Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.093.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Autor | |
kubik ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 03.úno.2007 Lokalita: ČR (VY) Používám: autocad 2006 Stav: Offline Bodů: 1 |
![]() Zasláno: 03.úno.2007 v 16:42 |
Dobrý den, používám AutoCAD 2006 velice krátce a chtěl bych se zeptat jak změním měřítko výkrsu např. na 1:50.
|
|
![]() |
|
zisoun ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 25.pro.2006 Lokalita: ČR (SČ) Používám: AutoCAD LT 2007 Stav: Offline Bodů: 232 |
![]() |
Měřítko výkresu se nastavuje až při tisku. V dialogu tisku-měřítko vykreslování 1mm=50jednotek.Výkres se kreslí 1:1.
|
|
Zisounek
|
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Pro úplnost: výkres kreslíme v Modelu v měřítku 1:1, pro tisk našeho výtvoru na papír používáme Layout (Rozvržení), kde vše potřebné nastavíme.
To kubík: Vy jste patrně samouk, že? Taky jsem tak začínal...jéé, to byly ještě fajn časy... ![]() ![]() ![]() |
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
Systémově je použití rozvržení (layout) samozřejmě správnější. Ale stejně spousta lidí pracuje jen v modelu, jako ve verzi 11. A vono to taky jde.. :-)
|
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
zisoun ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 25.pro.2006 Lokalita: ČR (SČ) Používám: AutoCAD LT 2007 Stav: Offline Bodů: 232 |
![]() |
Taky jsem byl samouk, začínal jsem ve verzi R14 a vše jsem dělal v Modelu včetně tisku a u toho jsem zůstal až do dneška.
|
|
Zisounek
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
Jo, samozřejmě to taky jde (a znám lidi, kteří dělají jen v modelu)......
Rozvržení a výřezy oceníte, až budete dělat z jedné situace několik výkresů s různými viditelnostmi hladin, měřítek, atd. - natož až těch výkresů bude třeba 40 -50
![]() |
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
Plne súhlasím. Ľuďom, čo som vysvetlila polopatisticky čo sú Rozvrženia, tak už pracujú len cez ne. A veľmi to ocenili. (predtým tiež tvrdili, že im stačí Modelový priestor, ale teraz si nevedia vynachváliť)
|
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Já bych teda bez Rozvržení taky dovedl pracovat, ale ta pracnost... (cca. 5-krát větší, než v pouhém Modelu
![]() ![]() |
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
Rostislav Říha ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
na jaké časy to vzpomínáte, dědečku?:) ...vždyť výkresový prostor existoval už v autocadu 12! ... já teda nikdy nic nepřepočítával:)
|
|
Rostislav Říha
|
|
![]() |
|
![]() |
...no přece na R10, kluku ušatá!
![]() |
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
hmmm:)....a do ktereho hospicu se k Vam chodi na navstevy?:)
|
|
Rostislav Říha
|
|
![]() |
|
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
To zase prr. Já jsem zažil i rel.9 a furt se ještě ohlížím za holkama.
Akorát už si občas nemůžu vzpomenout, proč...
|
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
No, tak se prvotní tazatel zase určitě diví, co jeho dotaz rozpoutal
![]() Ale abych si jako pamětník taky přisadil ......
R9 jsem nezažil, ale R10 ano, (a -sát mi ještě není) a bylo to tenkrát docela dobrodružství do acadu pronikat s malým sešítkem A5.
R12 už možná měl "výkresový prostor" , ale ten byl prakticky na nic....
R14 (nebo už R13?) měl možnost už více výřezů v jediném výkresovém prostoru a možnost nastavení viditelnosti hladin, ale ta příšerná doba regenerace při přepínání ...
R2000 jsem vynechal, ale největší vymožeností R2000i podle mne byly právě záložky s rozvrženími
Takže p. Ferdinanda naprosto chápu
![]() |
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
To: RR
Pridávam sa k dědečkum. A predsa ešte nie som babička :-)
Záleží kedy ste sa stretol prvý krát s AutoCADom. Ja ešte na škole, a tak si tiež pamätám dosovské verzie AutoCADu. Nehovoriac o časoch na strednej, keď ešte Windows neboli. Ak ste začal s AutoCADom až po škole, tak sme podobný ročník. A tiež nie ste děda.
|
|
![]() |
|
Mrázek ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 05.říj.2004 Lokalita: ČR (LB) Používám: Inventor 2018, AutoCAD 2018, Vault Pro 2018 Stav: Offline Bodů: 1199 |
![]() |
Pánové, konec předhánění, se vší skromností konstatuji, že své první školení ACADu jsem absolvoval na verzi 2.6. Pravda -sát už mi je, ale ne zas tak dlouho.
Ale zpět k měřítku. Určitě by se nějaká historická diskuze k tomuto tématu v archivu našla. Ale jak už bylo řečeno hned na začátku - je doporučeno kreslit 1:1. Ale tak úplně nesouhlasím, že se měřítko rozhodne až při tisku, protože minimálně by to člověk měl mít rozhodnuto kvůli tomu, že měřítku musejí být přizpůsobeny velikosti textů, noremních značek, razítek a rámečků. Profesní nadstavby , resp. profesně zaměřené verze to řeší přímo - mají nastavení měřítka. U holého ACADu to řídí systémová proměnná DIMSCALE. A právě pokud si ještě vzpomínám na dobu, kdy jsem tyto problémy řešil přes systémové proměnné, tak se dost blbě aplikuje změna měřítka zpětně. Ale dnes to asi jde přes kótovací styly. Nevím přesně - v ACADu již prakticky nedělám.
|
|
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s. AIP 2018, ACADM 2018, Vault Pro 2018 |
|
![]() |
|
pavelstyl ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD Mech 2025, SolidEdgeE 2025 Stav: Offline Bodů: 226 |
![]() |
No tak já taky ...
Na průmyslovce jsem se poprvé setkal s AutoCADem verze 6 (možná se to označovalo jako 2.6), byl to předchůdce verze 9. Šel spouštět i z diskety.
Moc mě mrzí, že jsem tu disketu někde ztratil. Hrozně rád bych ho ještě alespoň jednou viděl ...
Pavel Štyl
|
|
![]() |
|
Mrázek ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 05.říj.2004 Lokalita: ČR (LB) Používám: Inventor 2018, AutoCAD 2018, Vault Pro 2018 Stav: Offline Bodů: 1199 |
![]() |
Jo - to co jsem psal, pochopitelně platí pro řešení v modelovém prostoru. Výkresový prostor to vše řeší svými prostředky.
|
|
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s. AIP 2018, ACADM 2018, Vault Pro 2018 |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
|
Rostislav Říha
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,711 sekund.