ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.099.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Registrujte se na konferenci CADfórum 2025 - automatizace navrhování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenotypy čar

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
Aranar Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 07.pro.2005
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD LT2009 CZ
Stav: Offline
Bodů: 54
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: typy čar
    Zasláno: 31.bře.2006 v 11:22

Nemá někdo v nadefinované typy čar na veřejné sítě? Nemám v Autocadu LT 0205 Cadcon.shx.

Děkuji

Michal
Zpět nahoru
Radim Cech Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Autodesk Civil 2020
Bodů: 848
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.bře.2006 v 12:22

Předpokládám, že máte nějaké zaměření od nějakého geodeta. Oslovte je, aby Vám poskytli knihovnu čar.

R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
Aranar Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 07.pro.2005
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD LT2009 CZ
Bodů: 54
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.bře.2006 v 12:55

Znáte to, když má někdo dát něco jen tak ... tak to zkoušim tady.

Michal
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6206
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.dub.2006 v 21:33
Zajímalo by mne, zda poskytnutí CADKON.SHX je legální či ne? Nicméně když se poohlédnete pod fóru, tak to tu již zveřejněno bylo i s Vámi požadovaným souborem.
Zpět nahoru
Pipa Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 01.dub.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
BricsCad, Cadkon+ MEP
Bodů: 66
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.dub.2006 v 21:48
Poskytování částí komerčních produktů určitě košer nebude. Ale je zde spousta free dostupných produktů kde tyto definice jsou. Např. na www.nadstavba-st.com, nadstavba sice není pro LT, ale definice se samozřejmě použít dají.
Zpět nahoru
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autodesk Civil 2020
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.dub.2006 v 22:27

Myslím si, že je to čisté, a to z jednoho jediného důvodu. Pokud Vám někdo dává podklad, a je jedno, zda jde o zaměření, půdorys či jiný DWG soubor, jsou-li v něm použity speciální značky nebo čáry, které vyžadují SHX, musí je Vám poskytnout. Jinak není podklad skutečným podkladem.

Proto jsem psal, že pokud máte geodeta, od kterého dostáváte podklady, tak ho požádejte o knihovnu čar. Sám mám asi tři od různých firem včetně SHX souborů pro správné zobrazení.

R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6206
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2006 v 01:24
Je zajímavé, že nahoře v menu 7 tlačítek, z nichž to jedno, hodně důležité se tak málo používá.

Že neuhodnete, které to je?  

Upravil PepaR - 03.dub.2006 v 01:26
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2022
Bodů: 2578
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2006 v 08:12

Původně odeslal(a) Pipa Pipa napsal(a):

Poskytování částí komerčních produktů určitě košer nebude.

Obecně máte samozřejmě pravdu.

Nicméně právě, co se týče souborů *.SHX naprosto souhlasím s p. Čechem.

Tyto soubory jsou podle mne v souladu s architekturou Acadu volně přenositelné a šiřitelné a počítá s tím i např. příkaz acadu ETRANSMIT, který sbalí všechny potřebné soubory pro přenos (tedy i včetně fontů, tvarů, atd.). Autor produktu, který by volný přenos neposkytl, by byl sám proti sobě, svůj produkt by tím výrazně diskriminoval. Jistou autorskou ochranu bych viděl spíše u zdrojových souborů *.SHP, ale ty většinou autor nedistribuuje

Pokud geodet předá zaměření, kterému scházejí nějaké značky jen proto, že nepředal i potřebný soubor *.SHX, je to na reklamaci a ne na nějaké doprošování, zda by náhodou nedal ještě ....

J. Mantlík

Zpět nahoru
Rostislav Říha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.říj.2004
Používám:
ACA 2010
Bodů: 1615
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.dub.2006 v 15:59
jasne - z tohoto by se mel stat standard, co se tu resi v jine diskusi: soucasti "vzoroveho" typu car by mel byt i shx....
Rostislav Říha
Zpět nahoru
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autodesk Civil 2020
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2006 v 11:31

Po poskytnutí ukázek z vlastní knihovny čar jsem očekával nějaké dotazy či připomínky atd., ale nikdo nic.

