Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
Stránka <12 archiv |
Autor | |
Kubeczka ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD 2018, Inventor 2018 Stav: Offline Bodů: 141 |
![]() |
Zdravím. Předně si musíte v Helpu přečíst a nastudovat, jak se pracuje s USS, čili uživatelským souřadným systémem, pak se spřátelit s příkazem Oko, který umožňuje pohled na Vaší práci z různých úhlů (bohužel v AutoCADu není nástroj Orbit, pomocí kterého byste točil modelem). Pak ješte nastudovat příkazy pro tvorbu 3D těles v AutoCADu, jako je vysunutí, rotace, odříznout, průřez. Při dobré vůli a velkém nasazení by se Vám mohlo podařit vytvořit něco ve stylu "retro", tedy kolem IWW (1. světová), kde by stačilo vytáhnout profil křídla bez zúžení, k němu přidat hranatý trup, vytáhnout jednoduchou výškovku a směrovku, kola vytvořit rotací (táhnout a rotovat musíte uzavřené 2D křivky, které budete mít v aktuálním USS) atd. Obávám se, že na Webu byste asi těžko něco takového našel. Tvořit 3D model v AutoCADu je docela "ujetá" myšlenka. Jo, tak jenom vytvořit drátěný model - čili profily v jednotlivých řezech, to beru. Jinak dnes už 3D jenom v Inventoru nebo Mechanical Desktopu, či jiných 3D CADech, kde jsou opravdové 3D nástroje.
|
|
![]() |
|
Martin Madaj ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
ARKANCE support ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 05.lis.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: Vždy aktuální verze Stav: Offline Bodů: 310 |
![]() |
Dobrý den,
celkem nechápu k čemu potřebují informatici rovnou kreslit ve 3D... a ještě k tomu letadlo. K tomu, že není v ACADu orbit: je od verze 2000, jestli se nepletu. Možné řešení tvorby jenom stručně (pro namodelování trupu pomocí ploch), špatně se to takto popisuje: - v jediném pohledu si nakreslit všechny potřebné profily (stačí jenom polovina letadla), které budou tvořit trup (při kresbě se budou překrývat) - potom profily vybírat po jednom a měnit ve vlastnostech jejich "Center Z" souřadnici (pokud se jedná např. o obloukové profily) - jako byste přes sebe nakreslil např. 2 oblouky a jeden z nich přesunul v Z o urč. vzdálenost (ve 3Dorbitu to půjde vidět) - jednotlivé koncové body dvou profilů spojit (=> část trupu se bude skládat z minimálně 4 segmentů) - z panelu Surfaces (plohy) použít poslední volbu (Edge Surface) a vybrat A takto pokračovat všude. S velkou pravděpodobností ale bude stejně nutné použít upravy USS. |
|
M.M.
|
|
![]() |
|
prochaska ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 04.kvě.2005 Lokalita: Czech Republic Stav: Offline Bodů: 81 |
![]() |
Náhodou AutoCAD je první program, který mě po dvaceti letech práce v IT přiměl podívat se do příručky :-) (když nepočítám referenční údaje) A na ty asociativní šrafy jsem náhodou také narazil, ba dokonce jsem tam něco podobného hledal. Ale stejně to nedělá to co bych si představoval :-( |
|
Aleš Procháska
|
|
![]() |
|
Kubeczka ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD 2018, Inventor 2018 Stav: Offline Bodů: 141 |
![]() |
Za ten Orbit se omlouvám. Používám ho v Mechanical Desktopu běžně, ale v AutoCADu kreslím ve 2D.
|
|
![]() |
|
prochaska ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 04.kvě.2005 Lokalita: Czech Republic Stav: Offline Bodů: 81 |
![]() |
Ještě mě napadá, že bych se mohl vlastně zeptat - sice jsem původně nechtěl otravovat triviálními dotazy, ale: udělal jsem obdélník s dvěma příčkami (rectangle a dvakrát line), mělo to představovat příčný řez nějakým prstencem. Zkusil jsem asociativní šrafy a aj, ony se asociativně nechovaly. Co jsem udělal špatně? |
|
Aleš Procháska
|
|
![]() |
|
Martin Madaj ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
ARKANCE support ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 05.lis.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: Vždy aktuální verze Stav: Offline Bodů: 310 |
![]() |
Chovají se asociativně. Můžou za to ty úhlopříčky. Pokud protáhnete roh obdélníku tak, že mezi obdélníkem a úhlopříčkou vznikne mezera, šrafy se nezmění - neví jak.
|
|
M.M.
