Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 5519 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Kusovník

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
lukisek179 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 11.srp.2017
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor 2015, Inventor 2022
Stav: Offline
Bodů: 18
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace lukisek179 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Kusovník
    Zasláno: 08.lis.2021 v 11:12
Zdravím, mám dotaz ohledně kusovníku. 

Potřebuji dva kusovníky - jeden výrobní a druhý sestavní. 

Mám nastavené šablony, v nich vytvořené kusovníky. Když je ale pak otevřu, tak vždy je tam jen jeden kusovník, když uložím ten, co potřebuji aby v té šabloně byl, tak se to zase změní ve všech šablonách. 

Nevíte prosím, jak to rozdělit? Děkuji
Lukáš
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1503
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.lis.2021 v 12:59
Dobrý den,
Přesně nerozumím vašemu požadavku.
Ve výkresu můžete mít nastaveno několik stylů kusovníku, které se mohou lišit definicí sloupců. Na výkres potom můžete umístit kusovník a nastavit mu požadovaný styl. Na jednom výkrese můžete mít několik kusovníků s různým stylem.
Ale všechny kusovníky musí odkazovat na stejné zobrazení rozpisky strukturované/pouze součásti. V jednom výkrese není možné kombinovat více kusovníků s různou rozpiskou.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 424
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.lis.2021 v 18:34
Toto je zajímavá otázka, kterou docela často využívám.
Postup pro SE:
- první kusovník vytvořím jakýkoliv a je tedy první a aktivní
- druhý/třetí ... kusovník vytvořím opět jakýkoliv, ale se stejnou strukturou
Chci li však druhý kusovník jinak strukturovaný, tak je zde při vkládání nového kusovníku volba "popojit s aktivním" (kusovníkem). Pokud zadám "ne", mohu vložit kusovník s odlišnou strukturou.

Není něco takového ukryté také v Inventoru?


JanB.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1503
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.lis.2021 v 22:39
Nevím, podle mě to nejde.
Hlavně s ohledem na čísla pozic, která mohou být pro různé rozpisky různá.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 424
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.lis.2021 v 07:09
Ano, to je pravda. Čísla pozic jsou pak logicky odlišná. 
S tím je třeba počítat. 



JanB.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 424
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.lis.2021 v 16:10
Jenom malý příklad použití:
V sestavě je strukturovaný kusovník zpravidla primární, včetně propojení s pozicemi.
Kusovník jako seznam (pouze součásti) používám např. k doplnění výkresu o tabulku/kusovník sumarizace metráže "řezaných" profilů, hadic a potrubí, popř. sumarizace vybraných součástí (typicky čidel apod....) - a to hlavně z důvodů následného použití výkresu při montáži a instalaci příslušné skupiny / sestavy dle různých požadavků.
Tyto doplňkové sumarizace lze však dělat jen v kusovníku "pouze součásti". 
V takovémto doplňujícím kusovníku pak ale čísla pozic neuvádím, ale naopak uvádím "skladová čísla", jako uživatelskou vlastnost, která jsou stejná pro celý projekt i všechny výkresy, na číslech pozic nezávislá. (Čísla pozic jsou v podstatě pro každý výkres sestavení jedinečná, což je naprosto běžné. Sjednocení čísel pozic pro celý projekt propsáním čísle pozic z nejvyšší sestavy do iVlastností se zde již iLogicem myslím řešilo.)
JanB.
Zpět nahoru
lukisek179 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 11.srp.2017
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor 2015, Inventor 2022
Stav: Offline
Bodů: 18
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace lukisek179 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.lis.2021 v 12:06
Jde mi o to, že mám dvě šablony. 

Jedna je pro výrobní výkres a druhý pro sestavní výkres. 

Každá šablona má jinak udělaný kusovník. Sestavní má třeba v kusovníku č. výkresu. 

Vytvořil jsem tedy dva kusovníky, a každý vložil do potřebné šablony. Poté jsem dal uložit kopii jako šablonu. 

Problém pak nastává, když dám vytvořit nový soubor, tak se mi v obou šablonách otevře stejný kusovník. Vždy ten, který jsem ukládal jako poslední. Přitom já potřebuji, aby byl v každé šabloně ten kusovník jiný. 

A dále mne zajímá, když vytvořím kusovník, dám export, jak ho vložím do "jiného" počítače (knihovny).

Děkuji
Lukáš
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 424
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.lis.2021 v 15:12
Jde o funkci stylů výkresu, kde se definuje i styl kusovníku.
V Editoru stylů lze styly exportovat i importovat pomocí XML (do jiného PC).
Kde toto v Inventoru je přesně, si již nepamatuji, nicméně to snadno naleznete.

Zda lze určitý styl kusovníku svázat s vybranou šablonou nevím. To asi nejde ani v SE.
Zatím kusovníky vkládám tak, že při vládání určím, vyberu si, požadovaný styl kusovníku.
To platí jak pro Inventor, tak pro SE.

To co chcete vy, tak to tedy zkuste obejít:
- Udělejte výkres nějaké sestavy s kusovníkem sestavy, sestavu vymažte a ponechte prázdný sestavový kusovník. Výkres následně uložte jako šablonu sestavy.
- To samé zkuste se součástí s kusovníkem součástí, popř. svařencem.

Tento postup funguje normálně, potřebuji li změnit zdrojový (referencovaný) model za jiný - běžná praxe pro výkresy dost podobných dílů i sestav jak ušetřit čas.

(V SE lze pro tento případ vytvořit výkresové šablony včetně určení a umístění pohledů, možná má nový Inventor něco podobného.)


Upravil rys-kt4 - 18.lis.2021 v 16:49
JanB.
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
VIP
Stav: Offline
Bodů: 936
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ľubomír Pápay Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.lis.2021 v 15:53
Původně odeslal(a) lukisek179 lukisek179 napsal(a):

Jde mi o to, že mám dvě šablony. 

Jedna je pro výrobní výkres a druhý pro sestavní výkres. 

Každá šablona má jinak udělaný kusovník. Sestavní má třeba v kusovníku č. výkresu. 

Vytvořil jsem tedy dva kusovníky, a každý vložil do potřebné šablony. Poté jsem dal uložit kopii jako šablonu. 

Problém pak nastává, když dám vytvořit nový soubor, tak se mi v obou šablonách otevře stejný kusovník. Vždy ten, který jsem ukládal jako poslední. Přitom já potřebuji, aby byl v každé šabloně ten kusovník jiný. 

A dále mne zajímá, když vytvořím kusovník, dám export, jak ho vložím do "jiného" počítače (knihovny).

Děkuji


Zdravím,
neviem či správne rozumiem, ale to čo chcete je naprosto v poriadku. Vy asi nemáte v príslušnej šablóne uložený príslušný štýl s príslušným kusovníkom...Ja to používam rovnako, na Party mám jednu šablónu aj príslušným kusovníkom (ano mám tam kusovník ktorý má len jeden riadok) a na Zostavy maám ďalšiu šablónu s príslušným kusovníkom...

Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8766:Jak změnit všechny buňky tabulky kusovníku na nestatické?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,469 sekund.