Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 4171 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Export 3D modelu z Inventoru do AutoCadu

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
martYan Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 08.úno.2022
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AutoCad2022
Stav: Offline
Bodů: 6
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martYan Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Export 3D modelu z Inventoru do AutoCadu
    Zasláno: 08.úno.2022 v 09:04
Dobrý den kolegové,
měl bych začátečnický dotaz.

V rámci svého zaměstnání projektuji v AutoCadu (konkrétně nyní ve verzi 2022), a nyní bych potřeboval udělat nějaké 3D modely a potom je používat v situačkách v autocadu. 

Za školních let jsem měl semestr Inventoru, ale už si přesně nepamatuji vše, nebo spíše pamatuji si toho docela málo :) . 

Můj dotaz zní:
Lze nakreslit 3D model v Inventoru a potom tento 3D model jednoduše exportovat do dwg do autocadu, kde je možno z toho udělat blok s insertním bodem, abych to pak mohl používat v situačce?

Případně pokud to bez problémů lze, tak jde tento tento 3D výkres v inventoru udělat parametrický aby to fungovalo i v autocadu - aby např u nakresleného stožáru šlo kliknutím vybrat z několika druhů tohoto stožáru (různé délky, trubková kontrukce, příhradová konstrukce, různé rozměry), zkrátka udělat z toho parametrický blok. A to pak následně také vyexprotovat do dwg, kde by takto blok fungoval (kliknutím na výber u bloku bych si vybral, který z modelů se má v situačce zobrazit, a dle souřadnice Z bych nastavil v jaké výšce Bpv se má v situačce nacházet)?

Díky za každou radu
Martin
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20511
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.úno.2022 v 09:59
Inventor může rovnou uložit 3D DWG pro AutoCAD nebo můžete použít libovolný formát podporovaný oběma aplikacemi (STEP, IGES, JT...). Parametričnost se nepřenese, na tu používají obě aplikace odlišné metody (v AutoCADu je jen 2D parametričnost).
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
horalek Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 03.zář.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor, Vault Pro, AutoCAD M, PLM
Stav: Offline
Bodů: 327
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace horalek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.úno.2022 v 10:06
Jen doplním další cesty: 
doporučuji dvě: 1. udělat Inventorový výkres a uložit jako Inventor DWG. Jednotlivé pohledy budou v DWG jako bloky, které můžete vkládat do svých DWG výkresů (jako X ref nebo jako bloky).
Při změně modelu v Inventoru se aktualizuje výkres Inventor DWG a tím i váš DWG výkres
(Xref - aktualizace automaticky,  bloky - aktualizace předefinováním bloku). 
Pozn. před uložením doporučujeme upravit výchozí styl výkresu na AutoCAD (máme to připraveno v našich CSN normách) - naleznete ve VIP souborech na našem helpdesku.

Duhou cestou je využití AutoCAD Mechanical, který umí přímo otevírat modely a sestavy Inventoru a následně tvořit výkresy. Výkresy se tvoří standardními pohledy ve výkresovém prostoru. 

Zpět nahoru
martYan Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 08.úno.2022
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AutoCad2022
Stav: Offline
Bodů: 6
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martYan Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.úno.2022 v 10:11
Dobrý den,
parametrické bloky ve 2D v autocadu používám. Pokud tedy budou bloky ve 3D, chápu to tedy tak, že pokud to vztáhnu na např stožár, budu pro každý jediný muset mít 3D blok zvlášť. 

Díky za odpověď.
Zpět nahoru
martYan Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 08.úno.2022
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AutoCad2022
Stav: Offline
Bodů: 6
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martYan Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.úno.2022 v 10:17
Děkuji za odpověď. Možnost XREF využívám pro připojení výkresů do situace v autocadu. Pokud lze připojit i 3D modely z inventoru tím lépe.


Nyní se dostáváme do situace, že i na projektech liniových staveb je vyžadována vizualizace, a následně BIM. Potřebujeme tedy zvolit vhodnou platformu, ve které si 3D bloky namodelovat. Pro toto se mi zdá Inventor štastnější než autocad, alespoň co si pamatuji ze školy.
Zpět nahoru
horalek Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 03.zář.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor, Vault Pro, AutoCAD M, PLM
Stav: Offline
Bodů: 327
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace horalek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.úno.2022 v 10:19
Tady se omlouvám, špatně jsem si přečetl požadavek, myslel jsem, že potřebujete asociativní 2D pohledy z 3D modelů.
Pokud chcete převádět 3D modely z Inventoru jako 3D modely do AutoCADu. 
Pak platí co psal kolega. 
Umíme ale udělat nějaké drobné úpravy na modelech v AutoCADu (doplnit uzlové body a pod.) 
Zpět nahoru
horalek Zobrazit panel
Arkance Systems support
Arkance Systems support
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 03.zář.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor, Vault Pro, AutoCAD M, PLM
Stav: Offline
Bodů: 327
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace horalek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.úno.2022 v 10:19
BIM umíme přímo z Inventoru.
Zpět nahoru
martYan Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 08.úno.2022
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AutoCad2022
Stav: Offline
Bodů: 6
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martYan Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.úno.2022 v 10:33
Ještě se zeptám hloupě, když navážu volně na odpověď pana kolegy, že inventor umí BIM

V autocadu klasicky v situačním výkresu jako reference připojím 3D zaměření v souřadnicích a reference ostatních profesí a ve výkrese následně tvořím projekt své profese (ve výkrese otočeném do půdorysu). 

