Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 3857 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Chyba a BIM

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6089
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Chyba a BIM
    Zasláno: 17.led.2021 v 08:52
Dobrý den, rád bych se zeptal, s jakými chybami se při přechodu nebo používání BIM nejčastěji setkáváte, a jak je případně řešíte? 

Předem děkuji za sdílení názorů a zkušeností.

PepaR
www | fb
Zpět nahoru
Jílková Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 28.zář.2019
Lokalita: ČR (PA)
Používám:
AutoCAD 2016
Stav: Offline
Bodů: 28
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jílková Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.led.2021 v 16:53
Hlavní problém je zatím naplnění parametrů BIM prvků podle zadání investora. To by se mělo nějak standardizovat, aspoň pro ty státní zakázky.
Zpět nahoru
martinfolber Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support

Přihlášen: 26.dub.2007
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD Civil 3D
Stav: Offline
Bodů: 1642
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martinfolber Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.led.2021 v 08:14
Zdravím Vás,
snažíme se v tomto poli, jak na úrovni "pozemácké" tak na úrovni infrastruktury, něco udělat... BIM Feeder a jeho napojení na standardy SFDI by mohl být řešením, jak data "ládovat" jednodušeji a rychleji.
Martin Folber
Zpět nahoru
Žufi Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 11.srp.2009
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad2022 + Cadkon2022, Revit2019
Stav: Offline
Bodů: 136
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Žufi Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.led.2021 v 08:31
problémy,
jako stavař jsem v našem segmentu (průmyslové stavby) zatím narazil na následující:
a) rozpor mezi tím, jak prvek fyzicky vypadá, a tedy ho revit zobrazí, a tím, jak se kreslí.
konkrétně:
1) trubkové zábradlí (trubky D50, D32, okopák...), pokud namodeluji v těchto dimenzích, vypadá to dobře v modelu a vizualizacích, ale otřesně ve výkrese (hrany trubek vytvoří supersilnou čáru, takže v řezu / pohledu nejvíc vynikne zábradlí. Momentálně řeším typem zábradlím z 1mm silných trubek a filtry, což ve 2D výkrese vypadá slušně. Děláme průmyslové objekty, takže to takhle stačí.
2) ztužení v oceli. šikmý prvek mi Revit řeže vodorovně a pečlivě vykreslí vnitřní i vnější hranu, takže ve výkrese mám supersilné elipsy a protáhlá Ička. Řeším, pokud je čas, skrytím prvku a nahrazením čerchovanou čárou. Asi by šlo zautomatizovat přes Dynamo, až bude čas.... :-D
3) topenářské trubky - vedou v reálu nad sebou. Ve výkrese se mi tedy slijí do jedné. Řeší se popiskou, kde je uvedena výška.

b) to teda není úplně chyba, spíš vlastnost, se kterou se musíme naučit počítat. "gumovost" modelu. Nic není napevno, vše je dynamické, provázané. když na modelu dělá víc lidí, někdo změní např. parametr dveří, a ty pak vypadnou z výkazu. Řešení - školit uživatele, aby si toho byli vědomi

c) revize v projektu. v Autocadu změním dveře, udělám kolem toho obláček. Posunu stěnu, udělám kolem toho obláček. Pošlu na profese, ti tam mají obláčky a vidí co se změnilo. Totéž od nich zpátky. V Revitu se model přizpůsobíí, nejen v půdoryse, kde to momentálně dělám, ale i v navazujících dokumentech (pohledy, řezy, výpisy...), kde už se to hůř dohledává. Profese si připne aktualizovaný model, a ještě potřebuje ode mne výkres s těmi obláčky. Trochu složitější na pohlídání si značení změn. U rozsáhlejších projektů nikdo nechce hrát hru "najdi Walda". Řešení... značit si ty změny obláčky...?

Ž
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 11962:Chyba: Prvek nelze upravit. Byl smazán v centrálním modelu.
Tip 12256:Desktop Connector vs. Spustit jako správce
Tip 12973:Jak otevřít model z Autodesk BIM 360 v Navisworks?
Tip 10887:Máme odevzdat projekt ve formátu .BIM? Jak jej uložit?
Tip 12517:Jak postupovat při aktivaci a prvotním nastavení licence služby Autodesk BIM 360?
Tip 11856:Které verze Revitu podporují C4R a které BIM 360 Design?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,156 sekund.