ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.097.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoBudoucnost CAD

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
dusek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 09.lis.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor 2014
Stav: Offline
Bodů: 901
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Budoucnost CAD
    Zasláno: 08.úno.2012 v 13:28
Dobrý den,

je nějaký přepoklad kam se bude kreslení a modelování v CAD aplikacích ubírat v následujích letech? Jaké budou požadavky na konstruktéra za 10, 15, 20 let?

Díky
V.D.
Václav Dušek
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6206
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.úno.2012 v 11:36
Dobrý den,

zajímavý dotaz na který asi hned nenajdeme odpověď, neboť nikdo z nás nevlastní křišťálovou kouli a ukáže spíše čas. Pokud ale člověk občas zabrousí a sleduje vývojářské snahy nebo nové technologie, pak si může udělat vlastní úsudek (např. Autodesk Labs). 

Milé je sledovat vývoj prostorového modelování pomocí holografie, rozmach 3D tisku, rapid prototypingu atd.

Co se týče požadavků na konstruktéra, tak tady je to těžké. S přibývajícím odstupem od ukončení studií sleduji, že je hodně lidí co umí ovládat software, spoléhá na něj, ale nechtějí rozumět konstrukci, což je dle mého špatně a bude tak hodně poznat odchod generace zkušených.

Jinak zajímavým a v zahraničím již běžným jevem je vznik nových oborů jako BIM manažer/správce/technik. Nu, třebas si i u nás časem firmy uvědomí, že tato pozice není výdajem navíc a pro budoucí rozvoj firmy jako takové hraje nezanedbatelnou roli. Zatím tuto práci (až na výjimky) dle mého zastávají fandové CADaři, kteří tuto činnost dělají povětšinou nad rámec svých povinností a přitom z toho profitují všichni ;).

PS: Až teď jsem si všiml, že jste strojař a můj příspěvek se váže spíše ke stavařině. Omlouvám se.

Upravil PepaR - 10.úno.2012 v 11:45
Zpět nahoru
Serpo Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 22.čer.2006
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD 2014, Civil 3D 2014
Bodů: 132
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.úno.2012 v 11:57
Tak táto otázka ma trápi už roky a musím konštatovať, že ako riaditeľa vodárskej projekcie, ktorá sa pred 6-timi rokmi nechala nahovoriť na Civil, ma progres konkrétne tohoto produktu veľmi neuspokojuje. Napriek tomu, že sme na Civil nezanepvreli a intenzívne v ňom pracujeme, boli nám v roku 2006 sľúbené také veci, že som sa radoval. Bohužial skutek utek a ako to sledujem, "potrubarina" sa nevyvíja a ani sa asi veľmi tomu nechcú v Autodesku venovať. Aj napriek tomu, že je Civil prezentovaný ako "cestársko - vodársky" pre návrh napr. cestnej kanalizácie je nepoužiteľný.
Serpo, AutoCAD 2014, Civil 2014
Zpět nahoru
dusek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 09.lis.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor 2014
Bodů: 901
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.úno.2012 v 13:06
Díky za odpověď, vůbec nezáleží na tom kdo je strojař a kdo stavař. :-)

Otázku jsem myslel tak, že před 20 lety potřeboval konstruktér rýsovací prkno, tužku, pravitko a logaritmické pravítko. Vývoj šel ku předu a dnes konstruktér pracuje na počítači s myší, v 2D nebo 3D programu, kdy mu k ovládání stačí nějaké základní znalosti počítače. Tak co bude potřebovat za třeba dalších 20 let.

Mám před sebou ještě dejme tomu 30 let praxe a přemýšlím jakým směrem se vydat, abych třeba za 10, 20 let byl stále konkurenceschopný.

Dle mého se kreslení postupně přemění v takové jednoduché programování, resp. kdy konstruktér bude potřebova znalost základních programovacích jazyků. V mnoha případech se toho dá využívat již dnes, jen to není nutnost. Předpokládám, že za 20 let už nebudeme pracovat na dnešních stanicích, ale bude to něco jak vy říkáte holografické.
Václav Dušek
Zpět nahoru
Mrázek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 05.říj.2004
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
Inventor 2018, AutoCAD 2018, Vault Pro 2018
Bodů: 1199
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.úno.2012 v 14:38

Já mám těch 30 let praxe za sebou. Takže jsem prošel jak tím prknem, tak trnitým nástupem 2D počítačového konstruování, nyní (po taktéž trnitém přechodu) pracuji ve 3D systémech včetně Catie.

