Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 1638 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Macbook

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Ernie Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 29.pro.2019
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Autocad2016
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ernie Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Macbook
    Zasláno: 29.pro.2019 v 15:12

Ahoj, prosím o pomoc se zkušenostmi s Macbookem. 

Jak prosím funguje bootcamp na macbooku ve smyslu dat? Konkrétně se mi jedná o Autocad2016 - 2D. Vyčlením si cca 50 GB pro Win a Cad, ale jak to potom funguje s uloženými daty? Když si v režimu Win uložím soubory (např. výkresy-dwg či word), tak mohu se na ně dostat (otevírat, upravovat) i režimu MacOS?

Uvažuji o Macbooku-pro 16 ( 16GB RAM - DDR4-2666MHZ a 2,6 GHz 6 jádrový Intel i7), ale z důvodu zajištění dostatečného výkonu (autocad 2D) si myslím (?), že bootcamp je vhodnější než parallels desktop. Nebo to je zbytečné?

Moc děkuji za případnou odpověď.

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19268
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.pro.2019 v 15:26
U Bootcampu je to trochu složitější - Windows "vidí" i na Mac partition, ale soubory jsou pouze pro čtení. Upravovat je lze jen pomocí doplňkových aplikací. Podobné omezení je i obráceně (Mac->Win). Prakticky tedy bývá jednodušší použít externí disk/flash.

Parallels Desktop je na tom lépe, Mac disk je vidět přímo jako sdílená složka. Hlavně ale nemusíte restartovat. Je tam ale menší ztráta výkonu.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
marko10 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.lis.2011
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
REVIT
Stav: Online
Bodů: 74
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace marko10 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.led.2020 v 14:08
Pokud budete používat MAC na věci které uvádíte. Zvětšil bych RAM na 32GB. Parallels uberou 8GB RAM i více a jak uvádí pan Michl nemusíte přepínat. A nejlépe by bylo nainstalovat AutoCAD for MAC který svižně pracuje a i aplikace Word se chová lépe než pod W10.
Zpět nahoru
m3ph1st0 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.říj.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD 2020, REVIT 2020
Stav: Offline
Bodů: 23
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace m3ph1st0 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.led.2020 v 15:05
Další možností je využití cloudové služby. Sice budete mít data v počítači reálně dvakrát (jednou MacOS, jednou Windows), ale pokud se vám nejedná o nějaké velké objemy, tak to lze.
např Apple iCloud funguje výborně a stejně už v MacOS je tak stačí doinstalovat na Windows.

Jinak pokud potřebujete jen Word a AutoCAD, tak určitě AutoCAD pro MAC je nejlepší volba.
Zpět nahoru
Ernie Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 29.pro.2019
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Autocad2016
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ernie Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.led.2020 v 20:22
< ="text/"> p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Velice děkuju za reakci a názor. 

Jen na mě těch 32 GB působí jako hroznej ranec (asi i cenově), když pojedu “jen” v 2D. Z toho AutoCAD for MAC mám trochu respekt, co se mi podařilo načíst, tak má jistá omezení a já si nejsem jist zda splní moje potřeby, které si myslím nejsou nikterak výjimečný (Stavební výkresy -  takže - 2D, bloky, xrefy, správný zobrazení čar + používám klávesový zkratky).

Zpět nahoru
Ernie Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 29.pro.2019
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Autocad2016
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ernie Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.led.2020 v 20:23
< ="text/"> p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Velice děkuju za reakci a názor. 

Cloudu věřím o to mi nejde, ale jsem relativně v pohybu a neustále řešit připojení mi nepřijde praktický/efektivní. 

Mohu se zeptat, vy máte osobní zkušenost s AutoCAD for MAC?

Zpět nahoru
marko10 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.lis.2011
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
REVIT
Stav: Online
Bodů: 74
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace marko10 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.led.2020 v 21:16
pokud píšete že pracujete ve 2D tak nejlepší varianta AutoCAD for MAC LT keré Vám úplně stačí. Klávesové zkratky jdou natavit jako v AutoCADu na WIN. Jen Pozor na malé omezení AtoCAdů pro MAC , najděte si srovnávací tabulku poo WIN a MAC. Pokud jdete touto cestou tak nemusite řešit 32GB RAM ale stačí úplně 16GB. a hlavně bez WIN. Na MAC se snažte max využívat v maximální míře systémové věci ze světa MAC. Ty nejvíce zrychlí Vaši práci- .
Zpět nahoru
m3ph1st0 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.říj.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD 2020, REVIT 2020
Stav: Offline
Bodů: 23
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace m3ph1st0 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.led.2020 v 10:00
AutoCAD na MAC používám již 5 let a nikdy jsem neměl problém. Zpracovávám v něm kompletní projekty včetně situací a vše běží v pohodě. Dokonce mi přišlo, že v době přechodu na MAC byly na MACu lepší funkce pro práci s hladinami, ale to už se možná na Windows změnilo.

Dokonce se mi podařilo částečně rozchodit i klasické GGmenu pokud znáte a požíváte. Co se týče 2D, tam jsem nenarazil na nic co by mi chybělo. Krom importu DGN, ten na MACu není. Ale ten ve verzi LT není ani na Windows, pokud se nemýlím.

Srovnání:


Upravil m3ph1st0 - 09.led.2020 v 10:08
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19268
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.led.2020 v 10:06
Podpora DGN ve Windows verzi LT existuje. Rozdíly Win a Mac verze AutoCADu najdete zde:

Část funkcí GGmenu určitě na Macu fungovat nebude, protože např. naše LISP funkce jsou vázané na Win verzi.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
marko10 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.lis.2011
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
REVIT
Stav: Online
Bodů: 74
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace marko10 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.led.2020 v 11:09
Na převod jsem našel
https://apps.apple.com/cz/app/dgn-lab-view-convert-dgn-files-to-dwg-pdf/id1215498419?l=cs&mt=12

Nechci rýpat ale Autodesk by se měl polepšit. :)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 11441:Jak pro AutoCAD využít Touch Bar na novém MacBook Pro?
Tip 3409:Na novém PC mi v AutoCADu nefunguje klávesa [Delete].


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,203 sekund.