Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.098.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
Lze hromadně srovnat bloky do rastru? |
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | ||
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1252 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zasláno: 7 hodin 19 minut zpět v 16:44 |
|
Musíte trochu číst, Bonavoxi.
Ne, nejsem komik - jenom informace z vás lezou pomalu.
O lámání rukou jsem psal 29.7.2025 18:34 To že šlo o schématický výkres jste naznačil 29.7.2025 21:39 a potvrdil 2.8.2025 11:50 Dne 30.7.2025 19:32 jsem napsal: Není problém kreslit v modelovém prostoru ve skutečném měřítku a pro pohled na zeď nebo půdorys pak zvolit vhodné měřítko výkresového prostoru podle účelu výkresu. Ale to se netýká schématických značek. Myslím pohled nebo půdorys skutečného prvku elektroinstalace. Takže nejsme ve při a vy se neprávem cítíte uražen. Přeji příjemný víkend. |
||
=^..^=
|
||
![]() |
||
Bonavox ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 28.led.2009 Lokalita: Austria Používám: DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT Stav: Offline Bodů: 141 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ano, ve schématickém projektu elektro. Čili absolutní nesmysl. Ale Vy hned víte, že
Jste pane komik. |
||
![]() |
||
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1252 |
|
Záleží na tom, o jaký druh výkresu jde. Není problém kreslit v modelovém prostoru ve skutečném měřítku a pro pohled na zeď nebo půdorys pak zvolit vhodné měřítko výkresového prostoru podle účelu výkresu. Ale to se netýká schématických značek. Myslím pohled nebo půdorys skutečného prvku elektroinstalace.
Upravil vbehun - 31.čvc.2025 v 00:02 |
||
=^..^=
|
||
![]() |
||
|
Architekti vám poposunovali všechny bloky dle skutečnosti (jakože třeba zásuvku chtějí na výkrese přesně XX mm od futer - v jakém výkrese? Ve "schematickém projektu elektro" ? Ta "futra" jsou ostatně rovněž komplikovaná - je to šířka dveřního otvoru nebo vnější hrana zárubně / obložky? Ve schematu by na tom opravdu nemělo záležet. V Revitu je přesné umístění součástí dat prvku.
|
||
=^..^=
|
||
![]() |
||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21958 |
|
Pro zarovnání ("zaokrouhlení") do rastru můžete použít utility Attractor, FixOffGrid nebo univerzální ModDXF - viz příbuzné tipy a Download. U některých entit ale pozor, např. "zaokrouhlený" oblouk nebo elipsa nebo text mezi dvěma body mohou změnit tvar.
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 28.led.2009 Lokalita: Austria Používám: DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT Stav: Offline Bodů: 141 |
|
Jak tomu rozumět "ve skutečném měřítku"? Jakože zásuvku ve skutečnosti širokou 8 cm na výkrese v 1:50 kreslíte o velikosti 1,6 mm? To pak musí být mňamka podle toho něco dělat. Hlavně že to ale je ve skutečných pozicích.
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
|
Já taky nevím. Značka na výkrese je snad 100x větší, než ve skutečnosti, tak moc nerozumím nějakému přesnému pozicování. Nehledě na to, že z výkresu 1:50 stejně nikdo žádnou přesnou pozici nevyčte.
K přesnému pozicování a kótování co vím slouží "projekt interieru", nikoli schematický projekt elektro.
|
||
![]() |
||
|
Já nevím. Kreslíte skutečnost nebo malůvku?
V tomto podporuji architekty - vždy jsem kreslil ve skutečném měřítku a ne "aby to vypadalo". V případě potřeby jsou k dispozici detaily. --- Zní to tvrdě, ale podobným umělcům bych ruce ulámal ...
|
||
=^..^=
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
|
Ach ... tak že mě to nenapadlo hned, se v době AI zeptat AI ...
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
|
Aby výkresy co k čemu vypadaly, tak kreslím v rastru dle měřítka (např. 1:50 = rastr 50).
Teď jsem bohužel narazil na architekty, kteří mi poposunovali všechny bloky dle skutečnosti (jakože třeba zásuvku chtějí na výkrese přesně XX mm od futer; co na tom, že to v tom měřítku na výkrese nebude vůbec poznat). Průšvih je, že mi tím kompletně rozhodili celý výkres, a tím pádem v rastru najednou nejde kreslit (nesedí značky do kabelů, apod.). Není nějaký příkaz, který by všechny bloky posunul do nejbližšího bodu zapnutého rastru? Zkoušel jsem hledat, ale nic moc jsem nenašel.
|
||
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,410 sekund.