Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 2841 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

nastaveni zoom oblasti ; exp a imp car, srafu

 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 714
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: nastaveni zoom oblasti ; exp a imp car, srafu
    Zasláno: 26.srp.2020 v 16:12
Dobrý den,
prosím o radu k následujícímu:

1) je možné v modelovém prostoru nastavit oblasti pro zoom a jejich zobrazení ? Př. mám velký zastavovák, kde mám 20objektů velkých cca 30x150m a bohužel obsahují i detailní vnitřní zobrazení (nejede přes to bohužel vlak) a potřebuji pracovat v nějaké budově. Rád bych si nastavil např rámeček, kterému bych zadal název např "budova č.1", poté zazoomoval na tento rámeček, tak jak potřebuji pro zobrazení a následně uložil hodnoty zazoomování a polohu. Vlastně v překladu zde popisuji layout, kde to funguje perfektně (byť s věčným přepínáním pspace a modelspace). Přes layout je to nereálné, protože věčné přepínání z modelů na jednotlivé layouty je velmi pomalé. Je toto vůbec možné ? ACAD 2021
Ještě to zkusím jinak - když si zazoomuji na daný objekt v modelu, výkres uložím a zavřu, následně jej otevřu, tak mám zoom a polohu viditelnosti tak, jak jsem uložil před zavřením. Takto by se to mohlo uložit na jednotlivé "rámečky" a jen si překliknout mezi nimi.
Externí reference a jejich import taktéž nejsou možné.

2)potřebuji ze své šablony exportovat typy čar, hladiny, šrafovací vzory, kótovací styly apod --- pouze některé a taktéž je přeložit z CZ do EN (zejména typy čar a šrafy) a následně je importovat do jiné existující šablony. Jak toto co nejsnadněji docílit ? Upravovat pat a lin soubor je nereálné, musí to být vše obsažené v dané šabloně.
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2259
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 16:18
dobrý den
ad 1) předpokládám, že i v 2021 jsou POJMENOVANÉ POHLEDY, řešil bych to přes ně
ad 2) co třeba pro přetažení použít DesignCenter a soubor pak uložit jako šablonu?
J. Mantlík

Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 714
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 16:42
dobrý den
ad 1) ano máte pravdu, vyzkoušel jsem a je to přesně to, co jsem myslel. Dříve jsem nepotřeboval, takže o tom ani nevím. MOC děkuji
ad 2) to bohužel není tak jednoduché, potřebuji to nějak exportovat, aby to mohl jiný člověk importovat, nemohu to uložit do nové šablony
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2259
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 16:53
ad 2) Tohle asi nepůjde snadno automatizovat (o překladu nemluvě). Myslel jsem, že Vy to budete ukládat rovnou do jiné šablony.
A co takhle zkopírovat do prázdéno souboru (nebo vhodné šablony) prvky, které mají potřebné vlastnosti (čáry, šrafy, barvy, hladiny, aj.), co je potřeba přeložit/přejmenovat, vymazat vnesené entity - ale NEČISTIT! a uložit jako blok. Ten bude sloužit jako na pohled prázdná pseudošablona, kdokoliv si to může načíst jako blok a bude mít k dispozici to, co potřebuje ....
Je to sice takové drbání pravou rukou za levým uchem, ale nic jiného mne momentálně nenapadá ...
J. Mantlík

Zpět nahoru
splonk Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 25.lis.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD/ACA'19, RVT'18 20
Stav: Offline
Bodů: 1037
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace splonk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 16:58
zdravím... jen doplnim...
1. Pri tvorbe pohledu bacha na zaskrtavatko "uchovat hladiny..." v dialogovem okenku -> umi to pak dost zlobit...
2. nešlo by z tech prvku udelat blok a ten nakopirovat do výkresu a pak ten blok smazat... A bacha, definice čar se do DWG ukládá (tzn. lze pod stejným jmenem mit ve dvou DWG ruznou definici čáry), se šrafami je tu už jinak (myslím)... tak si DWG vžicky saha do souboru *.PAT s definici šraf....
Když tak si to ještě zjistěte... 
JASponza

ACA (AutoCAD) 2019,
RVT 18, 20

Win 10 x64
Zpět nahoru
splonk Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 25.lis.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD/ACA'19, RVT'18 20
Stav: Offline
Bodů: 1037
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace splonk Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.srp.2020 v 17:10
Původně odeslal(a) Mantlík Mantlík napsal(a):

ad 2) Tohle asi nepůjde snadno automatizovat (o překladu nemluvě). Myslel jsem, že Vy to budete ukládat rovnou do jiné šablony.
A co takhle zkopírovat do prázdéno souboru (nebo vhodné šablony) prvky, které mají potřebné vlastnosti (čáry, šrafy, barvy, hladiny, aj.), co je potřeba přeložit/přejmenovat, vymazat vnesené entity - ale NEČISTIT! a uložit jako blok. Ten bude sloužit jako na pohled prázdná pseudošablona, kdokoliv si to může načíst jako blok a bude mít k dispozici to, co potřebuje ....
Je to sice takové drbání pravou rukou za levým uchem, ale nic jiného mne momentálně nenapadá ...

