Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 5498 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

JTSK souřadnice

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 39
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: JTSK souřadnice
    Zasláno: 06.pro.2021 v 15:01
Zdravím všechny,

zakresluji v jednom projektu trasy, u kterých zaznamenávám JTSK souřadnice a GPS souřadnice.

Chtěl bych se prosím zeptat, jak správně nastavit JTSK souřadnice, aby poté na stavbě nebyl žádný problém. Prvně jsem si vzal čistý AutoCAD výkres a do něj pomocí xrefu vložil stavební výkres, který je kreslený pomocí JTSK souřadnic. Vložil jsem si pár páteřních bodů a pomocí "ID" si nechal vypsat JTSK souřadnice. 

Když přesnost byla nastavená na 0.0000, tak mi to psalo například X = -9.5045E08 Y = -1.0326E+0. Poté, co jsem přesnost nastavil na 0.00, tak mi to psalo X = -950454856.13 Y = -103256478.12.

Jak tedy správně nastavit JTSK souřadnice, abych mohl vypsat souřadnice páteřních bodů a poté, když na stavbě budou kopat do země, tak nenastal žádný problém? Jaká je popřípadě tolerance na stavbě? Nebo to, jak to mám teď nastavené, tak je v pořádku a mohu podle toho vypsat body?

Stalo se mi u tohoto výkresu, že dříve jsem trasy kreslil přímo do stavebního výkresu (bez xrefu) a přesnost byla nastavená na 0.0000. Když jsem si nechal vypsat bod, tak to psalo normálně v delším formátu bez E. Když porovnám stejný bod ve stavebním výkrese a ve výkrese, kde mám xref, tak se mírně liší X a Y, ale GPS souřadnice je úplně stejná po převodu. Je také fakt, že stavební výkres byl kreslen 1:250 a ten, ve kterém mám xref je 1:1. Tak nevím, zda v tom měřítko mělo nějaký vliv?

Děkuji za případné odpovědi.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20325
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.pro.2021 v 15:44
Jde-li vám jen o počet cifer v zobrazení souřadnic, nemá to se souřadnicovým systémem nic společného. Nastavíte je v příkazu JEDNOTKY. Souřadnicový systém a jeho transformace jsou složitější téma, ale také lze řešit (příkaz GEOGRAFPOLOHA, popř. Souřadnicové systémy v AutoCAD Map 3D/Civil 3D).
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2350
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.pro.2021 v 17:39
Zdravím
1) Mám jednu VELMI DŮLEŽITOU poznámku. Souřadnice JTSK jsou ZÁSADNĚ v METRECH, nikoliv v milimetrech, jak odpovídají Vámi udávané souřadnice ...
Zvykněte si, prosím, situace kreslit v metrech, vyhnete se mnoha obtížím při kooperaci. V metrech jsou též všechny dostupné georeferencované zdroje (sítě, ortofotky katastry, apod.). Uvnitř budov si klidně kreslete v milimetrech, ale koordinačky, vytyčováky a situace jen v metrech

2) Výkresy se všechny kreslí v měřítku 1:1. Předpokládám, že to Vaše udávané měřítko 1:250 je pro rozvržení (a tisk). Jinak ... (bez komentáře)

J. Mantlík

Zpět nahoru
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 39
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.pro.2021 v 10:26
Pokud tedy rozumím správně, tak prvně si vytvořím nový CAD výkres, nastavím si tam jednotky na metry a měřítko modelu 1:1 a až poté pomocí xrefu odkazuji na stavební výkresy, mám tedy pravdu?

Jinak koukám znovu na originální stavební výkres a  je nastavený v modelu 1:250 (nevím proč to tak udělali).

Ještě mám prosím otázku. Všiml jsem si někdy, že když je výkres otočen na sever a má nastavené JTSK souřadnice, tak jak mohu docílit toho, že například na chodníku bude pořád stejná JTSK souřadnice, ale výkres si otočím tak, aby byl celý vodorovně nebo svisle a nebyl otočen z boku?

Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2350
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.pro.2021 v 10:47
Pozor! Tady možná se pletou dvě věci:
1) kreslení 1:1 - to znamená, že pokud odměříte vzdálenost X je opravdu X (např. chodník široký 2m je po odměření široký 2m - pokud by někdo kreslil v 1:250, tak by mu vyšlo 8)
2) Měřítko poznámky - to je ten údaj ve stavovém řádku (pokud ho máte zapnutý) - udává, jak velké se mají zobrazovat a tisknout texty (pokud jsou poznámkové a mají nastaveno i toto měřítko) v tomto měřítku. S měřítkem (čarové) kresby jako takové to nemá nic společného !!

JTSK má pro naše sever vždy "nahoře" (tedy ona je tam malá odchylka, ale ta se zanedbává). Pokud potřebujete otočit výkres (typicky pro tisk), tak pro to slouží uživatelské souřadné systémy (USS). Těch můžete mít více a přepínat se mezi nimi i globálním. Správné souřadnice budou jen v globálním(a ten zachovejte v původním stavu !!)
J. Mantlík

Zpět nahoru
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 39
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.pro.2021 v 10:59
Dobrý den, děkuji za vysvětlení. 

1, Nakonec když pruh e široký 3 metry, tak po odměření vychází 3 metry, takže je to v pořádku.
2, Aha, tohle je měřítko poznámky, tak už tedy chápu (tak tohle měli nastavené ve stavebním výkrese)

Rozumím, takže musím se podívat, jak využívat USS. Jinak bych se chtěl zeptat, zda krok nahoře, který jsem popisoval skrz nového výkresu, nastavení jednotek, vložení xrefu, uzamčení xrefu je správný?

Děkuji.
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2350
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.pro.2021 v 11:33
V zásadě ano, je tam ale několik "ale" ...
1) Vždy si v připojovacím dialogu pravo dole zkontrolujte jednotky a měřítko připojovaného výkresu.
Někdy si acad poradí i jinými jednotkami - typicky mm a xref připojuje s měřítkem 0,001, jindy nikoliv !!
2) často se výkres tváří jako v metrech nebo i milimetrech (tj. geometricky správně), ale jednotky má nastavené jako palce nebo stopy  - pak tam v kolonce měřítko je 0.305, 25.4, apod. Pak to nebude sedět a musíte v připojovaném souboru změnit jednotky (a přeuložit)
3) Totéž platí i v případech "kresba v metrech ale jednotky milimetry" a naopak

PS. uvidíte, že uživatelský systém Vám hodně pomůže - zvláště v případě delších "klikatých" tras
J. Mantlík

Zpět nahoru
Parek228 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.dub.2020
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2020 LT, Revit 2020 LT
Stav: Offline
Bodů: 39
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Parek228 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.pro.2021 v 12:10
Děkuji Vám za odpovědi.

1, vždy jednotky byly metry a faktor 1
2, + 3, kontroloval jsem v originálním výkrese a jednotky jsou nastavené na metry.

Zkusím si tedy ještě pohrát s USS, abych si výkres natočil správně a mohlo se mi kreslit o mnoho lépe.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 12979:VIPVelmi pomalé uchopování při práci s načtenými vrstevnicemi v Civil 3D.
Tip 10737:Při připojení CAD výkresu hlásí Revit chybu "větší rozsah než 1E9"
Tip 12765:Úsečky s jediným uzlem, nepřesné uchopení, průsečíky, rovnoběžky, šrafy - CheckLarge
Tip 6394:VIPSdílený souřadnicový systém AutoCAD-Revit (principy, postupy, tipy).
Tip 7399:VIPPřevodník GPS souřadnice na S-JTSK.
Tip 6906:VIPDva triky pro opravu rozpadlých šraf.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,672 sekund.