostrbaté řešení, proto některé věci raději řeším nestandardními utilitami
|
|
![]() |
|
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1252 |
![]() |
Samostatný příkaz JOIN je až od verze Autocadu 2006. Bohužel nemám čest vlastnit tuto verzi.
Myslel jsem větev JOIN příkazu PEDIT - tam to nejde. P.S. U nás neprší a občas i vykoukne sluníčko ...
Upravil vbehun - 05.říj.2010 v 12:57 |
|
=^..^=
|
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
Netvrdila som nikdy, že nemáte používať Váš obľúbený lisp. Len som načrtla riešenie problému so štandartnými príkazmi AutoCADu.
A nemusíte sa hneď čertiť. Veď je taký krásny upršaný deň :)
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 09.bře.2009 Lokalita: ČR (VY) Používám: AutoCAD 2019, Inventor 2019, SolidWorks 2019 Stav: Offline Bodů: 313 |
![]() |
To Buba: Takže vaše rada je. Abych přestal používat můj nejoblíbenější LISP, který umí spojit i entity které se nedotýkají, tím že je spojí a uzavře. To celé na jeden klik.
A použil následující postup.
U entit které se nedotýkají našel mezeru (která je třeba pár tisícin), pak vše ručně opravil a spojil, pak ručně převedl spline na polyline a zakončil to příkazem JOIN.
Na co mít LISP, který to zvládne na 1 kliknutí po zadaní proměnné Fuzz za vteřinu, když to můžu jako osel ručně editovat několik minut
![]() To je čirý masochismus
![]() |
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
TO: rychetsky
Entity sa musia dotýkať.
TO:vbehun Príkaz JOIN vie pripojiť Spline.
Ak sa Spline prevedie na Polyline a použije sa PEDIT/JOIN, tak entity sa dotýkať nemusia.
|
|
![]() |
|
![]() |
JOIN neumí připojit SPLINE - alespoň o tom nevím.
|
|
=^..^=
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Umí Join spojit entity, které se nedotýkají?
O tom pochybuji...
Tento lisp to umí a navíc umožnuje nastavit toleranci mezery. Funkce Fuzz...
|
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
A príkaz JOIN Vám nestačí?
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Na to právě mám ten LISP, akorát do něj stačí přihodit spline s tím dotazem. Přesně jak to píšete.
Pak máte na 1 kliknutí hotovou uzavřenou křivku z téměř jakéhokoli "zvěrstva".
Bohužel v LISPu neumím, tak jsem myslel že by mi někdo mohl pomoci. Upravil rychetsky - 05.říj.2010 v 11:53 |
|
![]() |
|
![]() |
Toto by Autodesk mohl dotáhnout. Když je možné při editaci polyline připojit další křivku, aby dokázal taky připojit entitu spline (po dotazu, zda převést na polyline - třeba se zadanou přesností).
|
|
=^..^=
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Dobrý den Já při rýsování spline používám zcela výjimečně. Používám hodně externích výkresů a občas se stane, že tam spline je. Pokud chci pak vytvořit uzavřenou křivku např. pro šrafy a součástí je spline, tak se mi nevytvoří. V případě Layoutu závodu je mi jedno, jestli má hranice trávníku po převodu ze spline na křivku nějakou odchylku. Není to geodetické zaměření, ale obecný layout. |
|
![]() |
|
vknop ![]() Zasloužilý člen ![]() . Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Stav: Offline Bodů: 181 |
![]() |
OK, tak nakonec přece jen trochu shoda. Jen pro upřesnění. Smysl (pro mě) má především křivka nevyhlazená, kde žádná aproximace nehrozí. Určitě jde vygenerovat křivku, kde bude tolik vrcholů, že rozdíl od splinu bude zanedbatelný, ale pořád je jednodušší spline nepoužít.
|
|
![]() |
|
![]() |
Předpokládám že pokud se v limitním případě bude počet přímkových úseků při náhradě splinu křivkou blížit nekonečnu, pak takováto křivka / polyline bude dostatečně přesná náhrada splinu.
Nicméně je to poněkud nepraktické. Upravil vbehun - 02.říj.2010 v 22:56 |
|
=^..^=
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21970 |
![]() |
Ano, převod na polyline s podobným průběhem je editační volba až u posledních verzí (ale i předtím to šlo - např. pomocí SplineConvert a dalšími postupy). Nicméně podle mně naopak tento převod dělá z matematicky přesně popsané křivky jen určitou aproximaci (zadané přesnosti) - je fakt, že se pak asi lépe kótuje.
|
|
![]() |
|
vknop ![]() Zasloužilý člen ![]() . Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Stav: Offline Bodů: 181 |
![]() |
Veřím, že práce se spliny se s verzemi zlepšuje, ale pořád to neřeší základní vlastnost (a problém) splinu, a to, že nejde identicky nahradit křivkou (rád bych se pletl, kdyby se to už změnilo, ale i tak by to nebyl důvod k pořízení nové verze). My geodeti jsme na ty souřadnice trochu háklivější:-) Proto jsem psal, že (díky této "nejednoznačnosti" splinu) je smazání jediná rozumná operace, resp. tak to bylo myšleno, kdyby to někdo takto nepochopil.
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,271 sekund.