... a vkladani bloku s vyse popsanymi entitami uz nejakym LISPem automatizovat lze!
JASponza

ACA (AutoCAD) 2019,
RVT 18, 20

Win 10 x64
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 714
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.srp.2020 v 07:51
Dobrý den,
děkuji za odpovědi, zkusím to tedy přes blok, snad to bude fungovat a přenese se vše co potřebuji.
Díky
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 714
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.srp.2020 v 14:22
Dobrý den, ještě tedy jednou.
Soubor, ve kterém mám uloženy veškeré hladiny, styly apod .. mám hotov. Nyní jej potřebuji dostat na jiný PC tak, aby fungoval dwg jako u mne. Vše krom typů čar funguje.
Např plynovod, vodovod apod se nezobrazují korektně, jelikož daný PC má jiný *.lin soubor.

Jak přenést typy čar do jiné šablony na jiném pc ? (nemá stejný *.lin soubor a ani jej nemohu přehrát- potřebuji, aby to bylo buď v dwg nebo nějak importovat...)
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19583
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.srp.2020 v 14:24
Definice načtených typů čar jsou vždy uloženy ve výkresu. Jediné co není uložené uvnitř DWG jsou případné odkazy na tvary symbolů (.shx soubory).
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 714
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.srp.2020 v 14:37
Dobře, jak tedy dostat .shx do dalšího pc ?
Nevím zda se v tom již nemotám dokola:
plynovod čára (zobrazení čáry dle normy) potřebuji dostat na jiný PC bez toho, abych upravoval *lin. jak na to ?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19583
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.srp.2020 v 14:48
Pokud vaše .LIN definice odkazují nějaké .shx soubory (pozná se z kódu definice nebo přes Depends), je třeba je na to druhé PC nakopírovat (do libovolné složky v cestě support složek).
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 714
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.srp.2020 v 15:38
Tak bohuzel zde dojdu do problemu, jelikoz se jedna o desitky PC na multilicencich a nemohu kazdemu upravovat nacitani slozek ci prehrat do danych slozek lin definice.
Opravdu to nejde nejak jednodusseji, ze bude vnorena dana cara ve vykresu/sablone a bude citelna na jakemkoli pc totozne ?

Pripadne etransmit toto nedokaze ? - nedohledal jsem v nastaveni, ze by to slo...
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19583
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.srp.2020 v 16:27
eTransmit to samozřejmě dokáže - ten zabalí vše potřebné pro identické zobrazení DWG výkresu. Ale myslel jsem, že jde o prvotní instalaci, ne o předání konkrétního výkresu. Pro prvotní instalaci ale jde distribuovat jakýkoliv soubor (LSP, SHX, PAT, ad.) - stačí je přidat do instalačního obrazu.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 714
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.srp.2020 v 08:05
problém je, že se vytvoří šablona, ve které musí být ideálně vše, pak již kopírují jen danou šablonu *.dwt do dalších PC.
Tedy předpokládám ať to udělám jakkoli, tak při dalším kopírování pouze DWT šablony nedojde k přenosu typu čáry např plyn ve správném zobrazení, je to tak ?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19583
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.srp.2020 v 08:17
Ano, je to tak. DWG ani DWT neobsahují vše potřebné pro identické zobrazení výkresu - proto existuje eTransmit, ten vše potřebné zabalí do jednoho přenosového balíčku.

Pokud chcete kompletní šablonu distribuovat při instalaci software, je nejlépe přibalit ji do instalačního obrazu. Pokud až následně, je potřeba jednotlivé stanice nasměrovat na sdílený disk s potřebnými soubory nebo ony soubory rozdistribuovat patřičným síťovým softwarem (login script, MS Configuration Manager, apod.)
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 714
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.srp.2020 v 13:03
Zkousel jsem to jeste skrze e-transmit a taktez se mi nektere cary neukazuji korektne... nevim cim to jiz je.
Samozrejme se jedna o cary, ktere jsou nacteny z dalsiho souboru *.lin nez je nativni acadiso.lin, ale tyto dalsi cary se neprenesou pres etransmit. Je mozne je samozrejme nacist, pokud poslu navic soubor car a uzivatel si je nacte individualne, ale neni to zrovna automaticke a userfriendly (ne kazdy umi nastavit cestu k podpurnym souborum - bohuzel)
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio s.r.o.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 19583
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.srp.2020 v 13:33
LIN soubor potřeba není. Definice už jsou uvnitř DWG (pokud jsou načteny). Případné SHX si ošetří eTransmit, ale je potřeba mít ten SHX k dispozici buď ve složce výkresu nebo v podpůrných složkách.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio s.r.o. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 714
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mikemamm Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.srp.2020 v 13:48
Tak pak tedy nevím kde je chyba. Nakreslil jsem do dwg čáru plynu (správné zobrazení v mém případě), uložil jsem dwg s touto čarou, následně dal etransmit s veškerými shx apod ... poté zaslal kolegovi, který nemá soubor lin totožný s mým. Rozbalil soubor do složky a dané dwg otevřel a stejně čáru vidí jinak, přitom jsou v rozbalené složce i ostatní soubory (plot, *.ctb, *.shx ...)
Kde je tedy chyba ?
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 4851:Rychlý zoom pro Inventor.
Tip 8010:Proč mi AutoCAD zazoomuje na počátek při ukončení editoru bloků?
Tip 427:Příkaz Zoom Max zobrazí obrovskou oblast (výkres jakoby zmizí)?
Tip 1819:VIPJak vytvořit vícebarevný typ čáry v AutoCADu?
Tip 10434:VIPJak v Revitu 2016 pracovat s formátem IFC4 Addendum 1?
Tip 6919:VIPUskakující konstrukční čáry při uchopování v Mechanical.


 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,312 sekund.