Podobnými myšlenkami jako vy jsem se zabýval začátkem 90. let, kdy se začínalo ve větším měřítku konstruovat na počítači. Bál jsem se, že jako konstruktér s 15letou praxí ale bez znalosti CAD mě běham pár let "převálcují" mlaďoši s perfektní znalostí CAD. Vzhledem k tomu, že jsem měl vždy k výpočetní technice blízko, vrhnul jsem se tedy s chutí do využívání CAD a pokud tady píšu o "trnitých cestičkách", tak se jedná především o prosazení moderních přístupů ve firmách, kde je mnohdy velmi konzervativní myšlení (přiživené malým zájmem o moderní technologie, redukovaným na otázku "co to bude stát").
Resumé - moje cena je v tom, co mám v hlavě, jaké zkušenosti jsem získal při konstrukci řady různorodých zařízení. Přínos nových technologií je především v efiktivitě konstruktérské práce a v rychosti zhmotnění myšlenek. Problém zvládnutí nového CAD je pochopitelně individuální, ale pro většinu technicky myslících lidí zanedbatelný. Takže bych se moc netrápil tím, co bude za 10,15 nebo 20 let, ale spíše se snažil s příchodem nových technologií "nezaspat" a postupně se (pochopitelně v rámci toho, co umožní zaměstnavatel) naučit je využívat.
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
AIP 2018, ACADM 2018, Vault Pro 2018
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21952
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.úno.2012 v 15:29
Lehká znalost programování (makra) se pokročilému uživateli bude určitě hodit. Více se CAD bude dotýkat simulací, vizualizací, internetové komunikace, 3D importů, 3D zobrazení a tisku, mobilních zařízení a provázání s jinými firemními systémy.

Ale profesní znalosti budou pořád to hlavní. Ten počítač je pořád jen jakási lepší (řekněme: o hodně lepší) "lopata" - sám nic nevymyslí.
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Buba Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 05.říj.2005
Používám:
AEC Collection
Bodů: 1692
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.úno.2012 v 15:47
Súhlasím úplne so všetkým, čo tu bolo povedané a zdôrazňujem, že skutočne profesijná odbornosť je v zamestnaní prvoradá z dvoch dôvodov:
1. Vývojári SW sú nútení, ak chcú aby sa ich produkt dobre predával, navrhovať užívateľské rozhranie, tak aby na ňom vedel pracovať aj pomaly počítačový analfabet. (Toto si názorne uvedomíte, keď zaškoľujete asistentky, alebo ekonómky, ktoré sú špičkové v ekonomike, ale nemôžte od nich chcieť, aby boli súčasne technicky zdatné)
2. Dobrý odborník sa ľahko naučí využivať techniku používaním v praxi a nie školeniami. Ak nie, tak si nájde nejakého asistenta - kresliča (veľakrát študent), ktorý mu bude za pár peňazí prekresľovať jeho myšlienky a poznatky.
V strednom veku zvyčajne praxou zvládate oboje a keď budete starší a dobrý odborník (pozícia manažéra projektu), tak si Vás firma nepustí a rada Vám pridelí niekoho. Alebo budete mať vlastnú firmu a zamestnanci Vám Vaše vízie veľmi radi spracujú.

Pozor na súčasný trend odbornej neznalosti. Stále častejšie riešime potom negatívne následky, ľudí ktorý projekt odniekiaľ okopčia bez rozmyslu a odborných vedomostí.
Zpět nahoru
EuroTec Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.říj.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor 2016
Bodů: 299
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.úno.2012 v 21:54
Velice zajímavé téma. Podle mého názoru musí být jakýkoli dokonalejší CAD systém pouze nástrojem (jakýmsi lepším rýsovacím prknem), jinak půjde řemeslo do "řiti". Samozřejmě základy programování budou patřit k základům gramotnosti - vždyť i my jsme se učili před 25 lety programovat ve fortranu. Na druhou stranu - to co dokázali namalovat naši dědové před cca100lety - to byla nádhera. To bylo malé umělecké dílo. Dnes mohu konstatovat, že i za moje výtvory se mnohdy stydím, protože obsahují spoustu nedokonalostí (čím menší firma tím huře). Na druhou stranu dokonalá technická dokumentace stojí čas (peníze). to je riziko úpadku profese.
Prodobrého odborníka by neměl být  (nemůže být) problém naučit se velmi dobře ovládat svůj pracovní nástroj (CAD systém = lepší rýsovací prkno).
Kdysi jsem žertoval, že místo tiskárny bude jakýsi 3d zhmotňovač, a vyleze z něho celý stroj, a pak si teprve budu muset dat pozorna chyby. Dnes při existenci 3d tiskáren pochybuji o tom jesti to byl žert.  
Milan Denk

