Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 3296 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

nový monitor pro cad

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Libor 27 Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 07.lis.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad LT
Stav: Offline
Bodů: 3
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Libor 27 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: nový monitor pro cad
    Zasláno: 15.srp.2022 v 09:17
Mohu požádat o tipy na kvalitní CAD monitor. Co používáte a jste spokojeni?

Odchází mi můj hlavní monitor HP LP2465, mnozí asi znají a potřeboval bych nový, přemýšlím o 27'' ale už se neorientuji, ten HP mi držel snad 15 let a tak jsem se nezajímal.
Budu moc rád za Vaše rady, tipy.

 + jsou i nějaké nové technologie chránící oči?
 + máte i zkušenosti z trvanlivým povrchem (mám boční obyčejný kancelářský Eizo a na displeji jsou už po roce fleky co nejdou umýt)

Požadavky pro 2D CAD (jemné rozlišení aby byly vidět kóty, tenké čáry, matný displej pro používání tmavého pozadí, cílem je aby byly rozlišitelné výkresy i při nízkém podsvícení displeje, aby neboleli oči) Hlavně mne živí situační čárové výkresy, tj. výkres většího území se spoustou jemných čar a informací, které potřebuji často vidět v celkovém náhledu, nedělám ani nebudu dělat vizualizace.

Cena tak nějak mezi 7-15 tis, pokud bude dlouhá výdrž a kvalita pro oči tak není úplně rozhodující.


Upravil Libor 27 - 15.srp.2022 v 09:21
Zdraví Libor J.
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 701
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.srp.2022 v 09:23
K naprosté spokojenosti používám 27" iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 ... nechtěl jsem 4K rozlišení, protože je to titěrné, takže QHD je super ...
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru
Libor 27 Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 07.lis.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad LT
Stav: Offline
Bodů: 3
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Libor 27 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.srp.2022 v 09:33
děkuji, ten vypadá dobře.
Zdraví Libor J.
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
C3D 2022
Stav: Offline
Bodů: 1646
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.srp.2022 v 12:49
No za mě se ještě zamyslete nad velikostí bodů.
24" (1920x1200) mají poměrně velké body. 27" (2560x1440) je už má znatelně menší, čili celé UI bude drobnější. A přestože je to dneska dost standard, mě to třeba moc nevyhovuje. 
Osobně dávám přednost 32" (2560x1440). V zásadě uvidíte to stejné jako na té 27", ale větší a (pro mě) příjemnější pro oči.
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2020LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 701
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.srp.2022 v 13:00
Také jsem tu velikost bodů hodně řešil. Bylo mi jasné, že 4K je nepoužitelné - to se dá číst jenom s lupou a nebo by to musel být nějaký obrovský monitor ... 27" a QHD je dobrý kompromis ... je to pohodlně čitelné ... o 32" jsem také uvažoval, ale u toho si zase člověk ukroutí hlavu  ... 
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2020
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20800
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.srp.2022 v 14:43
Ještě poznámka k titěrnému UI, dpi rozlišení monitorů a CADům. Pro vyšší rozlišení je určitě potřeba (nemáte-li zrak ostříže) nastavit ve Windows škálování systémových textů (tedy i menu, ribbonů, dialogů...), popř. větší ikonky UI - většina programů už toto systémové škálování UI zvládá dobře. V samotné pracovní ploše CADu se pak vyšší rozlišení naopak může velmi hodit.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
Stav: Offline
Bodů: 944
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ľubomír Pápay Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.lis.2022 v 09:11
Zdravím...Tak sa mi zasa niečo podarilo...Naivne, bez rozmýšľania som si kúpil 27" 4k monitor. Asi rok bol v krabici kým som ho rozbalil, takže ho už ani neviem vrátiť...S hrôzou som zistil že pri natívnom nastavení je to katastrofa...všetko je malé.
Niečo som pogooglil (FAQ na Cadfore) a v systémovom nastavení som zmenil to nastavenie pri spúšťaní Inventoru. Ak som tam vybral variantu system alebo system vylepšený, naozaj to zväčšilo ikony (išlo mi hlavne o tie, ktoré sú v panely OPEN, tie 4 v pravo hore. Ano zváčšili sa, už ich vidím aj na ne trafím myšou, ale zhoršila sa kvalita zobrazenia vo výkresoch aj náčrtoch. Myslím že aj v modeloch, ale tie ma veľmi netrápia, tam to viem prežiť...
Poznáte niekto ešte nejaký postup ako to vylepšiť? Alebo jednoducho kúpiť iný monitor s nižším rozlíšením?
Vopred ďakujem za rady skúsenejších.
Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20800
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.lis.2022 v 11:10
Nejprve ověřte zda je monitor opravdu v jeho nativním rozlišení - tedy zda grafická karta posílá přesně stejné rozlišení. Velikost prvků Windows rozhraní (vč. většiny aplikací) se dá nastavit měřítkem v nastavení Windows ("Změnit velikost textu, aplikací a dalších položek"). U Inventoru ověřte (nastavení), zda používá správnou grafiku s akcelerací.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
Stav: Offline
Bodů: 944
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ľubomír Pápay Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.lis.2022 v 13:54
Myslím ze tam je vsetko v nativnnych parametroch...odporucanych. Rozlisenie 3840x2160 odporuca Windows...Ak ho znizim, je to viditelne horsie...

