Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 4566 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Stávající terén do příčných řezů

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
DarkKiller123456 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 23.led.2022
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
QCAD
Stav: Offline
Bodů: 3
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace DarkKiller123456 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Stávající terén do příčných řezů
    Zasláno: 04.bře.2022 v 09:25
Dobrý den, potřebuji zakreslit do příčných řezů pro parkoviště (ale i komunikace) stávající terén. Mám zaměření od geodeta i v JTSK, ale v AutoCADu jsem začátečník. Hledal jsem na internetu nějaké návody, ale nic specifického jsem nenašel. Je zde nějaký software nebo nějaké metody jak ten stávající terén dostat do příčných řezů?

Budu rád i za odkazy na dobré návody pro tento úkon.

Mockrát děkuji za případnou pomoc.
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2388
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.bře.2022 v 10:14
1) Co je QCAD, nevím, neznám možnosti
2) Obávám se, že v "holém"  autocadu máte - pokud neexistuje nějaká aplikace - možnost to dostat jen "ručně s interpolováním ze zaměření. Totéž ale bude platit i pro Qcad
3) Pro tyhle účely je nejlepší Civil 3D, ale je docela drahý
4) Možná by to zvládla i free aplikace/nadstavba CADTools (vím, že existuje, ale nezkoumal jsem), ale ta je primárně určena pro Autocad a nevím jestli bude fungovat i s QCADem
J. Mantlík

Zpět nahoru
DarkKiller123456 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 23.led.2022
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
QCAD
Stav: Offline
Bodů: 3
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace DarkKiller123456 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.bře.2022 v 10:19
Mám AUTOCAD a dokonce i CADTools. Nicméně jsem to nikdy nedělal, takže nevím jak by to mohlo fungovat. Víte o nějakém návodu pro to "možnost to dostat jen "ručně s interpolováním ze zaměření."?
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2020
Stav: Offline
Bodů: 2388
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.bře.2022 v 13:58
No, sice jsem !"v pravěku" těch řezů nadělal tisíce, ale jak to obecně popsat ...
Kolegyně radí "hlava - tužka - papír - odměřit - trojčlenka - vynést" ... Smile
Tak to zkusím. Výšku terénu v bodě, který potřebujete (např. A), získáte tak, že odečtete výšky dvou sousedních bodů B a C (ale pozor na hrany terénu, kraje silnice, ploty, apod) , vydělíte vzdáleností těchto dvou bodů a následně vynásobíte vzdáleností bodu A od jednoho z bodů B nebo C. Výsledek přičtete k výšce bodu, od kterého jste měřili vzdálenost. Máte výslednou výšku, kterou chcete a vynesete ji do řezu
A tak to uděláte pro všechny potřebné body v řezech (osa, výrazné lomy terénu, apod.)
J. Mantlík

Zpět nahoru
ibanato Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.kvě.2014
Lokalita: Slovensko
Používám:
ACAD2013, ACAD2016
Stav: Offline
Bodů: 24
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace ibanato Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.bře.2022 v 09:04
Pred rokmi na jednom školení nám bol odprezentovaný jeden soft, ktorý vedel vynášať "pozdlžáky" priamo zo situácie. Prezentácia vyzerala dobre a vyzeralo to fakt jednoducho, ale osobne som to nikdy neskúšal (možno na moju škodu), nakoľko pozdĺžne profily kreslím prakticky dennodenne, ale klasicky postaru.
Dávam sem odkaz na ten soft:
(dúfam že tým neporušujem nejaké pravidlá, ak áno ospravedlňujem sa)

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 6221:Jak upravit staničení příčných řezů?
Tip 10959:Jak v AutoCAD Civil 3D navrhnout jednotlivé příčné profily pro zemní úpravy?
Tip 6725:Jak upravit čísla příčných řezů.
Tip 6228:VIPJak přenést terén, profily a řezy do starší verze Civil 3D?
Tip 12678:Jak zobrazit výšku nivelety v příčných řezech Civilu 3D?
Tip 6703:Jak hromadně nastavit srovnávací rovinu všech příčných řezů?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,438 sekund.