Mám to chápat tak, že to všem vyhovuje?

Předpokládal jsem, že se začnou knihovny rozšiřovat podle přání ostatních a získáme tak další "speciální" typy čar, které se mohou hodit, např. pro urbanismus a územní plánování atd.

R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2006 v 11:59

No, tak úplně to neusnulo, aspoň v mém případě. Ale byl konec čtvrtletí, a to není tak úplně doba dělat něco jiného, než co nás přímo živí (tedy zakázky)

V minulých dnech jsem se ve volných chvílích pokoušel dát dohromady moje čáry, aby to bylo přehledné a mohly se případně dodávat další. Předpokládám, že zítra bych sem mohl umístit (zatím) nějaké DWF s typy čar. (Právě i ty pro urbanismus a územní plánování)

A protože si myslím, že není vhodné mít k jednomu souboru *.LIN více souborů *.SHX, jsem ochoten "spravovat" nějaký soubor LIN + SHP/SHX (pro výkresy v metrech), kam bychom shromažďovali vhodné čáry

Proto prosím p. Čecha (pokud s tím souhlasí), případně i někoho jiného, o zaslání jeho souboru LP_KOMPLEX.SHP, abych mohl jeho tvary a čáry implementovat do mých souborů (mám jich tam asi víc, než on) a následně LIN + SHX uvolnit pro obecné použití

J. Mantlík

Zpět nahoru
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autodesk Civil 2020
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2006 v 13:28

S tím nemám problém a pošlu. Očekávám pak bohatší knihovnu.

V každém případě bych se ale přimlouval za knihovny tři, jednu s jednuduchou definicí čar, druhou s vkládaným textem a třetí s komplexními čarami.

Pokud si pak kdokoliv složí knihovny do jedné, je už jeho věc.

R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
Rostislav Říha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.říj.2004
Používám:
ACA 2010
Bodů: 1615
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2006 v 14:27

U mne, podobne jako u ´pana M., prilis prace => malo casu

Původně odeslal(a) Radim Cech Radim Cech napsal(a):

V každém případě bych se ale přimlouval za knihovny tři, jednu s jednuduchou definicí čar, druhou s vkládaným textem a třetí s komplexními čarami.

A nebude u tech tri knihoven problem s tim, do ktere knihovny caru zaradit?..dal bych prednost JEDNOMU souboru, v nemz budou cary INTELIGENTNE pojmenovany, aby se zmacknutim pocatecniho pismene clovek hned dostal do patricne casti knihovny...minimalizace poctu souboru navic zabrani tomu, aby se muselo resit, jestli cara, ve ktere je napis -----PLYN------PLYN----- patri do komplexnich, nebo tech s textem:) - shrnuto: hlasuji za max. 2 soubory, jeden s "normalnimi" a druhy s "ostatnimi" carami.

Navic: ...ono jeste s tim, ze se rikalo, ze budou knihovny zvlast pro metry a zvlast pro milimetry, tak jich docela pribude...

...to teda neni:) - pokud se zavadi standard, tak se zavadi standard:)

hezke odpoledne

Rostislav Říha
Zpět nahoru
Pipa Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 01.dub.2006
Používám:
BricsCad, Cadkon+ MEP
Bodů: 66
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2006 v 14:44
Rád se k tomuto projektu přidám.
Ale nevím kde, kdy jak.
Zpět nahoru
Jan Pajerchin Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.čvc.2005
Lokalita: Slovensko
Používám:
ZWCAD, AutoCAD
Bodů: 78
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2006 v 14:45
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2006 v 14:59
Původně odeslal(a) Rostislav Říha Rostislav Říha napsal(a):

A nebude u tech tri knihoven problem s tim, do ktere knihovny caru zaradit?..dal bych prednost JEDNOMU souboru, v nemz budou cary INTELIGENTNE pojmenovany, aby se zmacknutim pocatecniho pismene clovek hned dostal do patricne casti knihovny...minimalizace poctu souboru navic zabrani tomu, aby se muselo resit, jestli cara, ve ktere je napis -----PLYN------PLYN----- patri do komplexnich, nebo tech s textem:) - shrnuto: hlasuji za max. 2 soubory, jeden s "normalnimi" a druhy s "ostatnimi" carami.