Graphics Device Information:

Renderer:             HAL
Manufacturer:             NVIDIA
Chip Type:             Quadro M2200
DAC Type:             Integrated RAMDAC
Graphics HW Memory:         3,958 GB
Display Mode:             3840 x 2160 (32 bit) (29 Hz)




Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20800
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.lis.2022 v 15:05
To je super rozlišení. UI aplikací se zvětšeným měřítkem (dal bych aspoň 150%) by mělo vypadat dobře a čitelně. Co vám připadá nekvalitní? Čáry ve výkresech? Hrany modelů? Náčrty?
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
Stav: Offline
Bodů: 944
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ľubomír Pápay Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.lis.2022 v 15:38
Keď dám 150%, tak sú ikony aj texty v INV (a nie len tam) malé...robiť sa na tom dá, vysiluje to oči...Tak som tam dal aspoň tých 175%. Lenže to písmo v histórii INV je potom rozmazanejšie...(to nastavenie pre texty "clear type" alebo ako sa to volá som samozrejme robil...) Vo vykresoch aj v sketchoch inventoru pri využití tej funkcie zmeny DPI (systém - vylepšené) - kompatibilita spúšťania inventor.exe, sú čiary aj texty nič moc, pri väčších zoomoch je to ok ale pri celkovom pohľade na celý výkres to vyzerá ako na CRT monitore v 90 rokoch 1024x768...preháňam troška samozrejme...
Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
Stav: Offline
Bodů: 944
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ľubomír Pápay Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.lis.2022 v 15:52
To čo mi pri defaultnom nastavení INV+WIN vadí je veľkosť tých 4 tlačítok. viď. obr.


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 70/INV-Male_tlacitka.PNG


Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20800
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.lis.2022 v 18:08
Zkuste ještě nastavení podle tipu:
ale je možné, že některé prvky rozhraní pocházejí ze systému, ne z Inventoru.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Ľubomír Pápay Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: Slovensko
Používám:
AIS2009, AIS 2012
Stav: Offline
Bodů: 944
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Ľubomír Pápay Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.lis.2022 v 18:35
Ved práve toto som robil ako prvé...Pred chvíľou som sa vrátil k defaultnému nastaveniu...čiary sú ostré ako britva ale tie štyri tlačítka sú ako blchy a keď potrebujem nejaké stlačiť (čo je pomerne často) tak musím aktivizovať celú svoju mozgovú motorickú kapacitu aby som sa trafil...ConfusedNechápem prečo soudruzi z USA nemôžu tak samozrejmú vec udelat bez chyby...ak to nevedia, nech sa obrátia na soudruhy z NDR, určite by im poradili...

Ľubomír Pápay

Inventor 2009,2012
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 20800
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.lis.2022 v 19:16
Tohle je zrovna MFC dialog (z Windows, ne z Inventoru), ale fungovat by to mělo logičtěji.
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10464:VIPAutoCAD a další aplikace na monitoru s vysokým rozlišením.
Tip 9421:Dvouobrazovková konfigurace: AutoCAD mi nezachová polohu dialogu
Tip 11248:Obrovská nečitelná písmena v paletě Vlastnosti.
Tip 10898:VIPRozmazané texty nebo nesprávné zobrazení UI ve vysokém rozlišení.
Tip 7842:Ribbon a jeho zobrazení na dvojobrazovkové konfiguraci.
Tip 571:Mohu postavit 21" monitor na počítač HP Vectra? Udrží jej?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,375 sekund.