ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.092.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoKusovník

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
lukisek179 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 11.srp.2017
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor 2015, Inventor 2022
Stav: Offline
Bodů: 18
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Kusovník
    Zasláno: 08.lis.2021 v 11:12
Zdravím, mám dotaz ohledně kusovníku. 

Potřebuji dva kusovníky - jeden výrobní a druhý sestavní. 

Mám nastavené šablony, v nich vytvořené kusovníky. Když je ale pak otevřu, tak vždy je tam jen jeden kusovník, když uložím ten, co potřebuji aby v té šabloně byl, tak se to zase změní ve všech šablonách. 

Nevíte prosím, jak to rozdělit? Děkuji
Lukáš
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
ARKANCE support
ARKANCE support
Arkance Systems

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Bodů: 1637
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.lis.2021 v 12:59
Dobrý den,
Přesně nerozumím vašemu požadavku.
Ve výkresu můžete mít nastaveno několik stylů kusovníku, které se mohou lišit definicí sloupců. Na výkres potom můžete umístit kusovník a nastavit mu požadovaný styl. Na jednom výkrese můžete mít několik kusovníků s různým stylem.
Ale všechny kusovníky musí odkazovat na stejné zobrazení rozpisky strukturované/pouze součásti. V jednom výkrese není možné kombinovat více kusovníků s různou rozpiskou.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 21.lis.2011
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Bodů: 456
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.lis.2021 v 18:34
Toto je zajímavá otázka, kterou docela často využívám.
Postup pro SE:
- první kusovník vytvořím jakýkoliv a je tedy první a aktivní
- druhý/třetí ... kusovník vytvořím opět jakýkoliv, ale se stejnou strukturou
Chci li však druhý kusovník jinak strukturovaný, tak je zde při vkládání nového kusovníku volba "popojit s aktivním" (kusovníkem). Pokud zadám "ne", mohu vložit kusovník s odlišnou strukturou.

Není něco takového ukryté také v Inventoru?

JanB.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
ARKANCE support
ARKANCE support
Arkance Systems

Přihlášen: 08.zář.2008
Používám:
Inventor
Bodů: 1637
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.lis.2021 v 22:39
Nevím, podle mě to nejde.
Hlavně s ohledem na čísla pozic, která mohou být pro různé rozpisky různá.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.lis.2021 v 07:09
Ano, to je pravda. Čísla pozic jsou pak logicky odlišná. 
S tím je třeba počítat. 

JanB.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.lis.2021 v 16:10
Jenom malý příklad použití:
V sestavě je strukturovaný kusovník zpravidla primární, včetně propojení s pozicemi.
Kusovník jako seznam (pouze součásti) používám např. k doplnění výkresu o tabulku/kusovník sumarizace metráže "řezaných" profilů, hadic a potrubí, popř. sumarizace vybraných součástí (typicky čidel apod....) - a to hlavně z důvodů následného použití výkresu při montáži a instalaci příslušné skupiny / sestavy dle různých požadavků.
Tyto doplňkové sumarizace lze však dělat jen v kusovníku "pouze součásti". 
V takovémto doplňujícím kusovníku pak ale čísla pozic neuvádím, ale naopak uvádím "skladová čísla", jako uživatelskou vlastnost, která jsou stejná pro celý projekt i všechny výkresy, na číslech pozic nezávislá. (Čísla pozic jsou v podstatě pro každý výkres sestavení jedinečná, což je naprosto běžné. Sjednocení čísel pozic pro celý projekt propsáním čísle pozic z nejvyšší sestavy do iVlastností se zde již iLogicem myslím řešilo.)
JanB.
Zpět nahoru
lukisek179 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 11.srp.2017
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor 2015, Inventor 2022
Bodů: 18
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.lis.2021 v 12:06
Jde mi o to, že mám dvě šablony. 

Jedna je pro výrobní výkres a druhý pro sestavní výkres. 

Každá šablona má jinak udělaný kusovník. Sestavní má třeba v kusovníku č. výkresu. 

Vytvořil jsem tedy dva kusovníky, a každý vložil do potřebné šablony. Poté jsem dal uložit kopii jako šablonu. 

Problém pak nastává, když dám vytvořit nový soubor, tak se mi v obou šablonách otevře stejný kusovník. Vždy ten, který jsem ukládal jako poslední. Přitom já potřebuji, aby byl v každé šabloně ten kusovník jiný. 

A dále mne zajímá, když vytvořím kusovník, dám export, jak ho vložím do "jiného" počítače (knihovny).

Děkuji
Lukáš
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.lis.2021 v 15:12
Jde o funkci stylů výkresu, kde se definuje i styl kusovníku.
V Editoru stylů lze styly exportovat i importovat pomocí XML (do jiného PC).
Kde toto v Inventoru je přesně, si již nepamatuji, nicméně to snadno naleznete.

Zda lze určitý styl kusovníku svázat s vybranou šablonou nevím. To asi nejde ani v SE.
Zatím kusovníky vkládám tak, že při vládání určím, vyberu si, požadovaný styl kusovníku.
To platí jak pro Inventor, tak pro SE.

To co chcete vy, tak to tedy zkuste obejít:
- Udělejte výkres nějaké sestavy s kusovníkem sestavy, sestavu vymažte a ponechte prázdný sestavový kusovník. Výkres následně uložte jako šablonu sestavy.
- To samé zkuste se součástí s kusovníkem součástí, popř. svařencem.

Tento postup funguje normálně, potřebuji li změnit zdrojový (referencovaný) model za jiný - běžná praxe pro výkresy dost podobných dílů i sestav jak ušetřit čas.

(V SE lze pro tento případ vytvořit výkresové šablony včetně určení a umístění pohledů, možná má nový Inventor něco podobného.)

Upravil rys-kt4 - 18.lis.2021 v 16:49
JanB.
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
Bodů: 960
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.lis.2021 v 15:53
Původně odeslal(a) lukisek179 lukisek179 napsal(a):

Jde mi o to, že mám dvě šablony. 

Jedna je pro výrobní výkres a druhý pro sestavní výkres. 

Každá šablona má jinak udělaný kusovník. Sestavní má třeba v kusovníku č. výkresu. 

Vytvořil jsem tedy dva kusovníky, a každý vložil do potřebné šablony. Poté jsem dal uložit kopii jako šablonu. 

Problém pak nastává, když dám vytvořit nový soubor, tak se mi v obou šablonách otevře stejný kusovník. Vždy ten, který jsem ukládal jako poslední. Přitom já potřebuji, aby byl v každé šabloně ten kusovník jiný. 

A dále mne zajímá, když vytvořím kusovník, dám export, jak ho vložím do "jiného" počítače (knihovny).

Děkuji

Zdravím,
neviem či správne rozumiem, ale to čo chcete je naprosto v poriadku. Vy asi nemáte v príslušnej šablóne uložený príslušný štýl s príslušným kusovníkom...Ja to používam rovnako, na Party mám jednu šablónu aj príslušným kusovníkom (ano mám tam kusovník ktorý má len jeden riadok) a na Zostavy maám ďalšiu šablónu s príslušným kusovníkom...

Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8766:Jak změnit všechny buňky tabulky kusovníku na nestatické?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,383 sekund.