ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.092.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoJednotky

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Kroupík Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 09.kvě.2005
Lokalita: Czech Republic
Stav: Offline
Bodů: 175
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Jednotky
    Zasláno: 03.říj.2005 v 13:56

Mam problem, drive jsme pracovali v Microstationu a tomu v podstate bylo jedno v jakych jednotkach pracuji, zda metry ci milimetry... Dam priklad...kreslim pudorys, tudiz v milimetrech...kdyz chci nakreslit metr napisi 1000, pak se ale rozhodnu ze ten vykres chci dal kreslit v metrech(situace), tak jsem prehodila jednotky na metry a dal jsem metr kreslila napsanim 1...vykres se nemusel zmensovat ani nijak upravovat...ale zaboha nemuzu prijit na to jak to udelat v autocadu bez toho abych to musela 1000x zvetsit ci zmensit. Poradi mi nekdo?

Kroupík
Zpět nahoru
SWISSS Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 05.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Bodů: 137
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2005 v 13:58

nedivim se, ze na to nemuzete prijit - ono to totiz nejde.

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21898
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2005 v 13:59

V CAD aplikacích se obvykle kreslí v bezrozměrných jednotkách (tedy v jakýchkoliv jednotkách si usmyslíte) a vztah ke skutečným jednotkám se určí až zadáním měřítka při vykreslování (popř. při kótování).
"Přepínání" myšlených jednotek během kreslení je dosti neobvyklé.

Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Kroupík Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 09.kvě.2005
Lokalita: Czech Republic
Bodů: 175
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2005 v 14:52

Vim jakym zpusobem se kresli v Cad systemech, nicmene microstation ac  ma spoustu jinych chyb mel toto vyreseno velmi proste a elegantne.Je to skoda protoze vznikaji velke probemy pri kresleni v souradnicich... potrebuju mit provazany vykres s geodetama, situaci apod. Pro microstaion to problem nebyl, tak proto se po teto fukci ptam. Velice casto potrebuji prenaset z pudorysu v (milimetrech) do situaci(v metrech) a tohle mi to dost komplikuje...zvlast kdyz si nektere profese kresli v metrech jine v milimetrech...ach jo, tak dik za snahu.

Kroupík
Zpět nahoru
SWISSS Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 05.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Bodů: 137
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2005 v 15:02
musite naucit profese pracovat podle vasich predstav a zadani:). Ale je mozne kreslit pudorys v mm a situaci v jtsk - do situace vlozite xrefem pudorys s meritkem 0.001.
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2022
Bodů: 2574
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2005 v 15:58

Souhlasím s p. SWISSSem

Podle nápovědy by to obdobně při vkládání bloků mělo fungovat s pomocí volby měřítka jednotek při vkládání v dialogu "Jednotky".

Ale mám takový neblahý pocit, že to nefunguje, jak nápověda říká - např. jsem měl ve výkresu i vkládaném bloku nastaveny metry a přesto se blok vložil 25x větší, anebo jsem měl v základním souboru stopy (což jsem zjistil později - nevím, proč zrovna stopy) a vkládaný blok v metrech - a sedlo si to s měřítkem 1 přesně na sebe.

PS. A ohřeju si ještě jednu polívčičku  v rámci osvěty   na téma stavařských jednotek - a NECHCI tím rozviřovat diskusi na toto téma.

Nejhorší je, když se podklad (geodeti, státní správa, ortofoto, apod) zvětší 1000x (nejlépe od nějakého obecného nezapamatovaného bodu) a případně se ještě okolo jiného neurčeného bodu pootočí o neurčený úhel (aby to ladilo s formátem papíru). To už se s tím pak nic neudělá

Pro nás "venkaře" je totiž dodržování JTSK naprostou nezbytností

Naštěstí už začíná být dost takových, kteří (když už jsou zvyklí mít všechno v milimetrech) - zvětší si výkres s počátkem v bodu 0,0 - to už si vyhovíme. Tímto jim děkuji a doufám, že jich bude přibývat

J. Mantlík

Zpět nahoru
Pepa Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 05.říj.2004
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
LT 2014 CZ
Bodů: 445
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2005 v 16:09
Původně odeslal(a) Mantlík Mantlík napsal(a):

Nejhorší je, když se podklad (geodeti, státní správa, ortofoto, apod) zvětší 1000x (nejlépe od nějakého obecného nezapamatovaného bodu) a případně se ještě okolo jiného neurčeného bodu pootočí o neurčený úhel (aby to ladilo s formátem papíru). To už se s tím pak nic neudělá

Pro nás "venkaře" je totiž dodržování JTSK naprostou nezbytností

Naštěstí už začíná být dost takových, kteří (když už jsou zvyklí mít všechno v milimetrech) - zvětší si výkres s počátkem v bodu 0,0 - to už si vyhovíme. Tímto jim děkuji a doufám, že jich bude přibývat

No, když na výkrese zbyde alespoň jeden popsaný "křížek", tak to ještě dá vrátit zpátky..
Jinak se snažím kolegy dokopat k tomu, aby situace nechávali v metrech, protože když se dělá zpětně vytyčovák, je to pakárna
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21898
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.říj.2005 v 21:07
Původně odeslal(a) Kroupík Kroupík napsal(a):

Vim jakym zpusobem se kresli v Cad systemech, nicmene microstation ac  ma spoustu jinych chyb mel toto vyreseno velmi proste a elegantne.Je to skoda protoze vznikaji velke probemy pri kresleni v souradnicich... potrebuju mit provazany vykres s geodetama, situaci apod. Pro microstaion to problem nebyl, tak proto se po teto fukci ptam. Velice casto potrebuji prenaset z pudorysu v (milimetrech) do situaci(v metrech) a tohle mi to dost komplikuje...zvlast kdyz si nektere profese kresli v metrech jine v milimetrech...ach jo, tak dik za snahu.

Jak psal pan "SWISSS" - zkombinování výkresů ve dvou různě chápaných "jednotkách" je snadné přes Xref nebo blok. Pro souběžnou práci ve více různých jednotkách pak můžete použít rozvržení (výkresový prostor). Microstation používá jiný (trochu svázanější) koncept nastavování jednotek, ale uživatelské možnosti jsou v tomto obdobné.
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 9796:VIPiLogic pravidlo pro úpravu formátu exportovaných parametrů.
Tip 4877:VIPHromadné přenastavení jednotek ve všech DWG výkresech (nesprávné měřítko vkládání).
Tip 1609:VIPBěhem práce v AutoCADu a ADT3 se mi jednotky samy přepínají na palce! Jak tomu jednoduše zabránit nastavením?
Tip 5338:VIPAutomatický atribut s hodnotou souřadnice přepočtenou koeficientem (aritmetický výraz v textovém poli).
Tip 13206:Prohlížeč v Autodesk Docs mi zobrazuje nesprávné jednotky.
Tip 6448:Zadávání rozměrů v palcových jednotkách.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,227 sekund.