Navic: ...ono jeste s tim, ze se rikalo, ze budou knihovny zvlast pro metry a zvlast pro milimetry, tak jich docela pribude...

...to teda neni:) - pokud se zavadi standard, tak se zavadi standard:)

hezke odpoledne

No vidíte ...

Pokud chceme společně vytvořit jakýsi standard - a hlavně aby fungoval - bude to ještě nějaký čas trvat a vyvrbí ho až diskuze nad něčím. Těžko se něco nadefinuje najednou.

Z mého pohledu logicky souhlasím s p. Čechem - kdo chce použít čáru s textem (např. plyn), ví, že si má sáhnout do souboru čar s textem - a kdo chce čáru se značkou, použije jiný soubor LIN. A pokud mám i víc základních čar (bez textu či značek), vnesou mi tam ostatní jen chaos.

Pro ostatní a nové:

Kdo mi chce poslat nějaké zajímavé čáry, které by chtěl uvolnit pro ostatní, ať je prosím pošle na adresu:

doprava@ppu-babtie.cz

PS. Pokud to jsou komplexní čáry (se značkou), přiložte prosím i příslušné soubory tvarů (nejlépe *.SHP nebo aspoň *.SHX)

J. Mantlík

Zpět nahoru
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autodesk Civil 2020
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2006 v 16:10

Minimum jsou určitě knihovny dvě a to základní s jednoduchou definicí čáry a pak pro čáry s textem a čáry komplexní. V žádném případě ale nedoporučuji tady přidávat čáry od geodetů, popř. z jiných profesí, jako rozvody TZB v objektu atd.

Vezměme taky na vědomí, že knihovna se stovkou čas se špatně prohlíží z rolety, pokud potřebujete jedné čáře náhle změnit vzhled a nelze to natvrdo dát jako vlastnosti hladiny. Navíc při špatném pojmenování se nebudou řadit za sebou, ale budou se kombinovat standardní čáry s komplexníma, to bude potřeba ošetřit nejakým uvozením.

Doporučuji zvážit ještě jednou potřeby všech zainteresovaných a to hlavně u těch komplexních čar. Velké knohvny jsou spíše na obtíž, dokážu si klidně představit i více knihoven s komplexními čarami a specifikovat je podle zaměření - urbanismus, stavařina, TZB atd.

Prosím kolegu Mantlíka, aby sesumarizoval příspěvky a požadavky a dal k diskusi ten seznam čar. Možná dojdeme k společnému názoru, že bude lepší mít více knihoven.

Vycházím ze zkušenosti s těmi třemi, protože když jsem potřeboval jeden typ čáry s textem 50dB, věděl jsem, jaká je to knihovna a že těch čar je tam pár, tak jsem to rychle našel. V knihovně se stovkou čar budu dlouho hledat.

R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autodesk Civil 2020
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.dub.2006 v 16:49

Příspěvek p.Pajerchina je přesně ten, který do toho vnese ten správný chaos. To myslím teď bez jakékoliv invektivy.

Ty čáry jsou bezvadné, nekteré by se mi i hodily pro situace do urbanismu, ale rozhodně ne pod názvem IZOLACE DŘEVOTŘÍSKA, s tou nemám venku co dělat.

Jak jí ale pojmenovat jinak???

R.C.

OSTRAVA
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5329:VIPJak rozložit přerušované a komplexní typy čar na segmenty?
Tip 6810:VIPExport z Inventoru do DWG pro AutoCAD - hladiny, kóty, texty, typy čar (modelspace).
Tip 6768:VIPExport z Topobase do DWG včetně typů čar a šraf.
Tip 8360:Jak změnit typ čáry v AutoCADu 360 (WS)?
Tip 1226:Proč 3D křivka nezobrazuje přiřazený typ čáry?
Tip 11382:Šrafy v AutoCADu 2015 (a vyšších) mi nezobrazují typy čar.

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,395 sekund.