Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 3123 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Zemní práce

 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
Janovska Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 08.zář.2017
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 32
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Janovska Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Zemní práce
    Zasláno: 31.čvc.2020 v 11:03
Neřešil jste někdo zemní práce (úprava svahu, opěrná zeď) v Revitu?
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6047
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.čvc.2020 v 12:59
Záleží co potřebujete. Jak je terén povrch, tak je mnohdy lepší jej převést na podlahu a dál s ním pracovat.
PepaR
www | fb
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.srp.2020 v 18:44
Jaké jsou možnosti (kromě toho co uvádí Pepa R)?
1. editace jednotlivých bodů terénu - pro trochu větší plochu nereálné
2. využití Site Designer (součást Revitu) - musíte porozumět možnostem této aplikace a umět si upravit rodiny s ní dodané - i tak je výsledek občas zvláštní
3. využití Deska (Pad) pro základní modelaci terénu - výkopy, sklony atd; dá se tím udělat hodně, včetně spočítání základních kubatur výkop/násyp
4. využití bodu 3. společně s Dynamem - průnik desky ve sklonu s terénem, tvorba výkopových těles s reálným (zobrazitelným) objemem a další.

Je na vás, jakou cestou se vydáte, pokud se potřebujete výkopům věnovat alespoň jednou měsíčně, tak vás bod 4 asi nemine.
Zpět nahoru
VojtechC Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.zář.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Revit2020
Stav: Offline
Bodů: 21
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VojtechC Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.zář.2020 v 14:20
Dobrý den,

postupoval jsem podle návodu (viz níže) a vyzkoušel si vytvořit terén s využitím střechy i podlahy. Terén se podařilo vytvořit, ale problém nastává, když se snažím připojit například stěny, které jsem využíval  jako základový pás, nebo TI. Stejně tak podlahy. Stěny buď po chybě mizely, nebo se připojovaly ke spodní hraně tohoto "terénu". Zkoušel jsem měnit nastavení skladby terénu na všechny možnosti (konstrukce, vzduchová mezera, substrát,..), ale terén se stále nespojoval (neořezával) tak, jak bych potřeboval. Pravděpodobně se to chová jak má, ale existuje jiné řešení? Např. dá se takový terén převést na obecný model, který by už mohl fungovat správně?


Využívám Revit 2020

Děkuji,
V. C.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.zář.2020 v 09:26
Takový "terén" samozřejmě lze převést na obecný model, spíše je otázkou, proč se vám stěna nespojí s podlahou, když by měla, na testovacím modelu to funguje. Na vině může být, že podlaha takto vytvořená přes Dynamo je nekorektní (ale to je otázka), nebo tam těch bodů na upravené podlaze je mnoho a Revit už se na spojení vykašle.
Stěna, kterou připojíte zezdola k podlaze pomocí Attach Top, tak se vždy (si myslím) připojí ke spodní hraně podlahy.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.zář.2020 v 09:30
Původně odeslal(a) Peter Jirat Peter Jirat napsal(a):

Jaké jsou možnosti (kromě toho co uvádí Pepa R)?
1. editace jednotlivých bodů terénu - pro trochu větší plochu nereálné
2. využití Site Designer (součást Revitu) - musíte porozumět možnostem této aplikace a umět si upravit rodiny s ní dodané - i tak je výsledek občas zvláštní
3. využití Deska (Pad) pro základní modelaci terénu - výkopy, sklony atd; dá se tím udělat hodně, včetně spočítání základních kubatur výkop/násyp
4. využití bodu 3. společně s Dynamem - průnik desky ve sklonu s terénem, tvorba výkopových těles s reálným (zobrazitelným) objemem a další.