|
|
![]() |
|
SWISSS ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 05.dub.2005 Lokalita: ČR (JM) Stav: Offline Bodů: 137 |
![]() |
jestlize zadate srafovanou oblast vyberem objektu (vybrat obdelnik), tak se chovaji asociativne, pokud ale zadate srafovanou oblast bodem, tak ne. Pokud trvate na vyberu bodem, musite srafovanou oblast vybrat pred kreslenim uhlopricek. - zkouseno v ADT 2004. |
|
![]() |
|
![]() |
jj, k tomu jsem dospěl. Těmi příčkami jsem ale myslel čáry rovnoběžné s jednou z hran obdélníka, jako když mám řez válečkem s dírou v ose - mezi nimi tedy šrafování být nemělo. Co s tím? Musím ten obdélník zrušit a nakreslit z více čar? Mám si zvyknout to tak dělat vždycky nebo je nějaký lepší obecný postup? |
|
Aleš Procháska
|
|
![]() |
|
SWISSS ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 05.dub.2005 Lokalita: ČR (JM) Stav: Offline Bodů: 137 |
![]() |
ze jsem tak smely, co chcete s tim obdelnikem delat, ze potrebujete asociativni srafy? Jestli zvetsovat, resp zmensovat ve smeru pricek, tak doporucuji oznacit vic uzlu najednou (2 vrcholy obdelniku a koncove body pricek, ktere lezi na hrane obdelniku) a posunout. |
|
![]() |
|
![]() |
Navrhoval jsem hřídel s dírou v ose ale ještě jsem nevěděl jak má být tlustá a jak dlouhá, to mělo vyjít až z ostatních součástek. Proto jsem ji potřeboval různě rozšiřovat a protahovat. Nakreslil jsem ji v řezu, čili základ byl obdélník. Ty modifikace bych chtěl dělat přesně jak popisujete, ale nějak se mi to nedařilo. |
|
Aleš Procháska
|
|
![]() |
|
![]() |
Zkuste zvetsovat nejdriv jednim smerem a pak druhym. Taky jsem vypozoroval, ze kdyz chci zvetsovat obdelnik kolmo na pricky se zachovanim stredu (otvoru) - nesrafovane casti, tak musim nejdriv zvetsit a pak posunout pricku, zatimco pri prodluzovani obdelniku ve smeru pricek, musi byt vybrane vse - obdelnik i koncove body pricek. Doufam, ze to nezni moc zmatene.. P.S. jeste me napadlo, ze by to mozna slo pres dynamicke bloky, ale bohuzel ADT 2006 jeste nemam, takze nemuzu potvrdit.
Upravil SWISSS |
|
![]() |
|
![]() |
Vypadá to rozumně, zkusím to takhle, dík. |
|
Aleš Procháska
|
|
![]() |
|
jmac ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 16.kvě.2005 Lokalita: Czech Republic Stav: Offline Bodů: 4 |
![]() |
Zdravim vas, sice k modelovani letadel pouzivame Unigraphics, ale i tak si myslim, ze model letadla je na hodinku i v acadu. Nejprve vytvorte trup treba pomoci trech kruznic pres ktrere protahnete plochu bud primkovou na dvakrat nebo zkrz krivky najednou (asi v jedne tretine by mel byt nejsilnejsi a ke konci zuzen, proto bych udelal stredni kruznici v jedne tretine a o neco vetsi). Pak si vytvorte profil (rez) kridla na konci a u trupu a opet udelejte Ruled plochu (primkova plocha). To same s vyskovkou a kormidlem. Prechody se zaobly a je to hotove. Letat nebude ale jako model postaci :-) |
|
![]() |
|
Kotlaba ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: ČR (SČ) Používám: už žádné Stav: Offline Bodů: 388 |
![]() |
Sveho casu jsem zaskakoval na jedne nejmenovane VOS elektrotechnickeho zamereni za ucitele, co mel studenty naucit kreslit v AutoCADu (tehdy R11). V prvni hodine se studenti shodli, ze jako elektrotechnici pracovat s AutoCADem nepotrebuji a ucit se to nebudou. Jejich tridni je v tom vicemene podporil. Nejste nahodou take takovy student?
|
|
![]() |
|
george ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 06.kvě.2005 Stav: Offline Bodů: 9 |
![]() |
Čekal jsem happyend |
|
![]() |
|
george ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 06.kvě.2005 Stav: Offline Bodů: 9 |
![]() |
Ale abych pomohl našemu prosebníkovi. 3D modelování v Acadu je slušně popsáno v jakékoliv "učebnici pro střední školy - Autocad xxxx" od Fořta a Kletečky. Najdeš tam i inspiraci na to letadýlko. O práci s uživatelský souřadným systémem si přečti radši dvakrát. Bez toho se neobejdeš a je to právě ten důvod, proč bych Acad pro 3D nikdy nevolil. Další důležitá rada: na autobus začni spěchat už doma |
|
![]() |
|
orlik ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 25.lis.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autocad Mechanical 20104 Stav: Offline Bodů: 111 |
![]() |
I kdyz v Autocadu pouzivam jiz vytvorene vykresy na me programy pro CNC, musim obcas neco dokreslovat. Souhlasim s tim, ze pracovat v A. ve 2D je velice jednoduche(bez nejakych nadstaveb MechSoft) a i ovladani uchazejici. Pozastavuji se nad napadem kostruovat v A. model letadla ve 3D. Chce to velkou predstavivost a nemoznost ovladani prostoru bez pouziti povelu ORBIT (abr se neztracelprostor) - jen mysi (koleckem, mysitkem) se mi zda uhozene. Mel jsem moznost zkouset vytvaret modely (i drataky) v Rhinoceru, ktery neni znamy ve svete jako A., ale dela se v nem dobre prostor - naproti tomu nema druhy car, tloustky. Doporucuji, pokud na tom nezalezi jestli to umim, ci ne, vytvorit model letadla v nejakem jinem, vhodnejsim programu a vyexportovat do DWG nebo DXF a ulozit.
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka <12 archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,406 sekund.