Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3361 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Azbuka

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Gildor Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 03.čer.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor2020, AutoCAD TL 2020
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Gildor Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Azbuka
    Zasláno: 03.čer.2020 v 10:39
Zdravím, možná to zde již bylo řešeno, ale můžete mi poradit, jakým způsobem by bylo možno dělat popisky azbukou (ruština)? Zatím jsem si vystačil s latinkou, ale vyskytla se potřeba psát v ruštině. 
Předem děkuji
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Online
Bodů: 19276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.čer.2020 v 13:11
Pokud máte font s azbukou, stačí mít v systému nainstalovanou ruskou klávesnici, nebo texty kopírovat odněkud z přeloženého dokumentu.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Gildor Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 03.čer.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor2020, AutoCAD TL 2020
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Gildor Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.čer.2020 v 13:30
Dík za odpověď, ale nemám nic. Ještě jsem se s tím nepotkal, takže funguju čeština, němčina, angličtina a tohle je pro mě nový, takže nemám fonty ani klávesnici a nevím, kde to sebrat a jak nainstalovat.

Zpět nahoru
Gildor Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 03.čer.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor2020, AutoCAD TL 2020
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Gildor Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.čer.2020 v 13:36
Ještě jsem zkoušel kopírovat přeložené texty z excelu, ale vytvořilo to okolo takovej bílej rámeček a celkově to nevypadá hezky, tak se sháním po možnosti to napsat přímo v CADu
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2019
Stav: Offline
Bodů: 1160
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.čer.2020 v 14:11
"Pokud máte font s azbukou, stačí mít v systému nainstalovanou ruskou klávesnici,..."
Téměř všechny TTF fonty jsou dnes Unicode, takže s tím by neměly být problémy.

Ruská / Ukrajinská fonetická klávesnice
Potřebujete psát texty v ruštině nebo ukrajinštině a nechcete používat přelepky, které se odlepují nebo se přeučovat na úplně jiné rozložení klávesnice? Pak je tento projekt přesně pro vás.
Mělo by to fungovat na všech verzích Windows - nainstalujete a přidáte novou klávesnici.

=^..^=
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Online
Bodů: 19276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.čer.2020 v 16:01
Mělo by stačit si v Ovládacích panelech přidat národní podporu ruštiny (klávesnici), pak stačí používat virtuální klávesnici. Pomocí příkazu Text/MText a písma s TrueType fontem (např. ISOCPEUR, ARIAL, apod.) můžete rovnou psát v azbuce.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Gildor Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 03.čer.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor2020, AutoCAD TL 2020
Stav: Offline
Bodů: 5
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Gildor Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.čer.2020 v 07:27
Děkuju všem za rady, už to funguje, je to ale nezvyk-)))
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2019
Stav: Offline
Bodů: 1160
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace vbehun Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.čer.2020 v 12:16
Je to nezvyk - pokud máte standartní ruskou klávesnici, ta má poněkud neobvyklé rozložení kláves (odlišné od běžného QWERTY / QWERTZ).
Proto jsem výše doporučoval fonetickou klávesnici, která zachovává rozložení běžné české klávesnice. Příklad - malá písmena - od horní řady shora, zleva doprava:
---
ě š č ž ý á í é
ё ш ч ж ъ я ь э

q w e r t y u i o p
ю щ е р т ы у и о п

a s d f g h j k l
а с д ф г щ й к л

z x c v b n m
з х ц в б н м
---
Aktuální rozložení klávesnice můžete také vidět, pokud si aktivujete "Klávesnici na obrazovce" (On Screen Keyboard - OSK)*.
Přepínání klávesnic je snadné pomocí dvojhmatu přes klávesy [Win] + [Space / Mezerník]
---
)*
"Virtuální klávesnice" - jak píše pan Michl 3.6.2020 16:01.



Upravil vbehun - 05.čer.2020 v 14:47
=^..^=
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5330:VIPSnadné vložení zformátovaného textu v azbuce do výkresu AutoCADu
Tip 916:VIPKde vzít další SHX fonty podporující ruštinu a ukrajinštinu (azbuka)?
Tip 213:Jak psát do výkresu ruské texty?
Tip 244:Čeština, azbuka, atd. v AutoCADu R14 a vyšších.
Tip 12068:Unicode a DXF soubory.
Tip 12560:Jak v DCL dialogu zobrazit azbuku nebo speciální matematické symboly?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,141 sekund.