EuroTec JKR
Zpět nahoru
pajo5 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Používám:
APDSU2015
Bodů: 119
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.úno.2012 v 23:30
Buducnost? Tazka tema.
Od roku 1988 som si myslel, ze sa poriadne naucim robit v CADe napr. AutoCAD
Potom som ho zacal ucit starsich konstrukterov - pracu v 2D.
Neskor 3d v ACADe a Mech.Desktope.
Neskor som zacal ucit Inventor - hlavne prechod do 3Dmodelovania.
Myslem som si ,ze za 2O rokov uz bude kazdy konstrukter ovladat pracu s CADom a vediet co moze od neho cakat.
Ake bolo moje prekvapenie, ked som narazil na riadiacich ludi v konstrukci, ktory nemaju v dnesnej dobe ani sajn o CADoch a este ich chcu riadit. Je dobre byt dobrym konstrukterom, ale treba mat vedomosti aj o tom, co pocitac umoznuje. Predstava,ze na pocitaci sa da oblbovat, tak ako na rysovacej doske je scestna. Proste matematicky model nepusti. Tuskou sa dalo vselico domalovat od ruky, ale v parametrickom modely to proste nejde.

Takze buducnost - musi sa vymenit generacia konstrukterov - musia vediet aj konstruovat aj robit v CADoch.
Ale mozno sa vratime k rysovacim doskam - aspon pri prvotnych navrhoch...
Zpět nahoru
Radim Cech Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Autodesk Civil 2020
Bodů: 848
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.úno.2012 v 12:05
Zdravím a pozorně sleduji.
CAD by měl být vždy "jen" nástroj pro projektanta, který mu "usnadňuje" práci. On za Vás nikdy nic nevymyslí, ale "pomůže" realizovat Váš záměr.
Ale možná přijde doba, kdy bude umět "přečíst" myšlenky projektanta a ty zhmotnit aniž bychom museli "tahat čáry po obrazovce".
CAD systém ale s přibývajícími roky přináší bohužel negramotnost projektantů umět se vyjádřit jen tužkou na papír, což je mnohdy velmi důležité při konzultacích, na stavbě, při vysvětlování detailů, při tvorbě koncepce.
Je ale pravda, že někdy se už taky jen podpisuji na výkresySmile
R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
pajo5 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Používám:
APDSU2015
Bodů: 119
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.úno.2012 v 13:39
Este jeden postreh:
volakedy, ked otec projektoval, tak nakreslil vykres ceruzkou na rysovacej doske a jeho kreslicka to potom prekreslila v tuzi na pauzak. / dobra kreslicka obkreslila aj vlas... /
Potom sa funkcia kreslicky zrusila.

Teraz sa mi zda, ze niektori mladi inzinieri , sluzia ako tie kreslicky, lebo starsi skuseni inzinieri uz nie su schopny nakreslit vykresy... chybaju totiz tie rysovacie dosky.
Ono, ale do vyroby niekedy stacia len nacrtky od ruky - vsetko je o case a peniazoch.

Pamatam si zakaznika, ktory bol nazoru, ze najlepsi CAD je AutoCAD LT (1). On 3D nepotrebuje.
Kym niekto nakresli 3Dmodel v x rieseniach , tak on to ma davno vyriesene a nakreslene a aj vyrobene.
Klobuk dole pred nim.  Ano su odbory, kde sa to asi este da.

Mozno je aj chyba vo vyuke v skolach - prilis sa venuje vyuke CADom, namiesto realneho konstruovania a vyroby danych vyrobkov.

Este jeden pohlad, ktory ovplyvni vyvoj v tomto odvetvi - cena software a hardware.
Naklady ovplyvnia nakupy a ludia zacinaju siahat po rysovacich doskach. 
/ Keby mal niekto este stary pantograf - rysovaciu dosku - mal by som zaujem.../
Zpět nahoru
VlJanecek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Bodů: 463
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.úno.2012 v 15:46
Kresličky a tuš jsou ale už hodně dávná historie. Já tedy u sebe ani ve svém okolí žádné touhy po rýsovacích prknech nepociťuju. Je pravda že někdy vám postačí i jednoduchý náčrt, ale ten přeci dneska nebude nikdo dělat na prkně. Buď to udělá na stole obyčejnou tužkou, nebo když to má vypadat trochu víc oficálně, tak to může snadno načrtnout myší nebo třeba prstem na tabletu pomocí webového malovátka.

