Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21979 |
![]() Zasláno: 29.kvě.2005 v 10:20 |
Asi nelze automaticky rozlišit, který z obou možných oblouků (daných 2 body) je ten správný, takže DIMARC se teď zeptá, kterou délku chcete vepsat (1./2./Kratší). Stáhněte si zaktualizovanou verzi na Download.
|
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Na pořadí výběru dvou bodů (=začátek a konec oblouku) nezáleží, je to vždy stejné: napíše tam doplňkovou a ne tu změřenou délku. |
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2578 |
![]() |
Tak nevím zkoušel jsem to teď narychlo na 11 obloucích, z toho jeden byl přesně podle Vašich údajů. 10x ukázal Dimarc správné hodnoty, pouze v jednom případě špatnou - hádejte, u kterého oblouku ... Tuhle utilitku jinak používám dost často - i když spíše na odměřování po oblouku, než pro přímé kótování - a docela dost jí věřím. Ukazuje se mi vždycky hodnota podle výseče, ve které se s kurzorem pohybuji |
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21979 |
![]() |
Náš DIMARC je triviální aplikace (ve verzi A2006 už je stejnojmenný vnitřní příkaz) - při měření na oblouku/kružnici jsou vždy dva možné úhly (zde přepočtené na délku obvodové výseče), myslím, že záleží na pořadí (směru) ukázaných bodů, ale nebyl by problém upravit to např. na použití menšího z obou výsledků. |
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Ano, bylo to v té mezeře. Nyní už je to OK. Ale... ...zajímavé je, že když kótuji tentýž oblouk dvěma různýma jinou metodama, pokaždé dostanu jinou hodnotu délky - když použiju DIMARC.lsp, udává větší vzdálenost než když použiju KOBL.lsp. Příklad: Nakreslen 1 oblouk, zjištěn Command: _list 1 found pak Command: kobl ... Specify rotation angle of text <336.57>: -23.43349974471955 ... vloží Dtext "139.53" na nakreslený oblouk (správně). Oproti tomu Command: A přepíše Mtext kóty na hodnotu "223.02" (špatně Mně se zamlouvá spíš DIMARC, protože se to chová přeci jenom jako kóta (=je to jediná entita), a nejsou to pouze narýsované čáry s textem. Otázky : 1. Proč udává DIMARC jinou hodnotu než je ta změřená Aha, teď vidím, že to tam háže vždy a jenom DOPLŇKOVÝ úhel. Tak to je špatné 2. Lze nějak přepočítat v DIMARC, aby respektovala tu správnou (změřenou) hodnotu délky v (mm) tak, jak tomu je v KOBL
Upravil Ferdinand |
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
Znova jsem si Dimarc odzkoušel a nechápu, čemu se divíte. Zkuste si postup, který program dělá ručně. Příkaz: _dimangular Zadejte vrchol úhlu: stř z Zadejte umístění oblouku kótovací čáry nebo [Mtext/Text/úHel]: Prostě je to úhlová kóta s přepsanou hodnotou. Chodí to bezva, akorát to u malých úhlů nekótuje podle normy. Můj program ano. (Vynášecí čáry u malých úhlů - nevím už do kolika - mají být rovnoběřné s osou úhlu)
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2578 |
![]() |
Mechanismus utility neznám, ale používám ji velmi často a bez problémů. A protože v 90% případů kreslím v gradech a nikoliv ve stupních, tak se mi v obou Vámi uváděných závorkách objevuje číslo s "g" na konci a dosud jsem si toho proto moc nevšímal. Takže jak jsem v rychlosti vydedukoval, číslo v závorce Enter dimension text <84.74>: 236.65 znamená nějaký úhel (možná natočení textu)
zatímco Dimension text = 84.74 je středový úhel výseče, dané měřenými body a středem oblouku. Vše je asi v desetinných stupních, proto se to snadno splete s délkovými mírami |
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
na tom tlačítku mám ověřěné: ^C^C_-LAYER;S;koty;;_-COLOR;bylayer;_pedit;\;;_area;o;@;_exp lode;@;_dimangular;@;_text;$M=$(RTOS,$(GETVAR,perimeter),2 ,2); Dimarc.lsp jsem zkoušel a chodil mi. Protože už jsem ale v té době měl svůj prográmek, zůstal jsem u něj. Nepochopil jsem, jaký máte problém s Dimarc - dá Vám správnou kótu, nebo ne? Postup je jasný - použije se kóta úhlu a změní se číslo na délku oblouku. Upravil Seiner |
|
![]() |
|
Pepa ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 05.říj.2004 Lokalita: ČR (LB) Používám: LT 2014 CZ Stav: Offline Bodů: 445 |
![]() |
nemáte před tím GETVARem mezeru? Nesmí tam být, pak to vrací getvar)??
|
|
![]() |
|
![]() |
No, zkoušel jsem utilitu DIMARC.LSP. Proběhlo tohle: Command: dimarc Sice napíše správnou délku 236.65, ale proč anebo odkud je tam ta hodnota 84.74 Bohužel, tip pro tlačítko (už nevím, od koho to bylo) ^C^C_pedit;\y;;area;o;@;_explode;@;_dimangular;@;_text;$M=$( getvar,perimeter); nefunguje, poněvadž jako text kóty napíše GETVAR)??
|
|
-FerTh-
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,383 sekund.