Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3531 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Propnutí průžiny v sestavě - POMOC

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Hollywood7 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 27.bře.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor Prof. 2019
Stav: Offline
Bodů: 98
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Hollywood7 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Propnutí průžiny v sestavě - POMOC
    Zasláno: 27.lis.2018 v 16:10
Zdravím všechny,
prosím lze v sestavě Inventoru ohýbat plochou průžinu na jedné straně pevně uchycenou a na druhé straně tečnou ke kuličce přičemž kulička má další 4 vazby tečnou k dráze a jejímu držení? (Kulička se pohybuje v nepravidelné drážce, čili se pohybuje mírně nahoru a dolu čož by měla vychytat tako průžina.)

Četl jsem jedno řešení k jinému programu, kde plochu definovali jako část kružnice o nekonečném poloměru, kde poloměr uvedli jako otroka. Tudíž se poloměr v sestavě sám libovolně měnil.

Nicméně tohoto řešení bych se rád vyvaroval, protože to pak znamená mít extra součástku jen pro sestavu která pak neodpovídá výkresu a to nemám rád =D

Nabízí inventor nějaké sympatické řešení v sestavě? (Třeba i s následným nastavením odporu materiálu - jak daná průžina bude tvrdá)

Přikládám screenshot pro lepší představu.

Děkuji
Dan


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 32344/Sestava.JPG




Upravil Hollywood7 - 27.lis.2018 v 20:34
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1084
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2018 v 08:40
Jde vám o to to vyrobit, nebo simulovat chování?
Pro výrobu se to zpravidla neřeší. Pro simulace je potřeba se podívat na možnosti a v tom úplně odborník nejsem.
Zpět nahoru
Hollywood7 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 27.bře.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor Prof. 2019
Stav: Offline
Bodů: 98
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Hollywood7 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2018 v 09:17
Rád bych vytvořil kompletně fungující sestavu, kde průžiny vykonávají skutečnou funkci a nebyli strnulé v původním stavu. Tedy odpověd zní: Simulace.
(Součástky jsou již ve výrobě pro prototyp.)

Upravil Hollywood7 - 28.lis.2018 v 17:01
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1084
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2018 v 13:20
A co chcete simulovat? Zajímá vás průhyb, napětí v pružině, jestli kulička "odskočí" při pohybu určitou rychlostí, ...?
Jestli je to ale jenom proto, aby se sestava hýbala jako náhled, tak to za tu námahu nestojí.
Zpět nahoru
Hollywood7 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 27.bře.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor Prof. 2019
Stav: Offline
Bodů: 98
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Hollywood7 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2018 v 16:59
Zajímá mě vše zmíněné, ale je to jen zájem není to vyloženě potřeba. Hlavním cílem je jak jste řekl náhled. Není třeba nějaké separované sestavy kde bych zjištoval a počítal napětí průžiny, které má vliv na poměr rychlosti rozjezdu ku hmotnosti která je součástí válce s dráhou. Tedy bylo by to elegantní a správné mít zjištěné a vypočítané prakticky vše co se celého mechanismu týče. Bohužel není čas na počty, ale peníze na zkoušení jsou.

Pokud tedy neexistuje nějaká skrytá funkce pod tlačítkem či rychlé řešení, tak to bohužel nebudu řešit. =/

Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1084
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.lis.2018 v 08:48
Žádná skrytá funkce na o není, protože ta úloha je dost složitá.
Představte si, že tu vaší sestavu vložíte dvakrát do nadřazené sestavy s válcem. Protože v každé sestavě bude mít kulička jinou polohu => Každá pružinka bude mít jinou deformaci. Ale ta pružinka má jenom jeden model. Navíc budete mít vedle otevřený výkres, kde bude ta pružinka v klidovém stavu (rovná).
Co si s tím má ten nebožák Inventor počnout? Jeden model ve třech různých tvarech.
Podobný požadavek se sice občas objevuje a s vývojáři Inventoru jsme to řešili, ale zatím to nevypadá, že by se něco podobného mělo objevit v dohledné době.
Zpět nahoru
Hollywood7 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 27.bře.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor Prof. 2019
Stav: Offline
Bodů: 98
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Hollywood7 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.lis.2018 v 11:44
Mě to tak složité právě nepřijde, když si vezmu co vše je možné simulovat a počítat při dnešním výkonu domácího počítače. Jasně jsou to navzájem se ovlivňující síly, ale to jsou i další vazby v inventoru. Vezměte si třeba realflow skvělý na simulaci částicových dějů. 10-100... milionů libovoně se pohybujících částic s definicí a výpočetní čas je v řádu sekund na frame. (Sice jistě nebudou počítat každou částici zvlášť ale bude tam fungovat nějaký master a slave)
Co pak jsou dva válce, kterým se mnění úhel ku středu kuličky podle pozice doteku k průžině. Průžina se pak deformuje ne jen ve svém podélném tvaru, ale i v její šířce (podle toho zda se dotýká kuličky ve svém středu nebo kraji. Vždy když by se sepla tato funkce, tak by se každá součástka na niž byla aplikována stala samostatnou pouze ve své deformaci, své původní rozměry by se čerpali ze své statické podoby, která by byla nalinkovaná se vším ostatním. Naopak ve výkrese sestavy kde by byla v sestavě v napětí by se i ve svém napnutém stavu zobrazovala. 
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.
Tip 11550:iLogic: Spuštění externího procesu s parametry
Tip 8631:Mluvící iLogic pravidlo pro kontrolu materiálu součásti Inventoru (výchozí materiál).


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,504 sekund.