Taky nesouhlasím že v LT uděláte výkres rychleji než v parametrickém 3D CADu. Pokud nemáte nějaký složitý tvar, vymodelujete ho a výkres vygenerujete rychleji než byste ho namaloval ručně v LT. A to nemluvím o tom, když ten výkres potřebujete upravit.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.úno.2012 v 21:41
Já bych to tak černě s vracením k prknům ani nutností znalosti programování neviděl. 

Cena
Je pravda, že cenová politika by byla vydala na vícero témat, ale to nechme stranou. Dovolím si jen poznamenat, že poslední dobou se setkávám s častým dotazem studentů po škole, zda existuje nějaká cenově vstřícná varianta, když chtějí začít dělat na sebe a jsou po škole, tzn. dělat legálně a nekrást. Když si pak porovnají nabídky, tak zjistí, že šáhnout si např. na produkty Autodesku je mnohdy nereálné a to i při optimistickém výhledu zakázek. Nemluvě o tom, že až zjistí jak se zakázky vlastně získávají a jak to funguje v realitě, tak jejich elán bude tentam.

Programování
Myslím si, že by to mělo být právě naopak, tzn. že znalost programování bude výhodou, ale nikoliv nutností. Spíše se mi zdá, že to spěje více k intuitivnosti ovládání. Vím, že to není zrovna správný příklad pro programování, ale když se na to podívám v kontextu, tak třeba u Revitu se během pár verzí posunul princip hmotového modelování více právě k té intuitivnosti.

Školství a CAD
Je s podivem, že ač existují ve školství metodiky na spoustu věcí, tak problematice provázanosti praktické výuky s výukou CADu je věnováno minimum pozornosti. Neřekl bych ale že se věnuje příliš výuky CADům na úkor praktických předmětům, neboť na mnohých školách je to tak, že se jedná často o volitelné nebo povinně volitelné blok předmětů. Jak bylo ale poznamenáno výše a několikrát zopakováno v různých podobách, často dochází na to, že mladí sklouznou radši k vizuálnu, utápí se v důvěřivosti v software a předpokládají, že za ně software hodně vyřeší. Někteří staví svou dráhu tak, že si chtějí hrát jen se softwarem a vtipně tu bylo řečeno, že vlastně tyto osoby jsou vlastně pak novodobými kresliči/kresličkami dnešní doby.

Provázanost
Tady podle mě pan Michl asi udeřil hřebíček na hlavičku, v duchu provázanosti se to nese již nějakou dobu, ale asi ještě chvíli to asi potrvá než to bude odladěno. Zatím to ale vypadá slibně, příkladem mohou být právě různá druhy modelů umožňujících analýzu statickou, tepelnětechnickou atd.

Liniové stavby a vodařina
U Civilu by mě obvzláště zajímalo, kterým směrem to půjde. Pokud se nepletu a moc se nezměnilo, tak Civil vlastně stále staví na formátu DWG, který je i přes dlouholetý vývoj trošku stár a sám jsem zvědav zda z něho půjde vyždímat více. Opět dám za příklad Revit, který staví na platformě databázového souboru, kdy můžete přidávat prvkům další a další sady vlastností pro různá odvětví nebo chování/interakci prvků. Díky tomu je pravděpodobně možné zachovat jeden model pro architekturu, statiku i TZB. Otázkou je, půjde tohle i s DWG u Civilu nebo si Civil časem vyvine vlastní formát anebo Civil časem ustoupí trošku do pozadí nějaké jiné platformě jako jsme tomu svědky v případě ADT vs Revit?

Upravil PepaR - 11.úno.2012 v 22:04
Zpět nahoru
Margita Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 03.lis.2009
Lokalita: ČR (KV)
Používám:
Autocad
Bodů: 26
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2012 v 18:16
Taky jsem neslyšel o nikom kdo by se chtěl vracet k prknům. To bude nějaká místní anomálie.

