Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 1220 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Automatické číslování položek v dynamickém bloku

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Jiri.Moucka Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 14.čer.2013
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD LT 2017-19
Stav: Offline
Bodů: 17
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jiri.Moucka Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Automatické číslování položek v dynamickém bloku
    Zasláno: 16.říj.2019 v 13:04
Zdravím.
Mám blok - svorkovnice, který se dynamicky mění podle počtu svorek.
Dle výběru nebo protažením se protáhne osa svorkovnice a v daném rozestupu se pomocí pole umístí jednotlivé svorky.
Lze nějak provést, aby se tímto způsobem k jednotlivým svorkám umístily i jejich popisky?
Mám na mysli třeba jen jejich automatické očíslování.
Zkoušel jsem atribut navázaný na hodnotu pole. Ten ale zcela logicky nejde kopírovat z důvodu duplicity názvu.
napadlo mě vytvořit ze svorky a atributu samostatný blok, který se bude kopírovat a hodnota atributu se bude měnit dle jeho pořadí v poli. Nikde jsem ale nenašel, jak to lze udělat, a zda vůbec.
Pokud do výchozí hodnoty atributu odkážu na vyhledávací tabulku nadřazeného bloku, zobrazuje vždy pouze pomlčky. Pokud odkážu na parametr délky, zobrazí u všech svorek 5.000 - což je výchozí hodnota.
Předem díky za každou radu.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 18579
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2019 v 13:38
To podle mne udělat nepůjde. Napadá mne jen zaexperimentovat s výškovou/Y kótou (kótami) relativně k poloze bloku, ale pochybuji že se podaří.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Jiri.Moucka Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 14.čer.2013
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD LT 2017-19
Stav: Offline
Bodů: 17
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jiri.Moucka Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2019 v 15:20
Tak vyřešeno.

Nakonec stačilo vložit do stávajícího bloku blok obsahující atribut s výchozí hodnotou nastavenou na:
%<\AcObjProp.16.2 Object(?BlockRefId,1).InsertionPoint \f "%lu2%pt1%pr0%zs12%ct8[0.2]">%

parametr ct8[0.2] - převodní faktor - je proto, že jednotlivé body mají rozestup 5mm, takže by se místo od jedničky a po jedné označovalo od pětky a po pěti.

Jen se po změně počtu svorek musí blok regenerovat, jinak budou všude jedničky.

Bohužel, díky vloženým blokům nejsou tyto atributy editovatelné.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 18579
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2019 v 18:06
A tu vnořenou polohu to bere jako relativní? Není problém s polohou vložení "hlavního" bloku?

Pokud to funguje správně, je to elegantní řešení. Jste-li v plném AutoCADu, asi by šla udělat editační funkce na ruční úpravu těch čísel.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Petr75 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 16.úno.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD LT 2020, Revit 2017
Stav: Offline
Bodů: 221
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Petr75 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.říj.2019 v 10:47
Mám také něco podobného vytvořené a řeším to vzorcem. Rozteč svorek je 5.
(7.50+2.5)/5+1-1
%<\AcExpr ((%<\_FldPtr 1604507544880>%+2.5)/5+%<\_FldPtr 1604507544560>%-1) \f "%lu2%pr0">%

7.50 - je dané polohou textu a udává zvyšování čísla.
%<\AcObjProp Object(%<\_ObjId 1604628732656>%).TextAlignmentPoint \f "%lu2%pt1">%

1 - je dané koncovým podem pomocné úsečky a udává počáteční číslo svorky.
%<\AcObjProp Object(%<\_ObjId 1604628732928>%).StartPoint \f "%lu2%pt1%pr0">%
Zpět nahoru
Jiri.Moucka Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 14.čer.2013
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD LT 2017-19
Stav: Offline
Bodů: 17
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jiri.Moucka Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.říj.2019 v 10:53
Nadřazený blok musí mít správně nastaveny souřadnice - tj. 0 musí být v požadované nule.
Souřadnice to bere relativně. Bloků mám ve výkresu asi 15 na různých místech a vždy se čísla zobrazují správně.
Mám pouze LT.

Jen pro informaci:
Na vnořený blok nelze použít příkaz -ATREDIT - atribut nenajde.
Lze použít nástroj Autonumber blok z LT Extension.


Upravil Jiri.Moucka - 18.říj.2019 v 11:46
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8488:VIPAutomatické generování čísla komponenty ve schematu AutoCADu P&ID.
Tip 8155:VIPAutomaticky číslované kopie výkresů nebo sady listů (upravený PLOT/PUBLISH).
Tip 4667:Jak změnit barvu pozadí editoru bloků?
Tip 5424:Automatická popiska výšky vrstevnice v AutoCADu.
Tip 5192:Automatický vytyčovací bod.
Tip 12099:Číslování součástí rámu pomocí Vaultu.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,281 sekund.