Je na vás, jakou cestou se vydáte, pokud se potřebujete výkopům věnovat alespoň jednou měsíčně, tak vás bod 4 asi nemine.
Upravím ještě některé věci zde: bod 2 - Site Designer ve verzi 2021 už není a nebude, takže nemá smysl se tomu věnovat.
bod 5 - doporučená cesta je Civil 3D do Revitu, což ovšem vyžaduje znalost dalšího sw, což pro architektonická studia ve fází studie či jiné formy návrhu je nereálné.
Zpět nahoru
VojtechC Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.zář.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Revit2020
Stav: Offline
Bodů: 21
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VojtechC Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.zář.2020 v 11:31
Děkuji za odpověď.

Pro názornost přikládám screenshoty se situacemi, které jsem psal dříve (před připojením, stěna se připojila pravděpodobně k spodní hraně, chyba, po které stěna zmizí(jeden prvek je celý uvnitř jiného)). 

Nemyslím si že by tam těch bodů ovládající výšku bylo moc, na celém pozemku (9000m2) jich bude rovnoměrně rozmístěných ne víc jak 30. Nevyužíval jsem ani funkci Attach Top, ale běžné spojování.

Nepovedlo se mi najít pořádný návod na převedení podlahy na obecný model, takže budu rád za jakékoliv tipy
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 98445/02.png Přihlaste se pro zobrazení plné verze - 98445/03.png Přihlaste se pro zobrazení plné verze - 98445/01.png

Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.zář.2020 v 19:27
Jednoduchý skript na převod podlahy na obecný model:


Připojené souboryzipuploads/74/podlaha_na_obecný_model.zip


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 74/Podlaha_na_GM_2020-09-29_19-25-54.png


Zpět nahoru
Lukáš Tunka Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio

Přihlášen: 02.čvc.2015
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Revit + Dynamo
Stav: Offline
Bodů: 100
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Lukáš Tunka Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.zář.2020 v 21:56

Tvorba a modifikace topografie v Revitu je a asi ještě nějakou dobu bude Achilovou patou celého softwaru. Jednak daná topografie pracuje pouze s jednoduchou triangulací a povinné spojnice nebere v potaz, proto daný terén nikdy nebude odpovídat realitě, nemluvě o tom, že při jeho tvorbě se nikdy neosadí do správných koordinátu X a Y a to nemluvím ani o modifikátorech, které máme k dispozici. Osobně bych topografii dělal v Civilu a pomocí našeho doplňku ji jednoduše osadil do Revitu. Naučit se pracovat s DTM v Civilu je velmi jednoduché, především pro někoho kdo někdy pracoval v AutoCADu. Civil nabízí celou řadu zajímavých funkcí jako automatický bilance výkopů a násypů, analýza směru toku vody, apod. Prozatím to je asi nejlepší cesta jak na terén v „Revitu“.

-lt


Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19587
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 30.zář.2020 v 08:35
Podívejte se také na záznam jednoho z workshopů na nedávné konferenci CADfórum 2020 - ten se věnoval právě pokročilé spolupráci Revitu a Civilu 3D pro zpracování topografie terénu a typických zemních prací:


Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 30.zář.2020 v 12:55
Naučili jsme se jiné programy, naučíme se i C3D :-( Je zajímavé, že po silničáři nikdo nechce, aby se naučil Revit (nepotřebuje ho), ale pro architekta či pozemáka se to jeví jako naprosto normální požadavek, když to potřebuješ, tak se to nauč. I na tom videu je vidět, že naučit se tyto kroky v C3D zas taková sranda není. Můžete na to napsat jednoduchý návod, který ty základní kroky popíše jednoduše? Klikni sem, vyplň to, otevři odsud. Jinak to pro naprostou většinu uživatelů Revitu nebude použitelné - to mi říká moje praxe (a rád se budu mýlit).
Zpět nahoru
VojtechC Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 25.zář.2020
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Revit2020
Stav: Offline
Bodů: 21
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VojtechC Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 30.zář.2020 v 13:09
Jsem velkým zastáncem BIMu a celkově Revitu, ale některé části dotažené rozhodně nejsou. Je pak třeba používat jiné programy, nebo různé pomocné pluginy, které opět něco stojí. Proto se zatím snažím vydat cestou, kde udělám většinu práce v Revitu. Vzhledem k tomu, že děláme hlavně rekonstrukce větších staveb, většinou mi stačí základní terén v blízkém okolí stavby. Ale aby například řezy vypadaly tak jak mají, hodí se mít možnost spojení základu a hlavně třeba nové TI s terénem.

