Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 6629 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

UPS umístění

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: UPS umístění
    Zasláno: 25.bře.2018 v 20:28
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, zdali je možné umístit UPS pro evakuační výtah hned vedle šachty pro výtah, když je šachta součástí CHÚC A?

Pro pochopení přikládám screen z projektu.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 61949/UPS_UMISTENI.PNG



Jedná se o místnost 1.26 . Má plochu přes 8m2 .
Dále bych se chtěl zeptat, zdali musí být místnost pro záložní zdroj samostatný požární úsek a pokud ano, jaké má požární zatížení.
Poslední dotaz se týká dostatečného výkonu UPS pro evakuační výtah?

Děkuji moc za rady a zkušenosti
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2018
Stav: Offline
Bodů: 1122
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.bře.2018 v 16:01
Nevím, zda jste na správném fóru.
Uvedená m.č. 1.26 je zřejmě místnost pod schody se stropem na 4,20 m.

Kde je umístěn rozváděč výtahu? Pokud na tomtéž místě bude i UPS, nebude to chyba.

Tyto věci by měl řešit požární specialista - viz Vyhláška č. 246/2001 Sb. (Vyhláška Ministerstva vnitra o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu státního požárního dozoru - vyhláška o požární prevenci), §5 - Projektování požárně bezpečnostních zařízení.




Upravil vbehun - 26.bře.2018 v 16:05
=^..^=
Zpět nahoru
Bonavox Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 28.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 109
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Bonavox Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.bře.2018 v 19:49
Původně odeslal(a) vbehun vbehun napsal(a):

Nevím, zda jste na správném fóru.
Tyto věci by měl řešit požární specialista ...
Podle toho, co bývá k vidění v praxi, bych si o požárních "specialistech" příliš nedělal iluze ...

Původně odeslal(a) petrik11 petrik11 napsal(a):


Dále bych se chtěl zeptat, zdali musí být místnost pro záložní zdroj samostatný požární úsek a pokud ano, jaké má požární zatížení.
No, pokud projektujete napájení požárně bezpečnostních zařízení, tak by bylo dobré o tom něco vědět.

ČSN 73 0848 znáte? Četl jste ji? Velmi bych to doporučoval.
Např. čl. 5.1: Samostatné požární úseky musí tvořit ... agregáty pro výrobu elektrické energie a rozvodny pro napájení požárně bezpečnostních zařízení

Dále bych studiu velmi doporučil ČSN 27 4014, zejména její přílohu A.
Všimněte si, že UPS musí tvořit samostatný zdroj, napojený přes automatický přepínač.

Taky se vyvarujte některým velmi častým chybám:
- aktivací CENTRAL STOP nesmíte vypnout síťový přívod pro požární zařízení (protože pak nesplníte podmínku napájení ze dvou nezávislých zdrojů)
- přívod nesmíte jen tak prohnat přes UPS s tím, že je jakože hotovo (pak opět nesplníte podmínku napájení ze dvou nezávislých zdrojů)


Původně odeslal(a) petrik11 petrik11 napsal(a):


Poslední dotaz se týká dostatečného výkonu UPS pro evakuační výtah?
Tady velký pozor, protože UPS zpravidla nejsou určeny pro napájení motorových zátěží.
Pokud mají napájet motorové zátěže, pak zpravidla musí být dost předimenzovány.
Pozor taky na to, že UPS má nějaké ztráty, zpravidla 4 % (ty lepší) až třeba 10 % (ty levnější) výkonu.





PS: Tady máte pro inspiraci odstrašující příklad, jak to nedělat:


Upravil Bonavox - 26.bře.2018 v 19:54
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2018 v 08:41
vbehun: Místnost č. 1.26 je v prvním nadzemním podlaží v úrovni 0,000. Je to snad špatně zakreslené?
Nevidím důvod, proč by tam měla být chyba.

Bonavox: Ano normu ČSN 73 0848, jen ne tak detailně.
Za tip na ČSN 27 4014 velice děkuji.

Jaký zdroj je tedy vhodný pro napájení evakuačního výtahu. Nyní jsem měl motogenerátor, který byl umístěn vedle objektu, ale zdá se mi to na jeden výtah až moc (dalším problémem z požárního hlediska je dostatečná zásoba paliva pro generátor). Proto jsem druhé nezávislé napájení chtěl vyřešit přes UPS.
Zpět nahoru
Bonavox Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 28.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 109
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Bonavox Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.bře.2018 v 11:55
Já jsem nepsal, že UPS není vhodná pro napájení evakuačního výtahu.

Jen jsem psal, že je potřeba dávat pozor na její dimenzování (zásadně se nedimenzuje podle kW, ale podle rozběhových proudů).
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.bře.2018 v 12:21
Dobře, děkuji za radu.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 11762:VIPŘízení polohy komponent sestavy tabulkou v Excelu (iLogic).
Tip 11618:VIPUmístění bodu vlevo/vpravo zadáním kladné nebo záporné vzdálenosti.
Tip 11096:VIPNepravidelné pole dílů s asociativní aktualizací dle skeletonu.
Tip 9440:VIPInventor zapomíná umístění knihovny materiálů a barev.
Tip 7802:VIPUmístění RPC stafáže na šikmou plochu (rampa).
Tip 7035:VIPPohodlné psaní textu podél libovolné křivky.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,328 sekund.