To samé mohu udělat v souřadnicích v inventoru? A připojovat si tam reference v souřadniích které jsou v dwg z autocadu.

A následně z toho v inventoru tedy vyfiltrovat projekt své profese v této liniové stavbě v dwg, ale již ne ve 2D jako jsem to dělal v autocadu, ale rovnou ve 3D?

Zda by tedy potencionálně vůbec šel přeskočit ten krok, kdy ty vytvořené 3D bloky z inventoru, dávat do situačního výkresu v autocadu, ale rovnou ten situační výkres tvořit v inventoru.

Lze to takto dělat?
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20511
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.úno.2022 v 13:17
Asi se nedá říci, že "Inventor umí BIM" (je to především strojařská aplikace), ale umí vytvářet 3D podklady pro BIM aplikace. Pro pozemní i liniové stavby ale umíme pokročilejší postupy tvorby a sdílení dat mezi jednotlivými aplikacemi, samotný holý AutoCAD se do BIM procesů moc nehodí. Kolegové se s vámi spojí.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 455
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 08.úno.2022 v 18:50
Jenom malá poznámka, aby termín "BIM" tazatele nijak nestrašil.
Tvořit modely pro BIM lze v zásadě v jakémkoliv 3D CADu, který má ale i optimálně možnost uložení modelu do formátu IFC (igs a step je v nouzi také stravitelný).
IFC formát je hlavně pro koordinátory, kteří řídí a "ladí" celou stavbu.
Nevím jak to chodí v pozemním stavitelství, ale ve výstavbě fabriky je to formát většinou postačující pro kontrolu umístění jednotlivých technologií, tedy i vlastní dodávané technologie.
Jinou otázkou je pak "vyšší" použití těchto formátů, a tedy BIM, kdy se přímo definují připojovací místa (konektory) jednotlivých profesí (tekutiny, energie, signály, atd. ....)
Toto vás ale nebude nikdo nutit dělat v ACADu, Inventor něco umí, ale pak až Revit a CADy s odpovídající BIM výbavou...Smile
Nicméně přidávám hlas - Inventor je povoláním Strojař!


Upravil rys-kt4 - 08.úno.2022 v 18:54
JanB.
Zpět nahoru
martYan Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 08.úno.2022
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AutoCad2022
Stav: Offline
Bodů: 6
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martYan Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.úno.2022 v 10:27
Ano děkuji pane kolego za dovysvětlení.

Abych to upřesnil, samozřejmě nemám na mysli dělat BIM v Autocadu. Nyní se mi jedná pouze o zhotovení 3D modelů součástí, které používám a možnosti vložit si je do situačky v autocadu. Šlo mi o to, zda když si takto tu situačku v autocadu udělám, že bude ve 3D, zda to pak mohu přenést do příslušného BIM software. 

Nyní to začíná být tak, že děláme projekty klasicky (situačky, schémata, řezy atp.), ale zároveň bývá nyní požadavkem, aby se z toho kreslila vizualizace té liniové stavby (v mém případě dopravní stavby). A teď začíná požadavek, aby se paralelně s tím dělala BIM varianta projektu. 
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor - PrDSU, Solid Edge
Stav: Offline
Bodů: 455
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.úno.2022 v 11:08
Zdravím, 
zkušenosti mám podobné právě z občasné nutnosti předání projektu v BIM prostředí.
Také jsem používal Inventor (dnes je pro podporu BIM modelů a pro spolupráci s Revitem vybaven pravděpodobně mnohem lépe), aktuálně dělám v Solid Edge (také povoláním Strojař Smile), který má BIM podporu v případě potřeby docela obstojnou.
Nicméně - slušná vizualizace je možná v obou CADech, jak umí vizualizovat ACAD nevím, Inventor ale velmi obstojně.
Pak již zůstává pouze otázka, jaký BIM formát výstupního souboru modelu je po vás ke koordinaci požadován, a jakými informacemi má být opatřen.
Export z Inventoru by v tomto případě měl být vyhovující a dostatečný, navíc Inventor uměl/umí některé základní konektory i nadefinovat.
Myslím ale, že v případě větší potřeby vás uspokojivě navedou moderátoři tohoto fora.
Držím palce.Wink

JanB.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8572:Import 3D modelů Inventoru do Revitu.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 11550:iLogic: Spuštění externího procesu s parametry
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,422 sekund.