U těch výhod pro studenty-absolventy jsem se už setkal s názorem na kterém podle mně něco je. A platí pro všechny možné dotace, ne jenom na software. Že to poškozuje ostatní firmy které začaly o něco dříve. Jsou konkurenti na jednom trhu, tak proč by jedna firma nebo živnostník měl mít výhody proti druhému? Když ušetřím na software který si můj konkurent musí koupit za plnou cenu, tak si pak můžu nasadit nižší ceny na svoje služby. Když chci podnikat tak pěkně za stejných podmínek.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.úno.2012 v 18:22
Původně odeslal(a) Margita Margita napsal(a):

U těch výhod pro studenty-absolventy jsem se už setkal s názorem na kterém podle mně něco je. A platí pro všechny možné dotace, ne jenom na software. Že to poškozuje ostatní firmy které začaly o něco dříve. Jsou konkurenti na jednom trhu, tak proč by jedna firma nebo živnostník měl mít výhody proti druhému? Když ušetřím na software který si můj konkurent musí koupit za plnou cenu, tak si pak můžu nasadit nižší ceny na svoje služby. Když chci podnikat tak pěkně za stejných podmínek.
Taky dobrý úhel pohledu, děkuji.
Zpět nahoru
Kotlaba Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.říj.2004
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
už žádné
Bodů: 388
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.úno.2012 v 06:40
Původně odeslal(a) Margita Margita napsal(a):

Když ušetřím na software který si můj konkurent musí koupit za plnou cenu, tak si pak můžu nasadit nižší ceny na svoje služby.
Tomu nerozumím. Máte na mysli používání bezplatných studentských verzí k podnikání, používání kradených programů nebo nějakých levnějších programů než jsou ty od Autodesku?
Zpět nahoru
be_em Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.úno.2006
Používám:
Používal som AutoCAD 2004, 3ds max7. Teraz AcadLT
Bodů: 865
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.úno.2012 v 07:40
Moja predstava o projektovaní tak za cca 5 - 10 rokov:

Podľa mňa sa všetci k rysovacím doskám vrátime. Avšak budú to dosky digitálne, obrovské tablety na ktorých budeme kresliť ako keby ceruzkou. Myška zanikne! Niečo na štýl filmu s Tomom Cruisom - Minority Report. Resp. sa "rysovacia doska" dostane do priestoru a stroje, domy sa budú ako keby v skutočnosti konštruovať v priestore, skutočne stavať - digitálny sochár. Znalosť CAD-u už nebude treba, všetko bude interaktívne, jednoduché a väčšinu konštrukčných zásad vyrieši za nás software. Mylím že to bude fungovať tak ako keby ste ten dom naozaj stavali ako v skutočnosti. Uvidíme. Toľko moja predstava. :-)
Zpět nahoru
Buba Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 05.říj.2005
Používám:
AEC Collection
Bodů: 1692
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 13.úno.2012 v 08:32
Původně odeslal(a) pajo5 pajo5 napsal(a):

Buducnost? Tazka tema.

Takze buducnost - musi sa vymenit generacia konstrukterov - musia vediet aj konstruovat aj robit v CADoch.
Ale mozno sa vratime k rysovacim doskam - aspon pri prvotnych navrhoch...
Práve to je v súčasnosti veľmi smutný stav a síce, že Tá nová generácie sa tvári, že vie robiť na počítači (tvári, preto, lebo väčšinou je to len klikanie naučné z games-ov bez rozmyslu a hlbšieho uvažovania).
Čo sa týka odbornosti, tá je dosť podceňovaná. Súčasní mladí sa spoliehajú, že všetko nájdu na nete, ale čo je smutné, majú stále väčší problém odfiltrovať blbosti od faktov a odborných poznatkov. Stretávam sa s tým denne. Česť výnimkám, ale tých je stále menej ako šafránu :(
Poznám starých odborníkov, ktorý nevedie kto vie ako ovládať PC, ale z hlavy Vám povedia, či máte výsledok správny, alebo či ste sa sekli trebárs aj v desatinnej čiarke.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 1086:Plotr hlásí všechny (i nové) cartridge jako prošlé (chyba Expired/Incorrect).
Tip 460:Existuje AutoCAD pro Linux?
Tip 9523:Vault chyba: nebyly nalezeny odpovídající aplikace CAD
Tip 11496:Mohu v Inventoru 2017 načítat součásti a sestavy SolidWorks 2017?
Tip 12767:Připojení CAD obsahu jen do vybraných pohledů.
Tip 4807:VIPVícelistové publikační soubory PDF z CAD aplikací.

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 1,135 sekund.