Konferenci jsem sledoval a zároveň i přímo tento sál, ale jak píše pan Jirát, skočit po tom rovnou po hlavě nemusí být úplně sranda. Byť jsem běžným uživatelem AutoCADu.

Děkuji za skript, vyzkouším. (přál bych si aby to pro mě byl jednoduchý skript Confused, ale k tomu se postupně dostanu)
Zpět nahoru
Lukáš Tunka Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio

Přihlášen: 02.čvc.2015
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Revit + Dynamo
Stav: Offline
Bodů: 100
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lukáš Tunka Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 30.zář.2020 v 21:24

Dlouho jsme řešili jak na zemní práce v Revitu a hold prozatím jiná lepší cesta není, než to řešit přes Civil3D, je tam neskutečná úspora času a výsledky jsou mnohem přesnější, než byste kdy dostali z Revitu. Naučit se vytvářet a modifikovat DTM (digitální model terénu) je v Civilu záležitostí pár hodin. Takže bariéra vstupu tam nějaká zásadní není. Díky našemu doplňku je již spolupráce bezproblémová. Terén máte ihned osazený do S-JTSK i s povinnými spojnicemi, toto jsou argumenty PRO. Sice něco v Revitu kutají pro vylepšení terénu, ale otázka s čím přijdou a zdali to bude vůbec na úrovni možností Civilu, moc bych na to nespoléhal. Využít dynamo na takové věci je dobrý nápad, ale opět musíte dělat kompromisy a pochybuji, že tam někdo někdy naprogramuje bilanci výkopů a násypů. 


Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.říj.2020 v 12:24
Tak první zádrhel - body v txt mám ve 3D, což je v pohodě (sice ne v mínusových hodnotách, ale to není problém upravit), ale povinné spojnice jsou úsečky ve 2D Z=0. Je nějaká fičura v C3D, která mi to upraví tak, aby mi pak spojnice v terénu nedělaly hluboké propasti?
Zpět nahoru
martinfolber Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD Civil 3D
Stav: Offline
Bodů: 1609
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martinfolber Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.říj.2020 v 12:52
Zdravím Vás,
Body ve 3D jsou ideál Smile. Do III. kvadrantu si je otočíte "po CADovsku". Až budete do modelu doplňovat povinné spojnice, naimportujte je do modelu jako typ "Výšky z bodů" a ne jako Standard. pak to bude OK.
Martin Folber CAD Studio s.r.o.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.říj.2020 v 16:00
Kam vypadne ten vyexportovaný soubor z C3D? Na cestu se neptá a nikde ho nevidím...
Zpět nahoru
martinfolber Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD Civil 3D
Stav: Offline
Bodů: 1609
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martinfolber Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.říj.2020 v 17:36
Bude se ptát v té nové verzi. Na Helpdesku je ještě stará. Zkusím co nejdřív zařídit...
Martin Folber CAD Studio s.r.o.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2020, Revit ->2020
Stav: Offline
Bodů: 3533
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 11.lis.2020 v 11:36
Tak jsem to vcelku úspěšně celé prošel, funguje. Teď je to potřeba posunout dál - jak zasypu v C3D vykopanou jámu, ve které už mám osazený model (ČTU)? Jak fungovat v tomto režimu, pokud mám projekt rozdělený do více fází, kde potřebuju něco vykopat (přípojky), pak zasypat, pak někde jinde zas něco vykopat atd.
Revití terén a fáze je naprostý propadák, jak se toto řeší v C3D a popř jak by to fungovalo, pokud tam budu mít více fází. Protože v Revitu potřebuju vidět, jaký je pro danou fázi aktuální vzhled terénu.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 7881:VIPKlopení zemní pláně s inflexním bodem na trase.


 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,344 sekund.